Dermatology other

הערכת הסיכון למחלת מעי דלקתית עם טיפול ב-Isotretinoin (מתוך JAMA Dermatol)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מתפרסמות תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אין עליה בסיכון למחלת מעי דלקתית עם טיפול ב- Isotretinoin (רואקוטן) ואין למנוע את הטיפול מחולים הזקוקים לטיפול בשל חשש לא-מבוסס להתפתחות מחלת מעי דלקתית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם דיווחים סותרים באשר לקשר אפשרי בין טיפול ב- Isotretinoin והתפתחות מחלת מעי דלקתית. מחקר מקרה-ביקורת גדול מקנדה לא הדגים קשר בין השניים אך מחקר אחר בארצות הברית הדגים קשר בין Isotretinoin ובין Ulcerative Colitis, ללא קשר דומה עם מחלת קרוהן.

כעת בחנו החוקרים את הקשר בין Isotretinoin ובין הסיכון למחלת מעי דלקתית בנשים בגיל הפוריות, על-סמך נתונים ממאגר תביעות בארצות הברית. המדגם כלל נשים בגילאי 18-46 שנים שקיבלו לפחות מרשם אחד לגלולות למניעת היריון, בתקופה שבין 1 במאי 2001 ועד 31 בדצמבר 2009.

התוצא העיקרי היה יחס הסיכון להתפתחות מקרה חדש של מחלת מעי דלקתית על-רקע טיפול ב- Isotretinoin. בניתוח לפי תתי-קבוצות בחנו החוקרים את הסיכון למחלת מעי דלקתית בקרב אלו שאובחנו עם מחלת קרוהן או UC.  מטה-אנליזה כללה מחקרים שפורסמו ומחקרים שלא פורסמו להערכת הקשר בין Isotretinoin ומחלת מעי דלקתית.

המחקר כלל 2,159 חולים עם מחלת מעי דלקתית (1,056 חולים עם UC ו-1,103 חולים עם מחלת קרוהן), להם הותאמו כ-43,000 ביקורות. רק עשרה חולים בקבוצת המקרים (0.46%) ו-191 ביקורות (0.44%) נחשפו לטיפול ב- Isotretinoin.

מהתוצאות עולה כי הסיכון היחסי למחלת מעי דלקתית עמד על 0.99 (95% CI = 0.52-1.90), כאשר הסיכון היחסי ל-UC עמד על 1.10 (0.44-2.70) והסיכון היחסי למחלת קרוהן עמד על 0.91 (0.37-2.25).

ממטה האנליזה עלה כי יחס הסיכון המחושב למחלת מעי דלקתית מחמשת המחקרים שנכללו עמד על 0.94 (0.65-1.36).

החוקרים מכירים בכך שבדומה למחקרים אפידמיולוגים אחרים, גם למחקר הנוכחי מגבלות דומות וניתן להכליל את הממצאים רק על אוכלוסיית נשים צעירות, למרות שמאחר ומחלת מעי דלקתית נפוצה בשכיחות דומה בגברים ובנשים, הם אינם סבורים כי הסיכון למחלת מעי דלקתית על-רקע טיפול ב- Isotretinoin שונה בגברים או באוכלוסיות אחרות. הם מסכמים וכותבים כי הממצאים אינם מעידים על סיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית עם טיפול ב- Isotretinoin ולאור המצוקה הפסיכולוגית הנלווית לאקנה ציסטית במתבגרים ומבוגרים צעירים, קובעים כי אין מקום למנוע את הטיפול בשל חשש מפני קשר שלא הוכח עם מחלת מעי דלקתית.

JAMA Dermatol 2013; 149: 216-220

לידיעה ב-NELM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה