Complementary and Alternative

מה בין הרגלי התזונה ובין הסיכון להתפתחות מחלת מעי דלקתית (Am J Gastroenterol)

חוקרים מצרפת מדווחים במאמר חדש שפורסם ב-American Journal of Gastroenterology כי צריכה רבה של חלבון שמקורו בבעלי חיים מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלות מעי דלקתיות (IBD,  Inflammatory Bowel Disease) בקרב נשים.

לדברי החוקרים, הממצאים עשויים לסייע בהבנת חשיבות הדיאטה בסיכון למחלות מעי דלקתיות. במידה והממצאים יאושרו, הם עשויים לסייע בפיתוח אמצעים להפחתת הסיכון, בעיקר במשפחות בסיכון למחלת מעי דלקתית, ואף לסייע בייעוץ למניעת הישנויות.

שכיחות IBD עומדת על אחד מכל 500 איש, ושכיחות המחלה עלתה משמעותית לאחר מלחמת העולם השנייה. הסיבה לעליה בשכיחות אינה ברורה. במטרה לבחון אם דיאטה עשויה להשפיע על הסיכון, החוקרים עקבו אחר למעלה מ-67,000 נשים שלקחו חלק במחקר ארוך טווח להערכת גורמי סיכון לממאירות ומחלות נפוצות אחרות. כל הנשים היו בין הגילאים 40-65 שנים, ללא מחלות רקע בתחילת המחקר.

במהלך המעקב, שעמד בממוצע על כ-10 שנים, רק 77 נשים פיתחו IBD. 90% מהנשים במחקר הנוכחי אכלו חלבון בכמות העולה על הכמות המומלצת בתזונה.

בקרב נשים שצרכו את כמויות החלבון הגבוהות ביותר תועד סיכון גבוה פי שלוש לאבחנת IBD. חלבון שמקורו בבעלי חיים היה אחראי לעיקר הסיכון. הסיכון היה קשור באופן ספציפי עם צריכה גבוהה של בשר ודגים, אך לא עם צריכת מוצרי חלב או ביצים.

יחס הסיכון בין השליש השלישי והראשון עמד על 3.31 עבור צריכה כוללת של חלבון (p=0.007) ו-3.03 עבור צריכת חלבון שמקורו בבעלי חיים (p=0.005).

החוקרים מציינים כי מומחים סברו זמן רב כי לדיאטה תפקיד חשוב במחלות מעי דלקתיות. עם זאת, עד כה זוהה קשר בין צריכה גבוהה של שומנים וסוגי סוכר מסוימים. עם זאת, המחקרים הקודמים לא היו מחקרים פרוספקטיבים, בניגוד למחקר הנוכחי. כמו כן, הם מזכירים מספר מחקרים שקשר בין חסר וויטמין D ובין IBD.

מחקר פרוספקטיבי נוסף מצא כי צריכה תזונתית רבה של חומצות שומן אומגה-שלוש מוביל לירידה בסיכון ל-IBD, בעוד שצריכת כמות גדולה של חומצות שומן אומגה-שש מעלה את הסיכון למחלות מעי דלקתיות.

צריכת בשר עשויה לתרום לסיכון למחלת מעי דלקתית מאחר שצריכת חלבון שמקורו בבעלי חיים מובילה לייצור רעלנים רבים. כמו כן, דיאטה עתירת חלבונים עשויה לשנות את אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים לאישור הממצאים הללו.

Am J Gastroenterol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה