מאת כרם אביטל, דיאטנית קלינית
מטא-אנליזה של 14 מחקרי עוקבה שכללו נתונים של קרוב לשני מליון נחקרים (!), שהתפרסמה ב-Scientific Reports מבית Nature, מצאה קשר מגן בין צריכה גבוהה של קטניות לבין סרטן המעי הגס.
הסיכון היחסי (RR) של אלו שצרכו כמות גבוהה של קטניות לחלות במחלה עמד על 0.91
(CI =0.840.9895%).
החוקרים מציינים מספר אפשרויות למנגנונים שדרכם מגנה צריכת קטניות מפני סרטן המעי הגס:
1. תכולת הפלבונאידים ובראשם האיזופלבונים. פלבונואידים ככל הנראה יכולים לעכב צמיחת גידולים ולהשפיע על התמיינות תאים. מעבר לכך, האיזופלבונים (שמקורם העיקרי הוא סויה ומכונים גם “פיטואסטרוגנים”) עשויים לסייע בהגנה בפני סרטן, שכן הם “מתחרים” באסטרוגן בקשירה לקולטנים לאסטרוגן. בהתאם לכך, מהאנליזה שהחוקרים עשו על תת-קבוצות (Subgroups analyses) עולה כי באוכלוסיה אסייתית, שנוטה לצרוך יותר מזונות על בסיס סויה, נמצא קשר חזק יותר (RR=0.82, 95%CI = 0.740.91) מאשר באוכלוסייה אמריקאית ואירופאית, שבהן לא מצאו קשר מובהק.
2. הכמויות הגבוהות של סיבים בקטניות. הסיבים מגדילים את נפח הצואה , מאיצים את תהליך העיכול ומדללים חומרים קרצינוגנים פוטנציאליים במעי. הסיבים גם מסייעים לשגשוג חיידקים אנאירובים, המייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת שאף הן נמצאו כמסייעות בירידה בסיכון לסרטן המעי הגס.
3. קטניות הן מקור טוב לחלבון מהצומח, ויטמין E, ויטמינים מקבוצת B וסלניום – חומרים שאף הם עשויים לסייע בירידה בסיכון לסרטן.
4. יתכן כי עצם הצריכה של קטניות כמקור לחלבון מקטינה את הצריכה של בשר, שנמצא כמעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס.
יש לציין כי במאמר לא פורט מהי הכמות שנחשבת כצריכה גבוהה של קטניות בכל אחד מהמחקרים, וצוין גם שלא היו בידי החוקרים נתונים מספקים כדי לבצע אנליזת מנה תגובה ולספק תשובה לשאלה מה כמות הקטניות שכדאי לצרוך בשבוע לשם הגנה מפני סרטן.
מטא-אנליזה זו מצטרפת למחקרים ומטא-אנליזות אחרות שמצאו יתרונות בריאותיים בצריכת קטניות. כגון מניעת לחץ דם גבוה, סוכרת והורדת רמות כולסטרול בדם.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!