Depression

מחקר גדול ראשון לבדיקת תוספת לטיפול בדיכאון עמוק עמיד לטיפול

במחקר הראשון מסוגו מצאו כי בחולים הסובלים מדיכאון עמוק רזיסטנטי, שאינם מגיבים לטיפול סטנדרטי בנוגדי-דיכאון, עשויה להיות תגובה טובה להוספת תרופה פסיכוטרופית בעלת טווח רחב לטיפול תרופתי, גם כאשר ניתן טיפול לטווח קצר.

למרות שרופאים השתמשו בשתי תרופות להגברת יעילות הטיפול בנוגדי-דיכאון בחולים הסובלים מהפרעת דיכאון עמידה לטיפול SSRI דוגמאת פרוזאק (Fluoxetine) ו-Zoloft (Sertraline), זהו המחקר הראשון שבדק תוספת לטיפול בחולים קשים מאוד.

במסגרת המחקר עקבו אחר חולים הסובלים מדיכאון שלא הגיב לטיפול ב-SSRI, ומצאו כי בחולים במצב פחות קשה נרשם שיפור עם טיפול ממושך יותר בתרופה פסיכוטרופית, Risperidone, לה טווח פעילות רחב בלבד למשך זמן קצר, שהביאה לשיפור ארוך טווח הודות להגדלת יעילות הטיפול בנוגדי דיכאון. אולם, בחולים במצב קשה יותר היה צריך להמשיך את הטיפול ב-Risperidone על בסיס מתמשך בכדי להשיג אותה רמת יעילות.

כ-40% מהחולים הסובלים מדיכאון אינם זוכים לשיפור בעקבות טיפול בנוגדי דיכאון או פסיכותרפיה. כשלון הטיפול עלול להוביל לבעיות בהיבטים רבים, כולל עבודה וקשרי משפחה, והטיפול עשוי להיות יקר מאוד.

המחקר מוכיח כי תת-קבוצה של חולים הסובלים מדיכאון כרוני שאינו מגיב לטיפול סטנדרטי בנוגדי-דיכאון, עשויים להשתפר עם מתן תוספת טיפול לתקופה קצרה. תוספת הטיפול דומה לזו של חולה הסובל ממחלה אוטואימונית קשה המטופל בתרופות אנטי-דלקתיות ומקבל סטרואידים בכדי להקל על תסמיני המחלה בזמן התקפים. חולים אלו אינם צריכים לקחת את הטיפול כל חייהם בכדי לזכות להשפעה לטווח ארוך.

במחקר השתתפו חולים הסובלים מהפרעת דיכאון עמוקה שאינם מגיבים לטיפול פרמקולוגי אחד לפחות. בממוצע, מרבית המטופלים לא הגיבו ליותר משתי תרופות, ומשך המחלה הממוצע עמד על כשנתיים.

המשתתפים טופלו ב-Citalopram במינון של עד 60 מ”ג ביום למשך 4-6 שבועות. לאלו שלא השיגו ירידה של לפחות 50% בתסמינים הוצעה האפשרות לקבלת טיפול סטנדרטי בתרופה פסיכוטרופית בעלת טווח רחב (Atypical Antipsychotic), Risperidone במינון עד 2 מ”ג ליום.

מרבית הנבדקים השתתפו בשלב זה בו החוקרים והמטופלים ידעו מהי התרופה ובאיזה מינון ניתנה, וכמעט 60% מהחולים שטופלו בתוספת Risperidone השיגו את הקריטריונים להגדרת הפוגה מדיכאון עד לתום 4-6 שבועות הטיפול. בשלב זה, המשתתפים הועברו לפרוטוקול כפל-סמיות בו המשיכו את הטיפול ב-Risperidone או שהחליפו אותו בפלסבו.

החוקרים מעודדים מאוד מתוצאות המחקר. הטיפול בדיכאון עמיד לטיפול מלווה בסיכון גדול לתחלואה ותמותה וירידה חמורה באיכות החיים. מדובר באחד הצרכים החשובים בבריאות הציבור והחוקרים מקווים שהמחקר יעודד חוקרים אחרים להמשיך ולחקור את הצורך בהמשך תוספות לטיפול.

דיכאון עמוק, המאופיין בעצבות, נדודי שינה, חולשה, תחושת חוסר-ערך, ותסמינים מגבילים אחרים, היא ההפרעה הסמויה ביותר בבריאות הציבור. דיכאון היא הסיבה המובילה למוגבלות בעולם כולו בגילאי 18-45. נוכחות דיכאון מעלה את הסיכון להתקף לב, שבץ, ועלולה להחמיר סכרת.

בנוסף, דיכאון מעלה את הסיכון להתאבדות, מספר המתאבדים גדול כמעט פי 2 ממספר האנשים הנרצחים בארה”ב.

לידיעה ב-DocGuide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pain and Therapy מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Rimegepant (נורטק) מהווה טיפול בטוח ונסבל היטב במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל אלו בסיכון בינוני-עד-גבוה למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמי סיכון קרדיווסקולאריים עלולים להגביל את אפשרויות הטיפול כנגד מיגרנה. […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה