Diabetes

עמידות לאינסולין בפגיעה קוגניטיבית/ דר’ רויטל גנדלמן-מרטון עורכת מדור נוירולוגיה


Geroldi C, Frisoni GB, Paolisso G, et al. Insulin resistance in cognitive impairment. Arch Neurol 2005;62:1067-1072.

רקע.

מחלת אלצהיימר היא באופן ראשוני דמנציה ניוונית. אולם, יתכן שפגיעות מיקרו-וסקולריות מהוות גורם המופיע במקביל וקובע את התחלת המחלה וכן משפיע על ביטויה הקליני. השערה זו נתמכת ע”י תיאור גורמי הסיכון למחלת אלצהימר, כולל יתר לחץ דם, היפרכולסטרולמיה, מחלת לב קורונרית, פרפור פרוזדורים, אתרוסקלרוזיס כללית וסכרת.

סכרת מסוג 2 מאופיינת ע”י עמידות פריפרית מתקדמת לאינסולין ורמות גבוהות של אינסולין בצום, אך רמות תקינות של גלוקוז בצום. מצב זה קשור עם הפרעות קרדיו-וסקולריות, מטבוליות ואנדוקריניות, כמו יתר לחץ דם, השמנה, רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים, ירידה ברמת HDL כולסטרול,  המרכיבים את סינדרום העמידות לאינסולין. סינדרום זה מהווה גורם סיכון משמעותי לארועים קרדיאליים איסכמיים ולאוטם מוחי.

תצפיות אפידמיולוגיות הובילו להשערה שהיפראינסולינמיה יכולה לגרום לפגיעה קוגניטיבית ולדמנציה, מאחר שסינדרום העמידות לאינסולין נמצא בשכיחות גבוהה יותר בחולים עם דמנציה בהשוואה לפרטים בריאים  ואנשים שמורים מבחינה קוגניטיבית עם סינדרום העמידות לאינסולין נוטים יותר לפתח דמנציה. המכניזם הפתוגני שבבסיס קשר זה אינו ברור , אך ישנן השערות לגביי שינוי במטבוליזם האמילואיד עם שקיעה מוגברת של החומר וכן עליה בפוספורילציה של חלבון טאו. תיאורטית, משערים כי היפראינסולינמיה מגדילה את הסיכון לפגיעה קוגניטיבית ע”י הפרעות מיקרו-וסקולריות. פגיעות של כלי דם קטנים סוב-קורטיקליים גורמות בעיקר לסינדרום המאופיין ע”י פרקינסוניזם, הפרעות יציבה, סינדרום דיס-אקסקוטיבי ויחסית זכרון שמור. לכן, אם פגיעה קוגניטיבית הקשורה לעמידות לאינסולין נובעת מפגיעה בכלי דם קטנים וסיבה נאורודגנרטיבית הינה סבירה, לפרטים עם פגיעה קוגניטיבית ללא מאפיינים סובקורטיקליים צפוי פרופיל אינסולין תקין. 

מטרת עבודה זו לבחון את הקשר בין פגיעה קוגניטיבית, עם ובלי מאפיינים סוב-קורטיקליים, ועמידות לאינסולין בקרב פרטים קשישים בקהילה. 

שיטות.

523 נבדקים, בגיל 70 עד 90 ללא סכרת או היפרגליקמיה, משתתפי מחקר אפידמיולוגי

(InCHIANTI ) באזור קיאנטי (טוסקנה, איטליה), הוכללו במחקר. ל- 119 פרטים היתה פגיעה קוגניטיבית (MMSE קטן מ- 25), ול- 21 מתוכם היתה פגיעה קוגניטיבית ומאפיינים סובקורטיקליים. קבוצת הביקורת כללה 23 פרטים עם היסטוריה של אוטם מוחי ו- 381 פרטים ללא פגיעה קוגניטיבית. אינדיקטורים לעמידות לאינסולין היו רמת אינסולין בצום, מדד עמידות לאינסולין ומדד רגישות לאינסולין.

תוצאות.

פרופיל העמידות לאינסולין בקבוצת הנבדקים עם פגיעה קוגניטיבית ומאפיינים סוב-קורטיקליים היה דומה לזה שבחולים עם היסטוריה של אוטם מוחי, בעוד שהפרופיל בפרטים עם פגיעה קוגניטיבית ללא מאפיינים סוב-קורטיקליים היה דומה לזה שבפרטים ללא פגיעה קוגניטיבית. העמידות לאינסולין בנבדקים עם פגיעה קוגניטיבית ללא מאפיינים סוב-קורטיקליים היתה דומה לזו שבנבדקים ללא פגיעה קוגניטיבית ונמוכה יותר מאשר בחולים עם היסטוריה של אוטם מוחי. לעומת זאת, העמידות והרגישות לאינסולין בנבדקים עם פגיעה קוגניטיבית ומאפיינים סוב-קורטיקליים היו דומים לאלה שבקבוצת האוטם המוחי ושונים משמעותית מאלה שבקבוצה ללא פגיעה קוגניטיבית.

מסקנות.

פגיעה קוגניטיבית עם- אך לא בהעדר- מאפיינים סוב-קורטיקליים קשורה עם מאפיינים קליניים וביוכימיים של תסמונת העמידות לאינסולין. בקבוצות אפידמיולוגיות, עמידות לאינסולין יכולה לתרום לפגיעה קוגניטיבית באמצעות מנגנון-פעולה וסקולרי.

הצעות לקריאה נוספת:

1. Kivipelto M, Helkala EL, Laakso MP, et al. Midlife vascular risk factors and Alzhimer’s disease in later life: longitudinal, population based study. BMJ 2001;322:1447-1451.

2. Pappolla MA, Bryant-Thomas TK, Herbert D, et al. Mild hypercholesterolemia is an early risk factor for the development of Alzheimer amyloid pathology. Neurology 2003;61:199-205.

3. Ott A, Stolk RP, van Harskamp F, et al. Diabetes mellitus and the risk of dementia: the Rotterdam Study. Neurology 1999;53:1937-1942.

4. Kernan WN, Inzucchi SE, Viscoli CM, et al. Insulin resistance and risk for stroke. Neurology 2002;59:809-815.

5. Kuusisto J, Koivisto K, Mykkanen L, et al. Association between features of the insulin resistance syndrome and Alzheimer’s disease independently of apolipoprotein E4 phenotype: cross sectional population based study. BMJ 1997;315:1045-1049.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • טיפול ב-Faricimab הדגים יעילות דומה ל-Aflibercept כנגד בצקת מקולארית סוכרתית בדרגה חמורה (Ophthalmology)

    טיפול ב-Faricimab הדגים יעילות דומה ל-Aflibercept כנגד בצקת מקולארית סוכרתית בדרגה חמורה (Ophthalmology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Ophthalmology עולה כי Faricimab דומה ביעילותו ל-Aflibercept בשיפור חדות הראיה בחולים עם בצקת מקולארית סוכרתית עם חדות ראיה התחלתית של 20/50, או גרוע יותר. הטיפול ב- Faricimab לווה גם בירידה בעובי הרשתית והשיג תוצאות אלו עם מספר זריקות קטן יותר. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתונים משני מחקרים להשוואת Faricimab, […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה