Diabetes

האם הגבלה קלורית משפרת מרקרים לאריכות ימים? (JAMA)

ממחקר חדש עולה כי הגבלה קלורית משפרת ביומרקרים של אריכות ימים. עם זאת, החוקרים והעורכים ממליצים על מחקרים ארוכים יותר לבדיקת הנושא.

הגבלה קלורית ממושכת מאריכה את אורך החיים של מכרסמים. עם זאת, מעולם לא נבדקה האפשרות שהגבלה קלורית משפיעה על ביומרקרים לאריכות חיים או מרקרים של עקה חמצנית, או קצב מטבולי ירוד מעבר לצפוי ממסה מטבולית ירודה.

החוקרים אספו 48 גברים ונשים בריאים, בין מרץ 2002 ואוגוסט 2004, וחילקו אותם לאחת מארבע קבוצות למשך 6 חודשים קבוצת ביקורת (דיאטה לשמירה על המשקל), הגבלה קלורית (הגבלה קלורית של 25% מהדרישה האנרגטית), הגבלה קלורית עם פעילות גופנית (הגבלה קלורית של 12.5% יחד עם עליה של 12.5% בהוצאת האנרגיה ע”י אימון מובנה), או דיאטה דלת-קלוריות (890 קילוקלוריות ליום, עד לירידה של 15% במשקל, ובעקבותיה דיאטה לשמירה על המשקל).

בתחילת המחקר, הממשתפים סבלו מעודף-משקל, אך לא מהשמנת-יתר (BMI בין 25 ל-30).

המדדים העיקריים שנבדקו היו הרכב הגוף, DHEAS (DeHydroEpiandrosterone Sulfate), רמות גלוקוז ואינסולין, קרבונילים, נזק ל-DNA, הוצאת אנרגיה ב-24 שעות, וטמפ’ הגוף.

השינוי הממוצע במשקך הגוף לאחר חצי שנה עמד על -1.0% ± 1.1% בקבוצת הביקורת, -10.4% ± 0.9% תחת הגבלה קלורית, -10.0% ± 0.8% תחת הגבלה קלורית עם פעילות גופנית, -13.9% ± 0.7% עבור דיאטה דלת-קלוריות. רמות אינסולין בצום ירדו לאחר חצי שנה בשלוש קבוצות ההתערבות (P<0.01 לכולן), אך רמות DHEAS ורמות הסוכר נותרו ללא שינוי. טמפ’ הגוף היתה ירודה בקבוצות הגבלה קלורית והגבלה קלורית עם פעילות גופנית (P<0.05 לשתיהן).

לאחר תיקנון לשינויים בהרכב הגוף, ההוצאה האנרגטית היומית נותרה ללא שינוי בקבוצת הביקורת, אך ירדה בקבוצת ההגבלה הקלורית ((-135 ± 42 kcal/day קבוצת ההגבלה הקלורית עם פעילות גופנית ((-117± 52 kcal/day, ודיאטה דלת-קלוריות ((-125 ± 35 kcal/day, (בכולן P<0.008). אפדטציה מטבולית זו בקבוצות ההתערבות היתה שונה סטטיסטית בהשוואה לקבוצת הביקורת (P<0.05), והם היו בסיכון מוגבר ב-6% מהצפוי בהתבסס על הירידה במסה המטבולית. באף אחת מהקבוצות לא זוהו שינויים בריכוז קרבונילים בהשוואה לתחילת המחקר, אך בכל קבוצות ההתערבות חלה ירידה בנזק ל-DNA (P<0.005).

מהממצאים עולה כי 2 ביומרקרים לאריכות חיים (רמות אינסולין בצום וטמפ’ הגוף) יורדות בנוכחות הגבלה קלורית ממושכת בבני אדם, ותומכת בהשערה כי הקצב המטבולי יורד מעבר לרמות הצפיות מהירידה במסה המטבולית. דרושים מחקרים ארוכים יותר לבחון אם הגבלה קלורית מאיטה את תהליך ההזדקנות בבני אדם.

במאמר מערכת נכתב כי קיימות מספר מגבלות בעיצוב המחקר. בשל המשך הקצר, המחקר לא איפשר לזהות שינויים בביומרקרים לאריכות חיים דוגמאת רמות DHEAS בסרום וריכוזי גלוקוז, וכן גודל המדגם היה קטן.

מדידת השפעות ספציפיות של הגבלה קלורית על הרקמה, בשיטות גנומיות, מטבוליות ואחרות, יסייעו בהבנת המנגנון הביולוגי המורכב המעורב בהשפעות אנטי-אייג’ינג של הגבלה קלורית. למרות שלא סביר שרבים יאמצו הגבלה קלורית בדיאטה, הערך של המחקרים הללו הוא בכך שהם מספקים מנגנונים אפשריים להזדקנות בבני אדם ומכוונים לאתרי התערבות לשינוי השפעות ההזדקנות. הבנה נוספת של המנגנון האחראי לאריכות ימים יהווה צעד משמעותי בהבנת התלות של הגיל במחלות כרוניות בבני אדם, ויסייע לשפר את איכות החיים בגיל מתקדם.

JAMA. 2006;295:1539-1548, 1577-1578

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני תסמונת מעי רגיז לאחר גסטרואנטריטיס חדה (Gut)

    שכיחות גבוהה של תסמיני תסמונת מעי רגיז לאחר גסטרואנטריטיס חדה (Gut)

    גסטרואנטריטיס חדה מעלה את הסיכון להתפתחות דיספפסיה פונקציונאלית ותסמונת מעי רגיז, כאשר במחצית מהחולים תסמונת מעי רגיז נותרת למשך עד ארבע שנים לאחר הזיהום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Gut. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות בממשק מוח-מעי, דוגמת תסמונת מעי רגיז ודיספפסיה פונקציונאלית, עשויות להופיע לאחר גסטרואנטריטיס זיהומית חדה, אך אין נתונים […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    השנה הראשונה לאחר אבחנת לופוס היא תקופה קריטית, כאשר בתקופה זו מדווח השיעור הגבוה ביותר של פגיעה באיברים משנית למחלה האוטואימונית, בפרט נזק לשריר-שלד ואירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus Science & Medicine. החוקרים בחנו את שיעורי נזק לאיברים שנותר לאורך לפחות שישה חודשים במהלך שלבים שונים של לופוס. מדגם המחקר […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה