Depression

שכיחות גבוהה של הפרעת דיכאון לא-מאובחנת ולא-מטופלת במבוגרים (Am J Geriatr Psychiatry)

מטופלים רבים בגילאי 60 שנים ומעלה סובלים מהפרעת דיכאון שאינה מאובחנת ואינה מטופלת, או המטופלת באופן שגוי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהדורת אוגוסט של כתב העת American Journal of Geriatric Psychiatry.

החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי ההימצאות של דיכאון וטיפול לדיכאון במדגם מבוסס-אוכלוסיה של מבוגרים בגילאי 60-101 שנים, במטרה לזהות את הפרופיל הפרטני של חולים המקבלים טיפול הולם.

מדגם המחקר כלל 3,084 משתתפים ללא דמנציה, שלקחו חלק במחקר Swedish National Study on Aging and Care in Kunsgholmen (SNACK-K) בשטוקהולם בין השנים 2001-2004.

המשתתפים נבדקו ע”י רופאים מנוסים שהשלימו הערכה רפואית ובדיקה פסיכיאטרית חצי-מובנית, שכללה דירוג של הסימנים והתסמינים הפסיכיאטריים הנוכחיים לפי סולם CPRS (Comprehensive Psychopathological Rating Scale).

מהנתונים עולה כי שיעורי ההימצאות של דיכאון מג’ורי עמדו על 0.8% (25 משתתפים); 5.1% (157 משתתפים) ענו על הקריטריונים לדיכאון מינורי, כך ששיעורי ההימצאות הכוללים עמדו על 5.9%.

באוכלוסיית המחקר כולה, שיעור המשתתפים שקיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון עמד על 8.3% (256 מטופלים); טיפול זה היה נפוץ יותר בנשים (9.9%) מאשר בגברים (5.6%). דיכאון היה נפוץ יותר גם בקרב אלו בגילאי 81-101 (10.5%) מאשר בגילאי 60-78 שנים (7.5%).

מבין 182 המשתתפים עם דיכאון מכל סוג, פחות משליש קיבלו טיפול כלשהו בנוגדי-דיכאון או פסיכותרפיה. מהתוצאות עלה כי בחולים עם השכלה אוניברסיטאית תועד שיעור גבוה יותר של טיפולי פסיכותרפיה, בהשוואה לאלו עם רמת השכלה נמוכה יותר.

עם זאת, 46.2% מהמשתתפים עם דיכאון כלשהו קיבלו טיפול בנוגדי-חרדה  או תרופות היפנוטיות.

בנוסף, דיווח עצמי על דיכאון וחרדה נקשר גם הוא עם סיכוי מוגבר לטיפול לדיכאון. יחס הסיכויים לטיפול עם דיכאון עמד על 27.6 ובאשר לחרדה תועד יחס סיכויים של 2.3. מצד שני, דיווח עצמי על אינסומניה לווה בסיכוי נמוך יותר לטיפול לדיכאון (יחס סיכויים של 0.3).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי גם בנוכחות מערכת רפואית מתקדמת, דיכאון במבוגרים אינו מאובחן ואינו מטופל לעיתים קרובות. בנוסף, כמעט מחצית מאלו שסבלו מדיכאון קיבלו טיפול תרופתי העשוי שלא להתאים להפרעה שלהם בדמות נוגדי-חרדה או תרופות היפנוטיות.

Am J Geriatr Psychiatry. 2016;24:615-623

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; אינסולינים ארוכי טווח (3)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; אינסולינים ארוכי טווח (3)

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; טכנולוגיות (4)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; טכנולוגיות (4)

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; רפואה מותאמת אישית (5)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; רפואה מותאמת אישית (5)

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה