Colorectal cancer

מיהם החולים שצריכים לעבור בדיקות קולונוסקופיה כמעקב? (מתוך Gastroenterology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

במחקר חדש שפורסם בגיליון יולי של ירחון Gastroenterology טוענים החוקרים כי בדיקות מעקב של קולונוסקופיה צריכות להתבצע בקרב נבדקים המצויים בסיכון גבוה לסרטן קולורקטלי העשויים במידה הרבה ביותר להרוויח כתוצאה מביצוען.

החוקרים מסבירים כי ביקשו במחקרם זה לבחון את היעילות הכלכלית של אסטרטגיות מעקב שונות, וכי מצאו ששימוש היתר בקולונוסקופיות ככלי מעקב שמטרתו צמצום העול של סרטן קולורקטלי עשוי להיות יקר יתר על המידה, ואף מזיק.

החוקרים מזכירים כי ה-American College of Gastroenterologists ממליץ כעת כי חולים עם אדנומות במעי יעברו מעקב בקולונוסקופיה מדי 5 עד 10 שנים, אולם הם מעלים את השאלה שמא גישה זו הינה בעלת היגיון מבחינת כלכלת הבריאות. לדבריהם, כבר כיום מוזכר בהנחיות כי חולים המצויים בסיכון נמוך צריכים לעבור בדיקות מעקב מדי 5-10 שנים, דבר העומד בקנה אחד עם תוצאות מחקרם זה. עם זאת, מרווח הזמן של 10 שנים בין בדיקה לבדיקה אינו מתקיים על פי רוב בעשייה הקלינית. תוצאות המחקר מראות לטענתם כי עבור חולםי בסיכון נמוך, מרווחי זמן של 10 שנים הינם ככל הנראה סבירים, וכי מרווח זמן של בדיקה מדי שלוש שנים הינו כנראה אגרסיבי יתר על המידה.

על מנת להעריך את היעילות הכלכלית של אסטרטגית בדיקות המעקב מנקודת מבטו של המשלם בטווח הארוך, פיתחו החוקרים מודל Markov אשר נועד לבחון גישות מעקב שונות. החוקרים עשו שימוש בנתונים מעוקבה של חולים בני 50 שנים עם אבחנה חדשה של אדנומה, אחריהם בוצע מעקב לכל אורך חייהם. הם מציינים כי 30% מהחולים בעוקבה זו נחשבו לכאלו המצויים בסיכון גבוה להתפתחות סרטן קולורקטלי. החוקרים מדדו את העלויות, שנות החיים המתוקננת לאיכות חיים, ואת היעילות הכלכלית של גישות המעקב.

החוקרים מסבירים כי בוצעה השוואה בין שלוש גישות מעקב שונות, הנבדלות זו מזו בתדירות ביצוע בדיקות הקולונוסקופיה. לטענתם, כפי שניתן היה לצפות, נמצא כי מעקב תכוף יותר הביא לפחות מקרי סרטן ומקרי תמותה הקשורים בסרטן. הם מפרטים כי גישה של 3/5, משמע בדיקות קולונוסוקפיה מדי שלוש שנים לנבדקים בסיכון גבוה ובדיקות כל 5 שנים לאלו הנחשבים כבעלי סיכון נמוך, הביאה לחמישה מקרי סרטן פחות לאלף חולים ולמקרה תמותה אחד הקשור בסרטן פחות לאלף חולים בהשוואה לאסטרטגיה של 3/10 (מרווח זמן של מדי שלוש שנים לחולים בסיכון גבוה ומרווח זמן של 10 שנים לאלו בסיכון נמוך).

הורדת תדירות בדיקות המעקב לאוכלוסיה בסיכון נמוך מ-5 ל-3 שנים הביאה לשני מקרי סרטן פחות ולמקרה תמותה יחיד הקשור בסרטן פחות לאלף חולים המתחילים מעקב. עם זאת, הניתוח הראה כי לצד היתרון במספר החולים שהתגלו בעקבות התדירות הגבוהה יותר של הקולונוסקופיות, הדבר בא במחיר של עלות רבה יותר וכן נזק אפשרי מבחינת איכות חיי המטופלים.

לטענת החוקרים, ממצאיהם מקרים כי גישה של 3/10 הינה הגישה המיטבית במרבית הנסיבות הקליניות, אם כי גישה של 3/5 עשויה להתאים באוכלוסיות מסוימות בהן לא ניתן לזהות בבירור קבוצה המצויה בסיכון נמוך או באם שיעור הפספוס של אדנומות מתקדמות נחשב לגבוה (14% לפחות).

החוקרים מסיקים כי קולונוסקופיות תכופות (מדי שלוש שנים) צריכות להישמר לחולםי המצויים בסיכון גבוה. באשר לחולים בסיכון נמוך, הגישה היעילה ביותר כלכלית הינה לדבריהם מעקב של מדי 10 שנים בלבד. מנקודת מבט של מדיניות, קולונוסקופיה מדי חמש שנים בחולים הנחשבים לבעלי סיכון נמוך עשויה להיות יקרה יתר על המידה, הם מבהירים.

החוקרים קוראים לשיפור בריבוד הסיכון, באופן שיכוון את בדיקות המעקב אל החולים הצפויים להרוויח מהם במידה הרבה ביותר. הם מזכירים כי הראיות מעידות על כך שישנו כיום שימוש יתר בבדיקות קולונוסקופיה בחולים בסיכון נמוך, ותת-שימוש של בדיקות אלו בחולים בסיכון גבוה. לפיכך, הם מדגישים כי יש למקד את המאמצים בחולים המצויים בסיכון גבוה.

מומחה בתחום שהינו בכיר ב-American Gastroenterological Association אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים מסכים עם מסקנות החוקרים, ומסביר כי המגמה הנצפית כיום הינה להאריך את מרווחי הזמן בין בדיקות המעקב בחולים מתאימים. לדבריו, לפני כ-10-15 שנים, חולה עם פוליפ או אדנומה היה עובר בדיקות מעקב שנתיות, ואולם הדבר יקר וגורע מאיכות החיים. המחקר הנוכחי תומך לדבריו בכך שישנו היגיון מאחורי המגמה למרווחי זמן ארוכים יותר בחולים בסיכון נמוך, וזאת בטרם נעשה מחקר בן 20 שנים בנושא.

המומחה מוסיף כי בעבר חולים עם אדנומות ואלו עם פוליפים היו עוברים בדיקות סקר באותם מרווחי זמן, ואולם ההנחיות העדכניות מציעות ריבוד של החולים לכאלו בסיכון נמוך (פוליפ קטן אחד או שניים בקוטר קטן מ-1 ס”מ) כאלו בסיכון גבוה (למעלה משלושה פוליפים בקוטר של 1 ס”מ ומעלה) או חולים הסובלים מדיספלאזיה או סרטן, או אפילו אדנומות טובולאריות או ווילוזיות.

המחקר הנוכחי עוסק בשמירת גישה המעקב המוקדם לאלו אשר סבורים כי אכן מצויים בסיכון הגבוה ביותר, ולא לאלו שאינם בסיכון הגבוה ביותר להתפתחות קרבה של סרטן, מסביר המומחה. לפיכך, ישנו שינוי מחשבתי לטענתו בכך שלא כל האדנומות דינן אחד, ורק חולים עם אדנומות בסיכון גבוה זקוקים למעקב אינטנסיבי.

לדברי המומחה, הנחיות ה-American Gastroenterological  Association כבר מציעות כי חולים בסיכון נמוך יעברו בדיקות מדי 5 עד 10 שנים, כך שממצאי המחקר הנוכחי, לפיהם בדיקות מדי עשר שנים הן היעילות ביותר כלכלית, בדיקות מדי חמש שנים נותנות יתרון מה אולם במחיר רב יותר, וחולים נגעים בסיכון גבוה צריכים לעבור בדיקות מדי שלוש שנים, מאשרים למעשה הנחיות אלו.

Gastroenterology. 2010;138:2292-2299

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה כי בילדים מחלת מעי דלקתית ועודף-משקל או השמנת-יתר אין סיכון מוגבר לאובדן תגובה לטיפול במעכבי TNF או להישנות התלקחות בשנה הראשונה לאחר התחלת הטיפול התרופתי, אך שיעורי התלקחות המחלה היו גבוהים יותר בתום תקופת המעקב. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של עודף-משקל או השמנת-יתר […]

  • השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    בחולים לאחר השתלת כבד לעומת טיפול אלטרנטיבי בשל גרורות לכבד של סרטן מעי גס ורקטום תועדו שיעורי הישרדות כוללים ושיעורי הישרדות ללא-התקדמות גבוהים יותר, לצד שיעורי הישנות נמוכים יותר, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Surgery. מחקר העוקבה כלל 95 חולים עם גרורות לא-נתיחות לכבד משנית לסרטן מעי גס ורקטום שהופנו להערכה […]

  • האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה קשר בין מחלת צליאק ובין סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כאשר בחולים עם שינויים גנטיים שנקשרו עם מחלת צליאק לוו בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון קשר סיבתי אפשרי בין מחלת צליאק ובין דיכאון לאחר לידה באמצעות ניתוח רנדומיזציה […]

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • טיפול במעכבי BRAF מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ענביה בחולי סרטן (Am J Ophthalmol)

    טיפול במעכבי BRAF מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ענביה בחולי סרטן (Am J Ophthalmol)

    בחולים עם ממאירות עורית או ריאתית, תרופות המעכבות מוטציות BRAF מלוות בעליה דרמטית בסיכון לדלקת ענביה, בהשוואה לטיפול כימותרפי ואימונותרפי קונבנציונאלי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 77,323 חולים עם מלנומה עורית או סרטן ריאות מדרום קוריאה בין ינואר 2011 ועד ספטמבר 2022. מבין אלו, […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • השוואת יעילות ובטיחות Ustekinumab ומעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    השוואת יעילות ובטיחות Ustekinumab ומעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה דמיון ביעילות ובטיחות Ustekinumab (סטלרה) ומעכבי TNF בטיפול בקשישים עם מחלת קרוהן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפולים ביולוגיים מלווים בסיכון מוגבר לזיהומים בקשישים עם מחלת מעי דלקתית. עם זאת, אין נתונים רבים אודות הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לעומת מעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן. מטרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה