Diabetes

האם שילוב ויטמין B6 וחומצה פולית מגביר את הסיכון לשבץ ו-MI? (מתוך אתר TheHeart)

ממחקר חדש עולה כי שילוב של ויטמין B6 במינון גבוה וחומצה פולית עלול להגדיל את הסיכון ל-MI ושבץ בחולים ששרדו MI קודם. החוקרים טוענים כי לאור הממצאים אין מקום לתפיסה כי שילוב חומצה פולית וויטמין B להקטנת רמות הומוציסטאין, מביא לירידה באירועים הקליניים.

לדברי החוקרים, תיאוריית הומוציסטאין מתה, ולטענתם, הומוציסטאין אינו גורם סיכון אלא צופה תמים מהצד.

במחקר עקבו אחר 3,749 נבדקים בגילאי 30-84 מ-35 בתי חולים בנורווגיה. הנבדקים חולקו באופן אקראי לארבע קבוצות:

·        שילוב חומצה פולית וויטמין B6

·        חומצה פולית בלבד

·        ויטמין B6 בלבד

·        פלסבו

המינונים בהם השתמשו היו 0.8 מ”ג ליום של חומצה פולית ו-40 מ”ג ליום של ויטמין 6B. בנוסף לחומצה פולית ניתן 0.4 מ”ג ויטמין 12B.

המדד שנבחר היה מספר מקרי שבץ ו-MI קטלניים ולא-קטלניים, לאחר 3.5 שנים. כמו כן, בדקו את מספר מקרי התמותה, שבץ, MI, צורך ב-PCI/CABG ואישפוז בעקבות Unstable Angina.

שילוב ויטמין 6B וחומצה פולית, כמו גם חומצה פולית בלבד, נמצאו יעילים בהורדת רמות הומוציסטאין ב-28%, אך היו חסרים את האפקט המגן מפני סיכון קרדיווסקולרי.

בזמן המעקב, הסיכון לשבץ ו-MI עמד על 18% בקבוצת הפלסבו, הסיכון היה דומה פחות או יותר בקבוצה המטופלת בחומצה פולית בלבד או ויטמין 6B בלבד. לעומת זאת, בקבוצה המטופלת בשילוב ויטמין 6B וחומצה פולית עמד הסיכון לשבץ או MI על 23%, כלומר סיכון מוגבר באופן משמעותי לעומת שאר הקבוצות (P=0.029). לא נמצאו הבדלים ביתר המדדים.

בנוסף, החוקרים זיהו עליה בשיעור מקרי הסרטן בקרב מטופלים במינון גבוה של חומצה פולית. לדבריהם, יש להמשיך ולחקור בנושא זה.

החוקרים טענו כי בעוד שהמחקר הנוכחי לא בחן את המנגנונים האפשריים לסיכון המוגבר ל-MI ושבץ, ממחקרים קודמים עולה כי חומצה פולית וויטמין 6B עשויים להאיץ DNA Methylation וכך להאיץ גדילת תאים וסיכון לסרטן.

לסיכום, החוקרים כותבים כי אין להשתמש במינון גבוה של ויטמין B למניעה שניונית של מחלות קרדיווסקולריות. לדבריהם, למרות שהעדר הוכחה לתועלת אינו מעיד כי אכן אין תועלת בטיפול, אך בשלב זה לא ניתן להמליץ על טיפול בויטמין B לאחר MI.

ד”ר איאן גרהם מאירלנד הוסיף כי למרות שעוצמת המחקר היתה מספקת, ייתכן שהמחקר לא היה גדול דיו בכדי לבסס את ההשפעות של שילוב חומצה פולית וויטמין B על הסיכון הקרדיווסקולרי. לדבריו, התוצאות מעלות שאלות מעניינות באשר לקשר בין חומצה פולית וסרטן, אך קשר זה לחלוטין אינו ברור ודרושים מחקרים נוספים בנושא.

ד”ר אלכסנדר בטלר, מנהל מכון הלב במרכז הרפואי רבין, אינו ממהר לקבל את הטענה כי תיאוריית הומוציסטאין הלכה לעולמה. לדבריו, המחקר עקב אחר מדגם קטן, למרות שהתוצאות חד-משמעיות, כאשר בוחנים את מכלול הראיות יחד, לא ניתן לקבוע בשלב זה כי הרעיון הוכח או לא-הוכח. הוא מוסיף כי דרושים מחקרים נוספים מאחר וייתכן שיש דברים שעומדים מאחורי הרעיון שטרם הובהרו, בעיקר בחולים עם רמות הומוציסטאין גבוהות מסיבות גנטיות.

באף אחת מארבע הקבוצות במחקר לא זיהו יתרון במינון גבוה של ויטמין B. חולים עם רמות ההומוציסטאין הגבוהות ביותר בתחילת המחקר, היו בסיכון גבוה יותר לסבול מתופעות לוואי בקבוצה שטופלה בשילוב ויטמין B וחומצה פולית, לעומת חולים עם פגיעה בתפקוד הכלייתי וחולים שנטלו תוספי ויטמינים אחרים (בנוסף לטיפול שניתן במסגרת המחקר).

לידיעה באתר -TheHeart

הערת מערכת:

מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות ב-NEW ENGLAND ו-JAMA הראו כי הפחתת הומוציסטאין מורידה סיכון בקרב חולים קרדיווסקולרים, לכן נראה שיידרש אכן עוד בירור נוסף לפני ש”קוברים” את תאוריית ההומוציסטאין.

New England Journal of Medicine 2001:345:1593-1600

JAMA, August 28, 2002 vol.288, no. 8

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי חיסון כנגד COVID-19 אינו מלווה בעליה בסיכון להתלקחות טרשת נפוצה. עם זאת, תוארה עליה קטנה בסיכון להתלקחות לאחר קבלת מנת דחף כנגד COVID-19 באלו עם טרשת נפוצה פעילה. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי שהתבסס על נתונים ממאגר French National Health Data System וזיהו 124,545 חולים עם טרשת נפוצה, […]

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    השנה הראשונה לאחר אבחנת לופוס היא תקופה קריטית, כאשר בתקופה זו מדווח השיעור הגבוה ביותר של פגיעה באיברים משנית למחלה האוטואימונית, בפרט נזק לשריר-שלד ואירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus Science & Medicine. החוקרים בחנו את שיעורי נזק לאיברים שנותר לאורך לפחות שישה חודשים במהלך שלבים שונים של לופוס. מדגם המחקר […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה