Cognitive Function

ויטמין E מהמזון עשוי להפחית סיכון לאלצהיימר (Am J Clin Nutr)

צריכת תערובת של טוקופרולים ויטמין E ממקורות מזון לעומת תוספים קשורה להפחתת הסיכון למחלת אלצהיימר (AD), על פי תוצאות מחקר פרוספקטיבי גדול שפורסם בגיליון פברואר של American Journal of Clinical Nutrition. יש צורך במחקרים אקראיים.

צריכה גבוהה של ויטמין E מהמזון (טוקופרול), אך לא מתוספים (אשר לרוב מכילים α-tocopherol), קשורה באופן הפוך למחלת אלצהיימר, כותבת מרטה קלייר מוריס מאטלנטה, ג’ורג’יה, ושותפיה. כיוון שויטמין E מורכב מארבע צורות טוקופרול שונות (α, γ, δ ו-β-tocopherols) וארבע טוקוטרינולים  מגיבים, וכיוון שתוספי ויטמין E לרוב מכילים α-tocopherol בלבד, ההסבר האפשרי הוא שההשפעה אינה תודות ל-α-tocopherol בלבד אלא לצורת טוקופרול אחרת או לשילוב מספר צורות.

החוקרים בדקו האם צריכת ויטמין E מהמזון, שווה ערך α-tocopherol (מדד פעילות ביולוגית יחסית של טוקופרולים וטוקוטרינולים), או טוקופרול אינדיבידואלי יגנו נגד היקרות AD וירידה קוגנטיבית למשך 6 שנים בנבדקים שהשתתפו בפרוייקט שיקגו לבריאות והזדקנות (CHAP).  מחקר זה של בני 65 ומעלה התקיים בין 1993 ל-2002, וכלל 4 מבדקים קוגנטיבים, הערכות קליניות ל-AD, והערכת תזונה ע”י שאלון תדירות מזון (FFQ).

רגרסיה לויגיסטית חשפה כי צריכת טוקופרול מהמזון היתה קשורה ישירות לארבע שנות היקרות AD ב-1,041 משתתפים אשר הוערכו קלינית (n = 162 מקרים קליניים). צריכת טוקופרול מהמזון היתה גם קשורה חיובית לשינוי במדד קוגנטיבי גלובלי הנקבע ע”י מודלים שונים ב-3,718 משתתפים.

מודלים מותאמים נפרדים אשר כללו צריכת שומנים רוויים וטרנס ו-docosahexaenoic acid, צריכה גבוהה יותר של ויטמין E ושווי ערך ל-α-tocopherol היו קשורים לירידה בהיקרות AD. סיכון יחסי היה 0.74 לעלייה ב-5 מ”ג/יום לויטמין E (אינטרוול ביטחון 95%, 0.62-0.88) ו-0.56 לעלייה של 5 מ”ג/יום לשווי ערך ל-α-tocopherol (אינטרוול ביטחון 95%, 0.32-0.98). α- וγ-Tocopherols היו קשורים באופן בלתי תלוי לסיכון ל-AD. מודלים משולבים נפרדים הראו כי ירידה קוגנטיבית איטית יותר היתה קשורה לצריכת ויטמין E, שווי ערך ל- α-tocopherol ו-α- וγ-tocopherols.

מיגבלת המחקר העיקרית היתה תוקף השאלון של צריכת כמה מצורות הטוקופרול.

התוצאות מראות כי מגוון צורות טוקופרול לעומת α-tocopherol בלבד עשויות להיות חשובות בהקשר התפקיד המניעתי של ויטמין E במחלת אלצהיימר. דבר זה יכול להסביר את חוסר הקשר שדווח בכמה מחקרים בין מחלת אלצהיימר לתוספי ויטמין E , אשר מכיל באופן מסורתי רק α-tocopherol. יש צורך בבדיקה נוספת ע”י ניסויים קליניים אקראיים לבסס את השפעות צורות הטוקופרול השונות על מניעת ירידה קוגנטיבית תלויית גיל ומחלת אלצהיימר.

Am J Clin Nutr. 2005;81:508-514

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה