Complementary and Alternative

אקופונקטורה עשויה להקלה על כאבי גב תחתון וכאבי אגן בזמן היריון (BMJ Open)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אקופונקטורה עשויה לשפר כאב, תפקוד ואיכות חיים בנשים הרות הסובלות מכאבי גב תחתון ו/או כאבי אגן.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אקופונקטורה נחשבת אפשרות טיפול לא-תרופתי בטוחה ומשמשת יותר ויותר להקלה על אי-נוחות במהלך היריון. עם זאת, מספר מחקרים הראו כי אין עדויות קליניות מספיקות אודות התועלת של אקופונקטורה להקלה על כאבי גב תחתון ו/או כאבי אגן במהלך היריון ותוצאות מחקרים קודמים לא היו עקביות.

החוקרים השלימו חיפוש במאגרי PubMed ו-Embase, Web of Science ו-Cochrane Library לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים שפורסמו עד 15 בינואר, 2022. הם זיהו 10 מחקרים עם 1,040 נשים שנערכו בשבדיה, בריטניה, ארצות הברית, ספרד וברזיל, אשר השוו בין אקופונקטורה ובין טיפול אחר, פלסבו, או ללא טיפול להקלה על כאבי גב תחתון ו/או כאבי אגן במהלך היריון.

התוצאים העיקריים שנבחנו כללו כאב כפי שנקבע לפי מדד VAS (או Visual Analog Scale), מצב תפקודי לפי Disability Rating Index ואיכות חיים על-פי מדד SF-12 Health Survey. תוצאים אחרים כללו את ההשפעה הכוללת – אשר נקבעה על-פי שאלון להערכת שביעות הרצון מהטיפול שניתן בתוך שבוע מהטיפול – שימוש במשככי כאבים, מדד אפגר לאחר חמש דקות ואירועים חריגים.

לאורך כלל המחקרים, אקופונקטורה לוותה בשיפור משמעותי בכאב (הבדל ממוצע של 1.7 נקודות, רווח בר-סמך 95% של 0.95-2.45), אך ההטרוגניות הייתה רבה.

מניתוח הנתונים מארבעה מחקרים להערכת המצב התפקודי עלה כי אקופונקטורה הובילה לשיפור התפקוד (הבדל ממוצע של 12.44, רווח בר-סמך 95% של 3.32-21.55), אך תועדה הטרוגניות רבה.

בחמישה מחקרים להערכת איכות החיים מצאו החוקרים כי אקופונקטורה הובילה לשיפור תוצא זה (הבדל ממוצע של 8.98-, רווח בר-סמך 95% של 11.9- עד 5.88-), עם הטרוגניות מתונה.

בארבעה מחקרים עם הטרוגניות מעטה זיהו החוקרים הבדלים משמעותיים בהשפעות הכוללות בין אקופונקטורה ובין התערבות אחרות או העדר כל התערבות (יחס סיכויים של 0.13, רווח בר-סמך 95% של 0.07-0.23). עם זאת, לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית בשימוש במשככי כאבים בין מטופלים באקופונקטורה לעומת אלו שלא קיבלו כל טיפול. לא תועדו הבדלים במדדי אפגר לאחר חמש דקות בין אלו שטופלו באקופונקטורה לעומת אלו שלא קיבלו כל טיפול.

הנתונים אודות לידה מוקדמת וסיבוכי הריון היו מוגבלים. שני מחקרים דיווחו על לידה מוקדמת, אך כל התינוקות היו במצב כללי טוב בעת הלידה, למרות צירים מוקדמים.

החוקרים מדווחים כי הממצאים תומכים בשימוש באקופונקטורה כהתערבות בטוחה יחסית ויעילה להקלה על כאבי גב תחתון ו/או כאבי אגן במהלך היריון. הם קוראים להשלים מחקרים אקראיים ומבוקרים לאישור ממצאי הסקירה הנוכחית.

 

BMJ Open, Dec 2022

 

לידיעה ב-Healio

1 תגובה
  1. עמוס אפרתי
    עמוס אפרתי אומר:

    יש בארץ קבוצה של מלוות נשים בהריון (דולות) שמשחררות לחץ מעמוד השדרה ב’שיטת ההיפוך’- ראו בגוגל. בעזרת מכשיר שהופך את המטופלת לזויות שונות משתחרר הלחץ בין החוליות והכאב שמייצר הדיסק על עצב חולף. מתאים גם למניעה של לידת עכוז.

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה