Clinical pharmacology

פאנל מומחים מטעם ה-FDA ממליץ על חיסון כנגד HPV למניעת סרטן בפי הטבעת (מתוך הצהרת FDA)

מאת ד”ר בן פודה שקד

פאנל מומחים מטעם ה-Food and Drug Administration (FDA) האמריקאי שנועד אתמול יצא בהמלצה לביצוע החיסון הרקומביננטי הקוודריולנטי כנגד נגיף ה-Human Papillomavirus (HPV) (זנים 6, 11, 16 ו-18), המכונה Gardasil, בהתוויה מורחבת של מניעת סרטן פי הטבעת בגברים ובנשים בגילאי 9 עד 26 שנים. לשם ניסוח המלצה זו, סקרה ועדת ה-Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee את הספרות העדכנית בנושא.

חברי הועדה נתבקשו לחוות דעתם ביחס לשתי סוגיות. האחת, חוזק הראיות התומכות בהתוויה של מניעת Anal intraepithelial neoplasia (AIN) וסרטן פי הטבעת בגברים, והשנייה- הרציונל המדעי להסקה ביחס ליעילות החיסון בהתוויה זו עבור נשים.

על פי מידע רקע של ה-FDA, החיסון הקוודריולנטי האמור כנגד HPV כיום מאושר לשימוש למניעת סרטן צוואר הרחם, סרטן הפות והנרתיק וכן למניעת הנגעים הטרום-סרטניים הקשורים בהם בקרב נשים בגילאי 9 עד 26 שנים, ולמניעת יבלות גניטליות בגברים ונשים בגילאים אלו.

במהלך הדיון, סקרו חברי הועדה מיגע ממחקר מבוקר שלב III, כפול סמיות ובהשוואה לתרופת דמה, בו נכללו 4,065 גברים, מהם 602 הומוסקסואלים, תת-קבוצה בה בחרה הועדה להתמקד. החולים הוקצו אקראית לשתי קבוצות שוות בגודלן לקבלת שלוש מנות של החיסון ל-HPV או לחילופין תרופת דמה המבוססת על אלומיניום.

בתום 36 חודשי מעקב, נמצא כי 3% מהגברים ההומוסקסואלים שקיבלו את החיסון פיתחו נגעי AIN או סרטן פי הטבעת בהשוואה ל-12% מאלו בקבוצת הביקורת.

ביחס לתוצא המשולב העיקרי שכלל מניעת דרגה כלשהי של נגעי AIN הקשורים בארבעת הזנים האמורים של HPV ומניעת סרטן פי הטבעת, מצאו החוקרים כי  ההערכה הנקודתית של יעילות החיסון עמדה על 78% (95% CI = 40%-93%). עבור דיספלאזיה מתקדמת, עמדה יעילות זו על 75% (95% CI = 9%-95%).

במרבית המקרים, הסכימו חברי הועדה כי הראיות ביחס ליעילות החיסון בקרב משתתפי המחקר שהיו בגילאי 16 עד 26 שנים ניתנים יהיו להכללה ביחס לבנים צעירים עד גיל 9 שנים. חלק מהמומחים הטילו ספק ביכולת להסיק מתוצאות המחקר בגברים ביחס לנשים, אם כי אחד מהם ציין שנשים בגילאים אלו צפויות לקבל את החיסון ממילא, לצורך מניעת סרטן צוואר הרחם.

אחד מחברי הועדה טען כי נראה שהמחלות אינן שונות בין גברים ונשים, שכן הפתופיזיולוגיה הינה ככל הנראה דומה, כך שניתן לדבריו לבצע הסקות שכאלו. מאידך, מומחית מטעם ה-National Vaccine Information Center בוירג’יניה טענה כי הנושא אינו כה חד וחלק. לדבריה, ערכי יעילות החיסון נעו בין 24% ל-90%, כך שרווח בר הסמך היה רחב מאוד ולפיכך קשה לדעת מהי ההערכה הנקודתית האמיתית של יעילות החיסון.

על פי נתוני ה-Centers for Disease Control and Prevention (CDC) האמריקאי, נכון לסוף חודש ספטמבר 2010 נאספו 17,160 דיווחים ב-Vaccine Adverse Events Reporting System אודות תופעות לוואי בעקבות מתן החיסון הקוודריולנטי כנגד HPV בארצות הברית. מבין דיווחים אלו, 92% היו אודות אירועים הנחשבים ככאלו שאינם רציניים, לרבות עילפון, כאבים ונפיחות באתר ההזרקה, כאבי ראש, בחילה וחום.

בין תופעות הלוואי הרציניות שדווחו, המהוות 8% מכלל הדיווחים שנתקבלו, נכללו Guillian-Barre syndrome, קרישי דם ומקרי תמותה, אם כי ה-CDC מצהיר כי מומחים לא מצאו תבנית רפואית משותפת לדיווחים אודות תופעות לוואי רציניות בעקבות מתן החיסון Gardasil אשר מציעה כי אכן נגרמים כתוצאה מהחיסון.

ראוי להזכיר כי כיום קיימים שני חיסונים כנגד HPV בארצות הברית- האחד הינו החיסון הקוודריולנטי אודותיו התקיים הדיון הנוכחי והמכוון כנגד זנים 6, 11, 16 ו-18, והשני הינו חיסון ביוולנטי כנגד HPV המכוון כנגד זנים 16 ו-18.

על פי נתוני ה-National Cancer Institute, משוער כי זנים 16 ו-18 של HPV גורמים לכ-70% ממקרי סרטן צוואר הרחם, וכי זנים 6 ו-11 של הנגיף גורמים לכ-90% ממקרי היבלות הגניטליות.

מנהלת המחקר הקליני של Merck Research Laboratories ציינה בהצהרה לעיתונות כי החברה שבעת רצון מתוצאות הדיון ומצפה לקראת המשך הדיונים עם ה-FDA בעודו מעריך את הראיות להתוויות המוצעות לשימוש בחיסון זה.


לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Atezolizumab תת-עורי כנגד מגוון מחלות ממאירות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Atezolizumab תת-עורי כנגד מגוון מחלות ממאירות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Atezolizumab ו-Hyaluronidase (טיסנטריק) כזריקה תת-עורית למבוגרים לכלל ההתוויות המאושרות של הפורמולה התוך-ורידית של התכשיר. ההתוויות המאושרות כוללות סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer), SCLC (או Small-Cell Lung Cancer), סרטן כבד, מלנומה וסרקומה אלבאולרית. מדובר במעכב PD-L1 הראשון שקיבל אישר כטיפול הניתן […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב- Adalimumab בשילוב עם קורטיקוסטרואידים נמצא עדיף על Cyclosporine בשילוב עם קורטיקוסטרואידים במניעת התלקחות דלקת ענביה לצד פרופיל בטיחות חיובי בחולים עם מחלת בכצ’ט חמורה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Rheumatology. מנגד, טיפול ב-Interferon Alfa-2a אינו יעיל יותר מ-Cyclosporine. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את היעילות והבטיחות של שלושה תכשירים אימונו-מודולטוריים: […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ribociclib כטיפול משלים כנגד סרטן שד בשלב מוקדם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ribociclib כטיפול משלים כנגד סרטן שד בשלב מוקדם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Ribociclib (קיסקלי) בשילוב עם מעכב ארומטז לטיפול בנשים מבוגרות עם סרטן שד בשלב II ו-III, חיובי לקולטנים להורמונים ושלילי ל-HER2 בסיכון גבוה להישנות לאחר ניתוח. הסוכנות אישרה גם את מתן Ribociclib ו-Letrozole כתכשיר משולב לאותה התוויה. בעבר אושר מתן Abemaciclib, מעכב CDK4/6 אחר להתוויה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה