Dermatology other

ניהול של אורתריטיס בגברים (מתוך ה- American Family Physician)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

בסקירה שפורסמה בגליון אפריל של ה- American Family Physician מועלות עצות לאבחון וטיפול נכונים של אורתריטיס (דלקת השופכה) בגברים.

הכותבים מציינים כי על אף שקיימות אטיולוגיות זיהומיות ולא זיהומיות למחלה, רוב המחקרים בנושא אורתריטיס התמקדו במחלה כמחלת מין (sexually transmitted infection – STI). 

תסמיני אורתריטיס בגברים הינם די שונים מאלו בנשים ובד”כ כוללים הפרשה מן השופכה, גירוד או עקצוץ באיזור הפין ותלונות אורינריות.  סיפור המחלה ובדיקה  גופנית עשויים לסייע באבחנה המבדלת הכוללת אפידידימיטיס (דלקת שק האשכים), אורכיטיס (דלקת של האשך), פרוסטטיטיס (דלקת בלוטת הערמונית) וכן תסמונות אורו-גניטאליות נוספות.

אבחנת אורתריטיס מבוססת על מציאת אחד או יותר מהבאים: הפרשה מן השופכה, מבחן leukocyte esterase חיובי בדגימת שתן ראשונה בבוקר, או 10 תאי דם לבנים או יותר במשטח שתן תחת הגדלה מירבית של מיקרוסקופ.

הפתוגנים הנפוצים ביותר הקשורים לאורתריטיס הינם Chlamydia trachomatis ו Neisseria gonorrhoeae.  בארצות הברית קיים שוני בין הגזעים בהמצאות מחלות מין, כאשר למתבגרים שחורים שיעור גבוה פי 40 של gonorrhea בהשוואה למתבגרים לבנים.

זיהוי של גורמים של אורתריטיס שאינה על רקע gonorrhea ופיתוח בדיקות לאורגניזמים לא טיפוסיים כגון Mycoplasma genitalium ומיני Ureaplasma, מהווים את מטרתם של מחקרים שבוצעו לאחרונה.  מיני Trichomonas, adenovirus, ו herpes simplex virus הינם פתוגנים פחות נפוצים שזוהו בחולי אורתריטיס.  יש להוסיף כי אורתריטיס נקשרה עם ריכוז מוגבר של HIV בנוזל הזרע.

מטרות הטיפול בגברים עם אורתריטיס כוללות הפחתת התסמינים, זיהוי וטיפול בשותפים המיניים של החולה, מניעת סיבוכים בחולה ובשותפיו, הורדת העברת HIV וזיהומים נלווים נוספים, וכן ייעוץ לגבי שינויים התנהגותיים שיסייעו במניעת חזרת המחלה.

בחולי אורתריטיס, טיפול הקו הראשון האמפירי הינו שילוב של אזיתרומיצין (azithromycin) או דוקסיציקלין (doxycycline) יחד עם צפטריאקסון (ceftriaxone) או צפיקסים (cefixime).  מרכזי בקרת מחלות ומניעתן ממליצים על טיפול מוקדם בשותפים המיניים, כאשר לחולה עצמו ניתנים מרשמים עבור שותפיו שטרם נבדקו ע”י רופא. 

המלצות קליניות לניהול המקרים כוללות את הבאים גברים עם תסמיני אורתריטיס צריכים להבדק ל- Chlamydia trachomatis ול- Neisseria gonorrhoeae (עפ”י מחקרי אוכלוסיות גדולות והנחיות מומחים); טיפול אמפירי מומלץ לאורתריטיס הינו שילוב של אזיתרומיצין או דוקסיציקלין יחד עם צפטריאקסון או צפיקסים (עפ”י הנחיות מומחים); וטיפול באורתריטיס עשוי להפחית העברת HIV (עפ”י מחקרים מוגבלים).

בביקור ראשוני עקב אורתריטיס או בחזרה של המטופל עם שותף מיני חדש או כזה שלא טופל, יש לבצע בדיקות של הפרשות מאיבר המין או של השתן לפתוגנים השכיחים, או בדיקת שתן תחת מיקרוסקופ בהעדר הפרשות.  בדיקות נוספות כוללות מבחנים לסיפיליס, בדיקת HIV ובדיקת HBV (hepatitis B virus).

כאשר תוצאות הבדיקות הינן חיוביות או שקיימת הפרשה מוגלתית, יש לטפל בחולה באופן אמפירי במנה פומית חד פעמית של 1 גרם אזיתרומיצין או 100 מ”ג דוקסיציקלין (פעמיים ביום למשך שבוע), יחד עם 125 מ”ג צפטריאקסון בזריקה לשריר או מתן פומי של 400 מ”ג צפיקסים.  כאשר תוצאות בדיקות השתן שליליות ולא קיימת הפרשה מוגלתית, יש לדחות את הטיפול עד שתתקבלנה תוצאות, אלא אם כן מדובר בחולה בסיכון גבוה למחלות מין, או חולה שלא סביר שישוב לקבלת טיפול.

עבור ביקור חוזר לאורתריטיס תוך 3 חודשים מן הביקור הראשוני, כאשר לא קיים שותף מיני חדש, אותן בדיקות שהוזכרו קודם לכן צריכות להלקח.  בנוסף, תרביות מן השופכה או מן השתן צריכות להלקח על מנת לבדוק קיום Mycoplasma או Ureaplasma (באמצעות בדיקת polymerase chain reaction), וכן יש לשקול בדיקה עבור Trichomonas.  טיפול בביקור זה צריך לכלול אזיתרומיצין (500 מ”ג פומית פעם ביום למשך 5 ימים) או דוקסיציקלין (100 מ”ג פומית פעמיים ביום למשך שבוע) יחד עם מטרונידזול (metronidazole) במנה פומית חד פעמית של 2 גרם.

הכותבים מוסיפים כי היות וסיבוכים ישירים כתוצאה מזיהומי Chlamydia בגברים אינם נפוצים, ולא קיימת עדות לכך שבדיקות סקר בגברים הובילו לירידה בסיבוכים בקרב נשים, ה- USPSTF (US Preventive Services Task Force) לא המליץ על בדיקות סקר שגרתיות ל- Chlamydia בגברים. כמו כן, לטענת הכותבים, זיהומים א-תסמיניים ב- Neisseria gonorrhoea הינם נדירים בקרב גברים, וכן שכיחותם בקרב האוכלוסייה הכללית הינה נמוכה יחסית, ועל כן גם במקרה זה לא המליץ ה- USPSTF על בדיקות סקר לפתוגן זה בקרב גברים בסיכון נמוך.

יחד עם זאת, מרכזי בקרת מחלות ומניעתן ממליצים על ביצוע מספר בדיקות סקר עבור גברים ששותפיהם המיניים הינם גברים.

Am Fam Physician

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    כתבה חדשה שפורסמה ב- Pharmacy Times דנה בדחיית הטיפול ב- MDMA בהפרעת דחק פוסט-טראומטית על ידי ועדת ייעוץ עצמאית של ה-FDA והשלכותיה על המחקר וההערכה של תרופות פסיכדליות. יהונתן ניסן משתף את הכתבה בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה