Dermatology other

מהם האתגרים העיקריים הצפויים בשנת 2019 בכל הנוגע למחלת הזאבת? (Lupus Sci Med)

למרות שיפור ניכר בהישרדות של חולי לופוס בעשורים האחרונים עם עליה בשיעורי הישרדות לאחר שנה אחת מפחות מ-50% טרם עידן פרדניזון ועד ל-90% כיום במרבית מרכזי הטיפול במחלה זו עדיין ישנם אתגרים רבים הנוגעים למחלה רב-מערכתית זו. במאמר שפורסם בכתב העת Lupus: Science & Medicine קבוצה של מומחים מצרפת זיהו את האתגרים החשובים ביותר הניצבים כיום בפני חוקרים, חולים ורופאים.

הערכה והפוגה

מעבר לעיקרון הפשוט של פעילות מחלה בחולי לופוס מסתתרת מציאות מורכבת ורבת-ממדים, הכוללת את הביטויים הקליניים הספציפיים משנית למחלה, החוויה הסובייקטיבית של החולה והתועלת של הטיפול.

פיתוח כלים להערכת המחלה החל לפני למעלה מ-25 שנים עם מדד SLEDAI (Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity Index). לאחר מכן נערכו שינויים רבים, דוגמת מדד BILAG (British Isles Lupus Assessment Group), מדד Lupus Activity Index  ולאחרונה, מדד SLE Responder Index. אך דרוש מדד אובייקטיבי יותר, דוגמת כזה המבוסס על סמנים חדשים, היכול לסייע לזהות חולים עם דפוסי מחלה שליליים. יש להתבסס גם על שיטות מתקדמות, כולל גישות מבוססות-נתונים.

לפני חמש שנים, פאנל מומחים המלית כי הטיפול בלופוס יתבסס על גישת טיפול ליעד, במטרה להשיג הפוגה, בדומה למקובל במחלות אחרות, דוגמת דלקת מפרקים שגרונית. עם זאת, מאחר ולופוס הינה מחלה רב-מערכתית, עם מהלך של התלקחויות והפוגות, לא נקבעה הגדרה מקובלת להפוגה.

המומחים מאמינים כי אחד האתגרים הוא לתקף את ההגדרות של הפוגה ואת הגורמים המנבאים את התוצאות, כולל נזק, תמותה, התלקחויות חוזרות, איכות חיים בריאותית ואם ניתן להתבסס אל עלו כתוצאים במחקרים קליניים.

שיפור הטיפול

אחד ההיבטים החשובים בשיפור הטיפול בחולי לופוס נוגע להגבלה נוספת של השימוש בקורטיקוסטרואידים. פרדניזון ללא ספק מהווה את אבן הפינה של הטיפול, אך טיפול ארוך-טווח מלווה בנזק חמור לאיברים, גם עם מינונים נמוכים.

המומחים מצרפת ממליצים כי מחקרים קליניים עתידיים יכללו דגש על שימוש בסטרואידים, בפרט הפחתת מינון, אירועים חריגים והערכות של היקף הנזק משנית לטיפול זה.

דרושים תכשירים תרפואיטים נוספים ויש להשתמש בצורה טובה יותר בתכשירים הקיימים. לאורך למעלה מ-60 שנים, אושר רק טיפול אחד ללופוס Belimumab. בשנים האחרונות תועדו אכזבות רבות, כולל Anifrolumab ו-Abatacept.

גנטיקה וסמנים

גורמים גנטיים מורכבים עשויים לשחק תפקיד חשוב בנטיה ללופוס, כאשר במהלך העשור האחרון זוהו למעלה מ-100 פולימורפיזם בגן יחיד. עם זאת, לגורמים גנטיים אלו חשיבות קלינית לא ברורה לאבחנה או לטיפול.

טיפול בתחלואה נלווית והיריון

עליה בהישרדות החולים הובילה לחשיבות רבה יותר של התייחסות לתחלואה נלווית, דוגמת מחלות לב וכלי דם ואוסטיאופורוזיס. המומחים מאמינים כי הערכה מקיפה של בריאות העצם חיונית בעת אבחנת לופוס ואם מזוהה צפיפות עצם ירודה, אזי יש להשלים בירור לשברים אסימפטומטים, בכדי לקבוע אם נדרש טיפול לאוסטיאופורוזיס.

באשר להיריון, המומחים מציינים כי חל שיפור ניכר בתוצאות היריונות של נשים עם לופוס.

גישה הוליסטית

לסיום, המומחים תומכים בגישה מקיפה והוליסטית לטיפול בחולים אלו, כולל התייחסות לתוצאי המדווחים ע”י החולים, דוגמת איכות חיים ועייפות.

Lupus Sci Med 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • זאבת: סקירה מקיפה (JAMA)

    זאבת: סקירה מקיפה (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: זאבת היא מחלה אוטואימונית כרונית הגורמת לדלקת ולפגיעה מתוּוכת חיסון במערכות רבות בגוף, ביניהן המערכת המוֹקוּ-קוּטָנִית, מערכת השלד והשרירים, מערכת הדם והכליות. אנחנו שמחים לשתף סיכום של סקירה בנושא שפורסמה בעת האחרונה ב-JAMA.

  • גורמי סיכון לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם מחלת קרוהן מילדות (J Formos Med Assoc)

    גורמי סיכון לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם מחלת קרוהן מילדות (J Formos Med Assoc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Formosan Medical Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד ECCO-ESPGHAN (או European Crohn’s and Colitis Organization and European Society for Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) עשוי לסייע בחיזוי מוקדם של הסיכון ארוך הטווח לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם אבחנה של למחלת קרוהן מילדות. מטרת […]

  • טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    מתוצאות ביניים שפורסמו ע”י חברת Almirall עולה כי טיפול ב-Tildrakizumab משפר את התחושה הכללית של חולים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה לרמה הדומה לזו של האוכלוסייה הכללית. המומחים מסבירים כי Tildrakizumab הינו נוגדן המכוון כנגד IL-23 המיועד לטיפול במבוגרים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה, המועמדים לטיפול סיסטמי. במחקר POSITIVE של חברת התרופות, Tildrakizumab הצליח להשיב […]

  • אבלציה באמצעות גלי מיקרו מפחיתה כאב ומוגבלות בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד (Rheumatology)

    אבלציה באמצעות גלי מיקרו מפחיתה כאב ומוגבלות בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד (Rheumatology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אבלציה באמצעות גלי מיקרו (או Microwave Ablation) מפחית היפרטרופיה סינוביאלית, את מספר התקפי דלקת מפרק יחיד וצורך בשאיבה תוך-מפרקית בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד, עם שיפור משמעותי של מדדי כאב ומוגבלות תפקודית. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת ההשפעות ארוכות הטווח […]

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה