Diabetes

סיכון מוגבר לשבץ והתקף לב בנוכחות מיגרנה המלווה באאורה (JAMA)

ממחקר חדש עולה כי קיים סיכון מוגבר להתקף לב ושבץ בחולים הסובלים ממיגרנה המלווה באאורה, קשר זה אינו קיים עבור מיגרנה ללא אאורה.

נמצא קשר בין מיגרנה המלווה אאורה ובין תופעות קרדיווסקולריות ופקטורים מעודדי-קרישה, שבשילוב עם הפיזיולוגיה של מיגרנה, עשויה להעלות את הסיכון לאירועים וסקולרים. למרות שמיגרנה עם אאורה נקשרה בסיכון מוגבר לשבץ איסכמי, הקשר עם מחלה קרדיווסקולרית, ובייחוד אירועים קורונרים, נותר מעורפל.

במחקר הנוכחי כללו החוקרים 27,840 נשים מארה”ב בגילאי 45 ומעלה, שלא סבלו ממחלה קרדיווסקולרית או אנגיה בתחילת המחקר (1992-1995), שדיווחו על מיגרנה עם אאורה, ונתונים אודות רמות הליפידים.

המדד העיקרי במחקר כלל אירוע קרדיווסקולרי מג’ורי (אירוע ראשון של שבץ לא-פטאלי, התקף לב לא-פטאלי, או תמותה עקב מחלה קרדיווסקולרית איסכמית). מדדים משניים כללו שבץ איסכמי ראשון, התקף לב, רה-וסקולריזציה קורונרית, אנגינה ותמותה עקב אירוע קרדיווסקולרי איסכמי.

בתחילת המחקר דיווחו 5125 נשים (18.4%) על סיפור מיגרנה כלשהו בעבר. מבין 3610 נשים עם מיגרנה פעילה, שהוגדרה כמיגרנה בשנה החולפת, 1434 (39.7%) דיווחו על תסמיני אאורה. במהלך מעקב של 10 שנים בממוצע, נרשמו 580 אירועים קרדיווסקולרים מג’וריים.

Hazard Ratio בנשים שדיווחו על מיגרנה פעילה עם אאורה, בהשוואה לנשים ללא סיפור של מיגרנה, עמד על 2.15 ((95% CI = 1.58-2.92, P<0.001 עבור אירוע קרדיווסקולרי מג’ורי, 1.91 (95% CI = 1.17-3.10, P<0.01) עבור שבץ איסכמי, 2.08 (95% CI = 1.30-3.31, P=0.002) עבור התקף לב, 1.74 (95% CI = 1.23-2.46, P=0.002) עבור רה-וסקולריזציה קורונרית, 1.71 (95% CI = 1.16-2.53, P=0.007) עבור אנגינה ו-2.33 (95% CI = 1.21-4.51, P=0.01) עבור תמותה עקב אירוע איסכמי.

לאחר תיקנון לגיל זוהו 18 אירועים קרדיווסקולרים מגו’ריים שייוחסו למיגרנה עם אאורה לכל 10,000 נשים בשנה. נשים שדיווחו על מיגרנה ללא אאורה לא היו בסיכון מוגבר לאירוע וסקולרי כלשהו או אנגינה.

במחקר הגדול הפרוספקטיבי הנ”ל, נמצא קשר בין מיגרנה עם אאורה ובין סיכון מוגבר לאירוע קרדיווסקולרי מג’ורי, התקף לב, שבץ איסכמי, ותמותה עקב אירוע קרדיווסקולרי איסכמי, כמו גם רה-וסקולריזציה קורורנית ואנגינה. מיגרנה פעילה ללא אאורה, לא העלתה את הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי כלשהו.

מגבלות המחקר כללו מיגרנה עם אאורה שדווחה ע”י המטופלות עצמם, והאאורה לא סווגה לפי קריטריוני International Headache Society, שימוש בהגדרה רחבה של אאורה, קשיים בהבחנה בין מאפיינים מסוימים של אאורה מתסמינים של TIA (Transient Ischemic Attack), העדר פירוט מידע באשר לתרופות לטיפול במיגרנה, ערפלנים אפשריים עקב מבנה מחקר תצפיתי, העדר נתונים באשר למשך המיגרנה לפני הכניסה למחקר, או תדירות המיגרנה בזמן המעקב.

מאחר שמיגרנה ללא אאורה שכיחה בהרבה ממיגרנה עם אאורה, נראה כי אין סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית במרבית חולי מיגרנה. מחקרים עתידיים צריכים להתמקד בהבנה טובה יותר של הקשר בין מיגרנה, מצב אאורה, ואירוע קרדיווסקולרי.

במאמר מערכת דנו בהסברים אפשריים לקשר בין מיגרנה עם אאורה ומחלה קרדיווסקולרית. בחולים הסובלים ממיגרנה עם אאורה, רופאים צריכים להיות מודעים לגורמי סיכון קרדיווסקולרים הניתנים לשינוי, דוגמאת יל”ד, היפרליפידמיה, ועישון. בסופו של דבר, חשוב לקבוע אם מיגרנה עם אאורה בפני עצמה היא גורם סיכון הניתן לשינוי בחולים עם מחלה קרדיווסקולרית. מחקרים עתידיים צריכים לבחון את האפשרות שתרופות מניעתיות למיגרנה או טיפול נוגד-טסיות עשויים להוריד את הסיכון למחלה קרדיווסקולרית בחולים הסובלים ממיגרנה עם אאורה.

JAMA. 2006;296:283-291, 332-333

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני תסמונת מעי רגיז לאחר גסטרואנטריטיס חדה (Gut)

    שכיחות גבוהה של תסמיני תסמונת מעי רגיז לאחר גסטרואנטריטיס חדה (Gut)

    גסטרואנטריטיס חדה מעלה את הסיכון להתפתחות דיספפסיה פונקציונאלית ותסמונת מעי רגיז, כאשר במחצית מהחולים תסמונת מעי רגיז נותרת למשך עד ארבע שנים לאחר הזיהום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Gut. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות בממשק מוח-מעי, דוגמת תסמונת מעי רגיז ודיספפסיה פונקציונאלית, עשויות להופיע לאחר גסטרואנטריטיס זיהומית חדה, אך אין נתונים […]

  • האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    מתן Buprenorphine בשילוב עם Naloxone בזמן היריון מלווה בסיכון מופחת לתסמונת גמילה ביילוד ואשפוז יילודים ביחידת טיפול נמרץ, בהשוואה למתן Buprenorphine לבדו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA. מהנתונים עולה כי אין הבדל משמעותי בשיעור המומים המולדים המג’וריים בין שתי אפשרויות הטיפול. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים אודות מבוטחי מדיקייד […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    השנה הראשונה לאחר אבחנת לופוס היא תקופה קריטית, כאשר בתקופה זו מדווח השיעור הגבוה ביותר של פגיעה באיברים משנית למחלה האוטואימונית, בפרט נזק לשריר-שלד ואירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus Science & Medicine. החוקרים בחנו את שיעורי נזק לאיברים שנותר לאורך לפחות שישה חודשים במהלך שלבים שונים של לופוס. מדגם המחקר […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה