Complementary and Alternative

האם קולה פוגעת במדדי צפיפות העצם בנשים? (Am J Clin Nutr)

ממחקר חדש עולה כי צריכת משקאות קולה מוגזים מגבירה את הסיכון למדדי צפיפות עצם (BMD) בנשים. לדברי החוקרים, צריכת משקאות קלים עשויה לפגוע במדדי BMD, אך מחקרים שונים העלו תוצאות מעורבות. בנוסף לעובדה שצריכת קולה מחליפה צריכת משקאות בריאים, משקה זה מכיל קפאין וחומצה פוספורית (H3PO4), שעשויה לפגוע בעצמות.

באמצעות בדיקות DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry), מדדו החוקרים את ערכי BMD בעמ”ש ובשלושה אתרים בירך, ב-1413 נשים ו-1125 גברים, שלקחו חלק במחקר Framingham Osteoporosis Study. החוקרים השתמשו בשאלון תזונתי להערכת הדיאטה של המשתתפים. החוקרים תיקננו את התוצאות למדדי BMI, גובה, גיל, צריכת אנרגיה, מדד פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול, צריכת סידן כוללת, צריכה כוללת של ויטמין D, קפאין ממקורות אחרים פרט לקולה, העונה בו נערכו המדידות, ובנשים, מצב מנפאוזלי ושימוש באסטרוגנים.

החוקרים מצאו קשר בין שתיית קולה וערכי BMD נמוכים יותר בכל אתר בירך בנשים, אך לא בגברים (p<0.001-0.05). עם זאת, לא נמצא קשר עם מדדי BMD בעמ”ש בנשים או גברים. בהשוואה לנשים שצרכו פחות ממשקה קולה אחד בחודש, מדדי BMD בנשים ששתו קולה כל יום היו נמוכים יותר ב-3.7% בצוואר הירך, ונמוכים ב-5.4% באזור Ward. תוצאות דומות נרשמו עבור משקה דיאט קולה, וקולה ללא-קפאין.

החוקרים לא זיהו קשר משמעותי בין שתיית משקאות מוגזים אחרים ובין מדדי BMD. למרות שהצריכה הכוללת של זרחן לא היתה גבוהה יותר באופן משמעותי בקרב נשים ששתו קולה כל יום, היחס בין סידן וזרחן היה נמוך יותר.

לסיכום, שתיית קולה, אך לא משקאות מוגזים אחרים, מלווה במדדי BMD נמוכים יותר בנשים. החוקרים מסכימים כי דרושים מחקרים נוספים בכדי לאשר את הממצאים, אך בהעדר עדויות המצביעות אחרת, מומלץ לנשים המבקשות למנוע התפתחות אוסטופורוזיס, להימנע ממשקאות אלו.

Am J Clin Nutr. 2006;84:936-942

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה