Complementary and Alternative

האם יש תועלת להוספת תרגילי יוגה לטיפול תרופתי להקלה על מיגרנה? (J Family Med Prim Care)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Family Medicine and Primary Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הוספת תרגילי יוגה לטיפול קונבנציונאלי כנגד מיגרנה לוותה בירידה בחומרת כאבי ראש ובשונות קצב הלב בחולי מיגרנה, אך לא תועדו הבדלים משמעותיים בתדירות או משך התקפי מיגרנה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הטיפול התרופתי אינו משביע רצון בחולי מיגרנה וכרוך בתופעות לוואי. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעה של יוגה כתוספת טיפול בחולי מיגרנה בגילאי 18-60 שנים.

בתחילת המחקר השלימו החוקרים הערכה של מדדים קליניים ואוטונומיים, כאשר חולים שנתנו הסכמתם להשתתף במחקר חולקו באקראי לשתי קבוצות: טיפול קונבנציונאלי בלבד או טיפול קונבנציונאלי עם תרגילי יוגה. למשתתפים בשתי הקבוצות ניתן טיפול קונבנציונאלי, כאשר אלו בזרוע הטיפול הקונבנציונאלי עם תרגילי יוגה השלימו גם אימוני יוגה 5 ימים בשבוע לאורך 12 שבועות.

במסגרת המחקר נבחנו מדדים סובייקטיביים דוגמת תדירות ומשך ממוצע של התקפי מיגרנה באמצעות יומני כאב ראש או שיחות טלפון, כאשר חומרת המיגרנה נקבעה על-פי מדדי VAS ו-HIT-6 (או Headache Impact Test).

מבין 170 חולים שעברו בדיקות סקר למחקר, 75 אובחנו עם מיגרנה ורק 34 חולים השלימו את המחקר (17 חולים בכל קבוצת מחקר).

כל המדדים הקליניים והאוטונומיים הדגימו שיפור מובהק סטטיסטית בהשוואת התוצאות לאחר ההתערבות עם התוצאות טרם ההתערבות (p<0.0001). מהשוואת זרוע טיפול קונבנציונאלי בלבד לעומת טיפול קונבנציונלי עם יוגה עלה כי השינוי במדדי VAS היה גדול יותר בזרוע ההתערבות המשולבת (P=0.041) ווריאביליות קצב הלב הייתה קטנה יותר בזרוע זו (p=0.032).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הממצאים אינם מעידים על הבדלים משמעותיים בתוצאות הקליניות בעקבות הוספת תרגילי יוגה לטיפול קונבנציונאלי למיגרנה, למעט הפחתת מדדי VAS והפחתת וריאביליות קצב הלב.

 

J Family Med Prim Care. 2022 Sep

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה