Diabetes

אינדקס גליקמי ו- adiposity

פרופ’ זכריה מדר, עורך מדור תזונה

המאמר המתייחס לסוגיה זו הופיע בעיתון Lancet (2004): 364 (9436): 118-85 (עם תגובה שהופיעה באותה חוברת בעמוד 736).

זה למעלה משני עשורים קיימת ההנחה שהפחתה בכמות השומן הנאכל, מומלצת כאמצעי מניעה ולטיפול בהשמנה. אולם, האפקטיביות של דיאטה דלת שומן כאמצעי טיפול בסוגיה זו נתונה בשאלה אי לכך, גובר העניין לגישות אלטרנטיביות.

אינדקס גליקמי (glycamic index-GI) אחד הפרמטרים המייחסים לו קורלציה עם סיכון להשמנה וסוכרת.

צריכה גבוהה של ארוחות עם GI גבוהה כהרגל גורמת לעליה פוסטפרנדיאלית בריכוז גלוקוז בדם. תופעה זו יכולה לגרום להתחלת אירועים מטבוליים שמשרים רעב, צבירת שומן וכן מביאה את תאי b שבלבלב למצב של עקה .(Stress)

מספר מחקרים קליניים הראו, משקל גוף נמוך או מצברי שומן באנשים אשר סגלו לעצמם אורח חיים והרגלי תזונה אופייניים ל- GI נמוך זאת בהשוואה לאלו שצרכו ארוחות עם GI גבוה. יחד עם זאת, ה- Outcome הקליני במחקרים מסוג זה אינם רק תוצאה של ה- GI; בגלל שגורמים אלו שלא ניתנים למניעה יכולה להשפיע למשל על משקל גוף.

במחקר המתואר לעיל בחנו את ההשפעות של GI על adiposity ופרמטרים נוספים, הפעם בחולדות. זאת על ידי שימוש בתכולה זהה של מקרו ומיקרונויטרינטים וכן סיבים. על מנת למנוע “רעשים” שיכולים לנבוע משינויים – הבדלים כל שהם בטעם (palatabitity) או זמינות של אנרגיה מהמזון, התאימו את כמויות המזון על מנת לקיים את אותו משקל ממוצע כקבוצות הניסוי.

מודל הניסוי היה חולדות שעברו כריתה חלקית של הלבלב. החיות קבלו נויטרינטים זהים חוץ מסוג העמילן. האחד עם GI גבוה והשני עם GI נמוך. מזון עם GI גבוה התבסס על 100% עמילן-פקטין Kg / 542g ו- GI נמוך התבסס על 60% עמילוז ו- 40% עמילופקטין (542g/Kg), כל שאר המרכיבים היום שווים לחלוטין.

תוצאות:

על אף משקל גוף דומה ( 547±13.4 vs. 549±15.2 ג’).לחולדות שניתן להם מזון עם GI גבוה היה שומן גבוה יותר 98±13 vs. 57±7) ג’) וכן פחות מסת גוף רזה ( 450±10 vs 492±12 ג’), הכל בהשוואה לאלו שקבלו GI נמוך.

כמו כן אלו שקבלו GI גבוה, השטח מתחת לעקומת הגלוקוז והאינסולין עלה יותר בהשוואה ל- GI הנמוך. (ראה תמונות)

var nfiles = 1;
function Expand(){
nfiles++
files.insertAdjacentHTML(‘BeforeEnd’,’
 File ‘+nfiles+’ : ‘);
return false
}

תופעות אלו לוו גם בריכוז אדיפונקטין נמוך ורמות TG גבוהות.

המסקנה הנובעת ממחקר זה היא שצריכה של דיאטה עם GI גבוה לשעצמה משפיעה על הרכב הגוף ועל גורמים שהם גורמי סיכון להשמנה ולמחלות לב לפחות בחיות ניסוי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה