Depression

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב באמצעות האינטרנט מביא להקלה בחרדה ודיכאון (JAMA Psychiatry)

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב באמצעות האינטרנט, הן לבדו והן בשילוב עם קבוצת תמיכה אינטרנטית, הינו יעיל יותר מטיפול ראשוני סטנדרטי להקלה על דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת JAMA Psychiatry.

החוקרים התמקדו בחולים עם אינטרנט וגישה זמינה לדואר אלקטרוני. כל החולים גם נדרשו למדד של 10 נקודות ומעלה בסולם Generalized Anxiety Disorder או במדד Patient Health Questionnaire ולא סבלו מתלות באלכוהול, אובדנות פעילה, או הפרעה פסיכיאטרית חמורה אחרת.

בתגובה להתראה אלקטרונית ברשומה הממוחשבת, הרופאים הראשוניים מ-26 מרפאות בפיטס בורג הפנו 2,884 חולים בגילאי 18-75 שנים למחקר, בתקופה שבין אוגוסט 2012 ועד ספטמבר 2014.

המחקר התבסס על תוכנת Beating the Blues Computerized Cognitive-Behavior Therapy, הכולל סרטון מבוא בן עשר דקות ולאחריו שמונה מפגשים אינטראקטיביים בני 50 דקות, אותם עודדו המטפלים את החולים להשלים כל 1-2 שבועות.

בסופו של דבר, 704 חולים ענו על קריטריוני המחקר וחולקו באקראי לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב בלבד (301 חולים), שילוב טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב עם קבוצת תמיכה אינטרנטית (302 חולים), או טיפול סטנדרטי (101 חולים). מרבית המשתתפים במחקר היו לבנים, כ-80% היו נשים והגיל הממוצע עמד על 42.7 שנים.

לאחר שישה חודשים, כ-84% מהחולים בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב בלבד החלו את התכנית, 37% השלימו את כל שמונת המפגשים. בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב+קבוצת תמיכה אינטרנטית, 75% התחברו לקבוצת התמיכה לפחות פעם אחת, מהם 62% כתבו לפחות הערה או עדכון אחד.

לאחר שישה חודשי מעקב, איכות החיים על-רקע בריאות נפשית נבחנה על-פי מדד Short-Form Health Survey Mental Health Composite Scale. תסמיני דיכאון וחרדה נבחנו על-פי מדד PROMIS (Patient Reported Outcomes Measurement Information System).

החוקרים זיהו לאחר שישה חודשים שיפור באיכות החיים על-רקע בריאות נפשית, בתסמיני מצב רוח וחרדה בקבוצת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב + קבוצת תמיכה אינטרנטית וכן בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב בלבד.

עם זאת, בהשוואה לחולים תחת טיפול סטנדרטי, בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב בלבד זוהה לאחר שישה חודשים שיפור משמעותי בגודל ההשפעה על תסמיני מצב רוח לפי מדד POMIS (גודל השפעה של 0.31) ובתסמיני חרדה לפי מדד זה (גודל השפעה של 0.26). השיפור נותר לאורך שישה חודשים מאוחר יותר.

עוד זיהו החוקרים השפעה תלוית-מינון לפיה ככל שהחולים השלימו מספר רב יותר של מפגשי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב, כך חל שיפור גדול יותר בגודל ההשפעה. השפעה תלוית-מינון זו מאשרת את חשיבות מעורבות החולים.

JAMA Psychiatry. Published online November 8, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה