Congestive heart failure

רכיבים שומניים שנמצאים בבשר אדום ומוצרי מזון נוספים הופכים על?ידי חיידקי המעי ל-TMAO המסוכן לבריאות הלב/מאמרו של פרופ’ יוסי חביב ב”הארץ”

במאמר שמתפרסם ב”הארץ” ע”י פרופ’ יוסי חביב, מנהל המחלקה לנפרולוגיה, מרכז רפואי אוניברסיטאי, סורוקה, דן חביב בהשפעות המזיקות “החדשות” שיש לסוגי מזון שונים, ביניהם בשר אדום על בריאות הלב.

חביב סוקר ממצאי מחקרים מהם עולה שמעבר לידוע כבר זמן רב על הנזק של ספיגת הכולסטרול במזונות כמו בשר אדום לליפופרוטאינים ושקיעתם בדפנות העורקים המובילה לטרשת עורקים, נראה שקיים מנגנון נוסף שבו המרכיבים שומניים בקרומי התאים, הכולין והלציטין , אשר נמצאים במגוון מוצרי מזון (כגון: בשר אדום, מזון מעובד, גבינות עתירות שומן, חלמון ביצה, סויה, דגים, צדפות ואפילו בתוספי מזון), ומרכיב נוסף בשם קרניטין, הנמצא גם בבשר אדום, במשקאות אנרגיה ובתוספי מזון, משמשים כמקור אנרגטי פחמני לחיידקי המעי. תוצר הלוואי שלהם הוא התרכובת  טרימתיל אמין-TMA. 

חביב נציין שהתרכובת כשלעצמה אינה מזיקה. אבל מוסיף שכאשר היא נספגת במעי ומגיעה לכבד היא הופכת לתרכובת שמגבירה באופן בולט את הסיכון לטרשת עורקים ולאי ספיקת לב. התרכבות מכונה טרימתיל אמין אוקסיד (TMAO).

ל-TMAO גם קשר דו כיווני עם ספיקת כליות, כלומר הוא גם גורם לה וגם כאשר יש אי ספיקת כליות רמת ה-TMAO בדם עולה והסיכון הקרדיווסקולרי עולה.

חביב מציין שעד כה לא נמצאו טיפולים ספציפיים (גם לא פרוביוטיקה) שיעכבו את יצירת ה-TMAO, אך נראה שלאנשים הצורכים תזונה ים תיכונית (או צמחונים וטבעוניים)  יש שיעור נמוך יותר של חיידקים בעלי אנזימים הנדרשים ליצור TMA.

חביב מסכם את מאמרו כך :

“נראה כי בהקשר ל-TMAO, האמצעים העומדים היום על הפרק להפחתת הסיכון למחלות לב, כלי דם וכליות הם, שינוי התזונה ופיתוח תרופות חדשות לעיכוב אנזימי חיידקי מעי, עיכוב אנזימי כבד או עיכוב הקישור של TMAO לדופן העורקים ולטסיות. עד שתרופות אלו ייבדקו, אפשר כבר עכשיו להמליץ על תזונה ים תיכונית, ובמיוחד על הפחתת הצריכה של בשר אדום שכבר הוכח כי היא יכולה להפחית 30% מאירועי לב בתוך 5 שנים.

אחרי הכל, אנחנו מורכבים ממה שאנחנו אוכלים.”

למאמר המלא ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנת-יתר, ניתוח להפחתת משקל הוביל לשיפור בתוצאות הקליניות, כולל הפחתת מדד מסת הגוף וריכוז המוגלובין מסוכרר, לצד הפחתת הצורך בטיפול במשתנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנת-יתר בחולים עם אי-ספיקת לב מלווה בנטל תסמינים גדול יותר ואי-סבילות למאמצים. מחקרים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה