Depression

מגפת הקורונה לא פגעה בבריאות הנפשית של חולים עם מחלות ממאירות (מתוך אתר MedRxiv)

מנתונים שפורסמו באתר medRxiv וטרם עברו סיקור עמיתים עולה כי מגפת הקורונה לא השפיעה ישירות על הבריאות הפסיכולוגית של חולי סרטן, כאשר רק למצב הסוציו-אקונומי ורמת ההכנסה הייתה השפעה משמעותית על הדחק הפסיכולוגי של חולים אלו.

החוקרים התבססו על שאלונים והשלימו בדיקות סקר של 1,329 חולים עם ממאירות להערכת נוכחות תסמיני חרדה, דכאון, דחק בתר-חבלתי ועייפות בין השנים 2018 ו-2022. המדגם כלל 636 חולים לפני פרוץ מגפת הקורונה (מרץ 2018 עד פברואר 2020) ו-693 חולים במהלך השנתיים של המגפה (מרץ 2020 ועד יוני 2022).

כלי הערכה סטנדרטיים, כולל Hospital Anxiety and Depression Scale, מדד Post-Traumatic Symptom Scale ומדד Visual Analog Scale שימשו להערכה ודירוג תסמיני דיכאון, חרדה, עייפות ודחק בתר-חבלתי. החוקרים בחנו את רמת ההכנסה לפי שלוש קטגוריות בהתאם לרמת ההכנסה החודשית: פחות מ-1,300 יורו, 1,300-2,200 יורו, או למעלה מ-2,200 יורו.

מהנתונים עולה כי למגפה לא הייתה השפעה על הדחק הפסיכולוגי לאחר תקנון לגורמים סוציו-אקונומיים. רמת הכנסה נמוכה יותר הייתה הגורם המנבא המשמעותי ביותר לדחק פסיכולוגי וזו לא הייתה תלויה במגפה הזיהומית.

כפי שנקבע לפי ניתוח פוסט-הוק, בחולים עם רמת ההכנסה הנמוכה ביותר תועד נטל תסמינים פסיכולוגיים גבוה יותר משמעותית בכלל הקטגוריות שנבחנו (חרדה, דיכאון, עייפות ותסמיני דחק בתר-חבלתי), בהשוואה לאלו עם רמת ההכנסה הגבוהה ביותר; ההבדלים הגדולים ביותר זוהו בהערכת תסמיני דיכאון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי עוני הינו גורם הסיכון החשוב ביותר למצוקה פסיכולוגית בקרב חולים עם מחלות ממאירות והמצב הכלכלי מהווה גורם דחק חשוב יותר ממגפת הקורונה באוכלוסיית חולים זו.

 

מתוך אתר MedRxiv

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה