Complementary and Alternative

טאי-צ’י עשוי לשפר את איכות החיים של חולים עם אי ספיקת לב (מתוך כנס ה-HFSA)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- Heart Failure Society of America (HFSA) 2010 עולה כי בקרב חולים עם אי ספיקת לב קלה עד בינונית, נמצא קשר בין טאי-צ’י ובין שיפור באיכות החיים.

מחקר ה-New Exercise Tai Chi and Heart Health Education (NEXT-HEART) כלל 100 משתתפים עם אי ספיקת לב בדרגה 1-3 ע”פ ה-NYHA ומקטע פליטה (LVEF) של 40% או פחות. החוקרים חילקו את המשתתפים באקראי לסדרת שיעורי טאי-צ’י בת 12 שבועות, או לסדרת שיעורי חינוך בנושא אי ספיקת לב העוסקים בתזונה, פעילות גופנית ותרופות. כמו כן, כל משתתפי המחקר קיבלו עלוני הסברה לקריאה עצמית בבית.

החוקרים מפרטים כי שיעורי הטאי-צ’י ניתנו בסגנון Yang, וכללו 5 תנועות בסיסיות. בשיעורים הושם דגש על העברת משקל, שיווי משקל, ריכוז ומודעות, מתיחות, חימום, מדיטציה, טכניקות נשימה והרפייה, והדרכה על מודעות נפש-גוף. הערכת איכות החיים נעשתה באמצעות ה- Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire (MLFHQ), שבו ציון נמוך יותר מצביע על איכות חיים טובה יותר, והערכת מצב הרוח נעשתה באמצעות ה- Profile of Mood States questionnaire (POMS), שבו ציון נמוך יותר מלמד על מצב רוח טוב יותר.

החוקרים מדווחים כי המשתתפים בקבוצת הטאי-צ’י הגיעו לכ-3/4 מהשיעורים בממוצע, וכי המשתתפים בקבוצת הביקורת הגיעו ל-2/3 מהשיעורים. מתוצאות המחקר עולה כי לאחר 12 שבועות, בקבוצת הטאי-צ’י נצפה שיפור מובהק באיכות החיים ובמדדי מצב רוח, כפי שמוצג בטבלה הבאה:







































המדד


קבוצת הטאי-צ’י


קבוצת הביקורת


p


MLHFQ (נקודות)


-19


+1


0.02


מבחן הליכה ל-6 דקות (מטר)


+35


+2


0.89


VO2 (mL/kg/min)


+2.1


-0.52


0.89


BNP (pg/mL)


-10


+13


0.90


POMS (נקודות)


-6


-1


0.01


Exercise self-efficacy (נקודות)


+0.3


-0.1


0.01


החוקרים מציינים כי למרות השיפור באיכות החיים ובמצב הרוח, לא נמצא קשר בין עיסוק בטאי-צ’י ובין שיפור תפקודי או ירידה בערכי BNP. לדבריהם, בקבוצת הטאי-צ’י נצפתה עלייה קלה במרחק ההליכה ב-6 דקות ובצריכת החמצן (VO2), אם כי ללא מובהקות סטטיסטית. הם מסבירים כי מדד ה- Exercise self-efficacy הינו מדד תפקודי סובייקטיבי, וכי למרות שלא נצפה שיפור אובייקטיבי מובהק בתפקוד, תחושת החולים חשובה מאוד ועשויה לשפר את הביטחון העצמי שלהם.

בדיון שנערך בכנס ציינה מומחית מהתחום כי ייתכן ולא נצפה שיפור תפקודי מובהק בקבוצת הטאי-צ’י בשל מדגם מצומצם מידי, וכי השיפור שנצפה באיכות החיים היה מרשים.

לדברי החוקרים, תוצאות המחקר תואמות לתוצאות עבודה קודמת בנושא, אשר כללה מדגם משתתפים מצומצם יותר. הם מסכמים כי טאי-צ’י עשוי לסייע לחולים עם אי ספיקת לב.

מתוך הכנס Heart Failure Society of America 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה