Dermatology other

ג’ל חדש המשלב תכשיר אנטימיקרוביאלי ורטינואיד מביא לשיפור בתסמיני אקנה (מתוך כנס American Academy of Dermatology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר בוצע בהקצאה אקראית והוצג בכנס השנתי ה-68 של ה-American Academy of Dermatology (AAD) עולה כי ג’ל חדש במינון קבוע המשלב את הרטינואיד הטופיקלי Adapalene 0.1% ואת התכשיר האנטימיקרוביאלי Benzoyl Peroxide 2.5% (Adapalene-BPO) הינו ככל הנראה יעיל יותר בצמצום תסמיני אקנה דלקתי בהשוואה לכל אחד מהתכשירים הניתן כמונותרפיה.

החוקרים טוענים הג’ל Adapalene-BPO הראה עדיפות על פני מרכיביו הנפרדים מבחינת יעילות הטיפול ומביא להופעה מהירה של שיפור בתסמינים, המספק לרופא אפשרות טיפולית ייחודית עבור מקרים של Acne Vulgaris. בנוסף, התכשיר נוח יותר לדבריהם מבחינת ההיענות לטיפול, וכך במיוחד בקרב אוכלוסיה של מתבגרים שסדר יומם פעמים רבות עמוס ואשר נוטים לשכוח להקפיד על הטיפול התרופתי. המדובר בשפופרת יחידה ממנה ניתן למרוח את הג’ל פעם ביום, הם מסבירים, ובאמצעותו זוכה המטופל ליתרונותיהם שלשני תכשירים הפועלים במנגנונים משלימים. נציין כי המחקר מומן בידי חברת Galderma.

לדברי החוקרים, תרופות כנגד אקנה, כשנעשה בהן שימוש בנפרד, הינן פועלות במקביל כנגד כל הגורמים הפתוגנטיים העיקריים של אקנה, וזו הסיבה לכך שההנחיות הבין-לאומיות לטיפול במצב עורי זה קוראות לשימוש בשילוב של תכשירים בעלי מנגנוני פעולה משלימים. עם זאת, לא קיימים לטענתם די מחקרים הבוחנים את יעילותם של תכשירים משולבים, ובמיוחד תכשיר פומי עם השפעה טופיקלית. לפיכך, הייתה מטרת מחקרם זה לבחון את השילוב התרופתי האמור ואת אופן פעולתו בחולים עם מקרה חמור יותר של אקנה.

במחקר נכללו 1,668 נבדקים בגילאי 12 עד 35 שנים (מהם 51.3% נשים, בגיל ממוצע של 18.2 שנים) אשר טופלו באחד משישים מרכזים בארצות הברית, פוארטו-ריקו וקנדה. המשתתפים הוקצו אקראית לקבל את הטיפול המשולב בג’ל Adapalene-BPO, טיפול מונותרפי ב-Adapalene, טיפול מונותרפי ב-BPO או לחילופין ג’ל בלבד (ללא תכשיר פעיל), אותם נתבקשו למרוח מדי לילה למשך 12 שבועות.

החוקרים מציינים כי כל הנבדקים סבלו מאקנה בפנים, עם מספר נגעים דלקתיים (Inflammatory lesions, ILs) שנע בין 20 ל-50, ומספר נגעים שאינם דלקתיים (Noninflammatory lesions, NILs) שנע בין 30 ל-100. החוקרים ביקשו להעריך באוכלוסייה זו את שיעור הצלחת הטיפול (שהוגדר כפנים ‘נקיות’ או ‘כמעט נקיות’ מנגעים), את השינוי במספר ה-IL, השינוי במספר ה-NIL ובמספר הנגעים הכולל, וכן את הערכתם של המטופלים לשיפור האקנה.

החוקרים מצאו כי בתום תקופת המחקר, המטופלים שקיבלו את הג’ל המשולב הראו שיעור הצלחת טיפול גבוה משמעותית (30.1%) בהשוואה לאלו שטופלו ב-BPO בלבד (22.2%), ב-Adapalene בלבד (19.8%) או בג’ל הדמה (11.3%; p ≤ 0.006).

בנוסף, קבוצת הטיפול המשולב הראתה ירידה ממוצעת גדולה יותר במספר נגעי ה-ILs, מספר נגעי ה-NILs וכן במספר הכולל של הנגעים, בהשוואה ליתר שלוש קבוצות הטיפול (67.07%, 53.76% ו-56.25%, בהתאמה), וכן השפעה מוקדמת משמעותית של הטיפול בהשוואה לתרופת הדמה (p = 0.004) או למונותרפיה ב-Adapalene (p = 0.008).

באשר להערכת הטיפול בעיני המטופלים, דווח על שיפור בינוני, ניכר או מוחלט בקרב 73.5% מהחולים שקיבלו את הטיפול המשולב, וזאת לעומת 65.6% בקבוצת ה-Adapalene בלבד, 66.7% בקבוצת ה-BPO בלבד, ו-55.0% בקבוצת ג’ל הדמה. בנוסף, כל ניתוחי הרגישות המשווים את הטיפול בתכשיר המשולב עם יתר שלוש זרועות המחקר היו משמעותיים אף הם (p ≤ 0.042), טוענים החוקרים.

החוקרים מוסיפים כי על אף שנצפה מספר גבוה יותר של סימני ותסמיני אי סבילות לטיפול בקרב החולים בקבוצת הטיפול המשולב לעומת יתר הקבוצות, אלו היו על פי רוב קלים או בינוניים בחומרתם, ובדרך כלל נעלמו תוך שבועיים של טיפול. תופעת הלוואי השכיחה ביותר שדווחה הייתה לדבריהם עור יבש.

החוקרים מסכמים כי השימוש בג’ל המשולב הביא להבדל שנצפה מוקדם במהלך הטיפול (לאחר כשבועיים של טיפול), וכי המטופלים המשיכו להראות שיפור בתסמיניהם לכל אורך תקופת המעקב. לדבריהם, השורה התחתונה של מחקרם זה הינה כי טיפול משולב בתכשיר אנטימיקרוביאלי פומי ובתכשיר טופיקלי פוטנטי, במיוחד שילוב של רטינואיד ו-Benzoyl Peroxide, הינו יעיל ביותר, ואפילו עבור חולים הסובלים מאקנה חמור יותר.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי המחקר הנוכחי הינו מצוין, וכי תוצאותיו חוזרות ומאשרות את אלו של מחקר אחר שפורסם לאחרונה ונערך באוכלוסייה טרנסאטלנטית. לדבריו, הממצאים מראים כי טיפול משולב במינון קבוע ניתן לשימוש פעם ביום במריחה על הפנים עם יעילות טובה מאוד והיארעות נמוכה של תופעות לוואי עוריות. בדרך כלל, הוא מוסיף, דרמטולוגים נוהגים לטפל במטופלים הסובלים מאקנה במגוון תכשירים המתייחסים לגורמים השונים של אקנה, בעוד שג’ל זה מתייחס בצורה יעילה למספר גורמים כאלו במוצר יחיד וקל לשימוש.

עם זאת, המומחה מוסיף כי על אף שמרבית המחקרים בנושא הטיפול באקנה נמשכים 12 שבועות, מעניין יהיה לראות מידע ארוך טווח יותר במחקרים עתידיים. המלצתו האישית לקלינאים הינה לדבריו כי תכשיר משולב זה עשוי לשמש כחלק ממאגר תרופות המרשם העומד לרשותם לטיפול באקנה. השימוש הנוח עבור המטופלים עשוי בנוסף לשפר את היענותם לטיפול, הוא מציע, ובכך ניתן יהיה אולי לשפר את היעילות ואת התוצאות.

מתוך הכנס השנתי ה-68 של ה-American Academy of Dermatology (AAD), שנערך בחודש מרץ 2010 במיאמי, פלורידה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    כתבה חדשה שפורסמה ב- Pharmacy Times דנה בדחיית הטיפול ב- MDMA בהפרעת דחק פוסט-טראומטית על ידי ועדת ייעוץ עצמאית של ה-FDA והשלכותיה על המחקר וההערכה של תרופות פסיכדליות. יהונתן ניסן משתף את הכתבה בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה