Dermatology other

האם בדיקת סקר חד-פעמית למלנומה משתלמת במבוגרים? (Arch Dermatol)

מחקר חדש מצא כי בדיקה כוללת של העור, לזיהוי מלנומה ממארת במבוגרים בגיל 50 ומעלה, משתלמת מאוד מבחינת עלות מול תועלת, לפחות כמו בדיקות סקר לגידולים אחרים המבוצעות באופן שגרתי בארה”ב.

צוות חוקרים נוסף מדווח כי כאשר תוכניות מערכת הבריאות מתירות גישה חופשית לרופאים מומחים, קיים עיכוב קטן יותר בביצוע ביופסיות אבחנתיות במקרים של חשד למלנומה, בהשוואה לאירגוני בריאות המחייבים מעבר דרך רופא ראשוני לפני הפניה לדרמטולוג.

שיעורי התמותה בעקבות מלנומה מצויים בעליה, אך שיעור בדיקות הסקר למחלה אינו טוב. Institute of Medicine אינן מעודד בדיקות סקר לסרטן עור בשל העדר נתונים בנושא. לכן, החוקרים פיתחו את מודל Markov, לבחינת ההשפעה הפוטנציאלית של בדיקות סקר למלנומה ע”י דרמטולוג.

מהמחקר עולה כי יחסי עלות מול תועלת של בדיקת סקר חד-פעמית, לאחר גיל 50, עומדים על 10,100 דולרים לכל תוספת QALY (Quality Adjusted Life Year). עלות בדיקות סקר כל שנתיים עומדת על 80,700 דולר לכל QALY, ועלות בדיקת סקר שנתית עומדת על 586,800 לכל QALY.

מאחר שהסיכון למלנומה גדול יותר מפי 2 בקרב קרובי משפחה בדרגה ראשונה של חולים עם מלנומה, החוקרים בחנו גם את יחסי עלות/תועלת של בדיקות סקר באוכלוסיה זו. העלות לכל QALY עמדה על 4000 דולרים לבדיקת סקר חד-פעמית, 35,500 דולר לבדיקת סקר אחת לשנתיים, ו-257,800 דולרים לבדיקת סקר שנתית.

מאחר שבדיקות סקר למלנומה משתלמות מבחינת עלות/תועלת, החוקרים ממליצים להרחיב את התוכניות לבדיקות סקר, או לערוך מחקר דפיניטיבי בנושא.

במאמר השני, דנים החוקרים בסוגיה לפיה מערכת הבריאות מחייבת הפניה מרופא ראשוני, לפני שמטופל יכול לפנות לרופא מומחה, דבר המוביל לעיכוב באבחנה ובטיפול במלנומה ממארת.

הם סקרו את הרשומות של חולי מלנומה שהופנו למרפאת מומחים בין 1996 ו-2000. מבין 234 החולים, 168 (72%) פנו ישירות למומחה, בעוד ש-66 נזקקו להפניה (28%).

החוקרים מצאו הבדל משמעותי בין החולים בכל הקשור לעיכוב בין ההופעה ועד הביופסיה. בקרב אלו שפנו ישירות לרופא עור, 88% עברו ביופסיה בביקור הראשון, זאת לעומת 44% מאלו שנאלצו לעבור תחילה דרך רופא ראשוני לקבלת הפניה לרופא עור.

עיכוב של עד 3 חודשים לפני שנערכה ביופסיה זוהה ב-8% מהחולים שפנו ישירות למומחה, לעומת 38% מהחולים שפנו למומחה רק לאחר הפניה מרופא ראשוני. עיכוב של מעבר ל-3 חודשים זוהה ב-4% ו-15% מהפונים, בהתאמה.

עם זאת, לא נמצא הבדל משמעותי בין הקבוצות בחציון עובי הנגע, שיעור הגידולים המוגבלים (In Situ) לעומת מלנומה פולשנית, או שלב הגידול (Stage). ההבדל הקליני המשמעותי היחידי היה שיעור גבוה יותר של חולים עם גידולים בעובי גדול מ-1 מ”מ בקרב קבוצת החולים שפנו ישירות לרופא מומחה, לעומת החולים שפנו לרופא מומחה לאחר הפניה מרופא ראשוני (28% לעומת 11%, p=0.02).

החוקרים מייחסים את ההבדלים הללו לגיל המבוגר יותר של החולים שפנו ישירות לרופא מומחה, בהשוואה לאלו שפנו לאחר הפניה (ממוצע 55 שנים לעומת 49 שנים), והשכיחות הגבוהה יותר של חולים עם סיפור אישי של מלנומה (11% לעומת 2%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי דרושים מחקרים נוספים לבחינת ההשפעה של מודלי מתן שירותי בריאות על אבחנה מהירה של מלנומה אגרסיבית יותר (מלנומה עם התכייבות, חדירה לכלי לימפה וכלי דם, שיעור מיטוזות גבוה או תת-סוג נודולרי).

במאמר מערכת שהתייחס למחקר נכתב כי כל שיטת מניעה דורשת המון עבודה. המוסכמה בכל הקשור לבדיקות סקר של סרטן שד וסרטן המעי הגס והרקטום נבעה רק ממחקרים פרוספקטיבים גדולים, שהוכיחו שוב ושוב כי בדיקות הסקר מצילות חיים.

אך לא נערכו מחקרים אקראיים גדולים, פרוספקטיבים, להערכת בדיקות סקר רוטיניות למלנומה. הממצאים מהמחקר הנוכחי אינם רק מחזקים את השיקולים לביצוע בדיקת סקר חד-פעמית למלנומה, אלא גם מעלים את התקווה שיערכו מחקרים רנדומלים דפיניטיבים בנושא.

Arch Dermatol 2007;143:21-28,30-36,101-103.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology כי טיפול ב- Denosumab (פרוליה) בעת התחלת טיפול לדיכוי אסטרוגן משמר צפיפות עצם, מיקרו-ארכיטקטורה של העצם וחוזק עצם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול לדיכוי שחלתי ומעכבי ארומטז משפרים את שיעורי ההישרדות ללא-מחלה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד בשלב-מוקדם וחיובי לקולטנים לאסטרוגן, אך מאיצים אובדן […]

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה