Depression

האם טאי צ’י משפר את יעילותן של תרופות נוגדות דיכאון במבוגרים? (מתוך כנס New Clinical Drug Evaluation Unit)

מאת ד”ר בן פודה שקד

במחקר חדש שהוצג בכנס המציין 50 שנה ל-New Clinical Drug Evaluation Unit (NCDEU) עולה כי הוספת גרסה מקוצרת של טאי צ’י לטיפול תרופתי נוגד דיכאון של Escitalopram הביאה לשיפור איכות החיים והתפקוד הקוגניטיבי במבוגרים בגילאי 60 שנים ומעלה הסובלים מדיכאון מאג’ורי.

החוקרים מסבירים כי פחות ממחצית הקשישים הסובלים מדיכאון מגיבים לטיפול קו ראשון בתרופות נוגדות דיכאון. בעוד שקיים מידע מסוים בספרות המקצועית אודות היתרונות של טאי צ’י בקשישים, הרי שאותן עבודות מתייחסות לשיווי המשקל ולתפקוד הגופני של הנבדקים. במחקרם זה, ביקשו החוקרים לבחון שמא טאי צ’י עשוי להועיל בשיפור תסמיני הדיכאון.

למחקר גויסו 112 מבוגרים הסובלים מדיכאון מאג’ורי, אשר קיבלו טיפול  תרופתי ב-Escitalopram במינון 10 מ”ג מדי יום למשך שישה שבועות. החוקרים מדווחים כי 70 החולים שהראו תגובה חלקית לטיפול המשיכו לקבלו במינון זה, ובנוסף הוקצו אקראית לעבור עשרה שבועות של אימוני טאי צ’י מסוג Tai Chi Chih למשך שעתיים בשבוע או לחילופין הרצאות בנושאי חינוך לבריאות למשך אותו פרק זמן.

החוקרים מבהירים כי Tai Chi Chih הינה גרסה מקוצרת של טאי צ’י הכוללת עשרים תנועות בלבד ואשר פשוטה יותר ללימוד במשך עשרה שבועות.

מרבית המשתתפים היו נשים (62%), וגילם הממוצע עמד על 70 שנים. החוקרים מציינים כי העריכו דיכאון, חרדה, עמידות (resilience), איכות חיים הקשורה בבריאות, מהירות פסיכומוטורית ותפקוד קוגניטיבי.

החוקרים מצאו כי הן טאי צ’י והן תוכנית החינוך לבריאות הראו שיפור דומה בחומרת הדיכאון, עם ציון ממוצע של 6.0 נקודות במדד ה-Hamilton Rating Scale for Depression בשתי הקבוצות. עם זאת, הנבדקים בקבוצת הטאי צ’י הראו שיפור רב משמעותית בעמידות לעומת אלו בקבוצת החינוך לבריאות (70.2% לעומת 65.0%; p<0.05).

בנוסף, הראתה קבוצת הטאי צ’י ערכים טובים יותר של איכות החיים הקשורה בבריאות, עם ציונים ממוצעים במדד של בריאות כללית של 80 במדד ה-36-Item Short Form Health Survey לעומת ציון של 66 בקבוצת החינוך לבריאות (p<0.05), וכן במדדים של תפקודים קוגניטיביים גבוהים.

לדברי החוקרים, נבדקים שהוקצו לקבוצת הטאי צ’י הראו עמידות גבוהה יותר לדחק. בנוסף, הם סבורים כי השיפור שנצפה בעקבות טאי צ’י במדדים הקוגניטיביים, כגון סיכון ותפקודים גבוהים, היה מרשים במיוחד, ומציינים כי גם רמות ה-C-reactive protein (CRP) הראו שיפור בקבוצת הטאי צ’י.

מומחה בתחום הגריאטריה שנכח בכנס ונתבקש להגיב לפרסום הדברים מציין כי המחקר הראו שההשפעה של טאי צ’י הייתה רבה יותר מזו של תוכנית חינוך לבריאות. ממצא זה הינו מרשים לטענתו מאחר וחולים מבוגרים הסובלים מדיכאון נוטים להרוויח יותר מאפקט של קבוצה טיפולית (Group effect), כמו זו שעשויה להיות בתוכנית שכזו. הוא מוסיף כי טאי צ’י עשוי להיות שונה מסוגים אחרים של התעמלות, נושא שעשוי להיות מעניין לחקרו בעבודה עתידית.

מתוך כנס המציין 50 שנה ל-New Clinical Drug Evaluation Unit (NCDEU) שנערך בפלורידה בחודש יוני 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה