Clinical pharmacology

מהי היעילות של Tiotropium וגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך בשליטה באסתמה? (מתוך כנס European Respiratory Society)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי של ה-European Respiratory Society (ERS) עולה כי הוספת התכשיר האנטיכולינרגי Tiotropium Bromide, המאושר לשימוש לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), לטיפול בגלוקוקורטיקואיד נשאף במינון נמוך הינו יעיל יותר בשיפור תסמינים ותפקוד ריאתי מאשר הכפלת מינון הקורטיקוסטרואיד בשליטה באסתמה.

בנוסף, הוספת Tiotropium הינה יעילה באותה המידה כמו אגוניסט-בטא ארוך טווח (LABA) כ-Salmeterol לקורטיקוסטרואיד בשאיפה, על פי תוצאות המחקר אשר פורסמו מטעם ה-US National Heart, Lung and Blood Instutite (NHLBI) והופיעו גם ב-New England Journal of Medicine.

החוקרים מסבירים כי מחקרם זה, המכונה Tiotropium Bromide as an Alternative to Increased Glucocorticoid in Patients Inadequately Controlled on a Lower Dose of Inhaled Corticosteroid (TALC), הינו מחקר מבוקר תלת-סמיות העושה שימוש בתרופת דמה, ואשר הושלם בחודש מאי 2010 על ידי ה-Asthma Clinical Research Network של ה-NHLBI.

לדברי החוקרים, המחקר שימש על מנת לבחון שתי השערות. ההשערה הראשונה הייתה כי הוספת Tiotropium Bromide לקורטיקוסטרואיד נשאף תהיה עדיפה על פני הכפלת מינון הגלוקוקורטיקואיד, והשנייה הייתה כי הוספת התכשיר לא תהיה נחותה בהשוואה להוספת תכשיר מסוג LABA. כל תקופת טיפול נמשכה 14 שבועות עם שבועיים מנוחה בין אחת למשנתה, כך שכל חולה טופל בשלב זה או אחר בכל אחד משלושת הטיפולים שנבדקו.

התוצא העיקרי של המחקר נקבע כ-Peak expiratory flow (PEF) בשעות הבוקר, ויעדיו המשניים כללו את ה-FEV1 שנמדד לפני הרחבת הסימפונות, מספר הימים בהם הושגה שליטה באסתמה, תסמיני המחלה, הצורך בשימוש במרחיבי סימפונות באופן בהול (rescue) והחרפות של המחלה.

החוקרים השוו שלוש אסטרטגיות טיפוליות. בסך הכל, 210 חולים הוקצו אקראית לקבל מינון כפול של גלוקוקורטיקואיד נשאף בלבד (Beclomethasone במינון 160 µg פעמיים ביום), Beclomethasone במינון 80 µg יחד עם Salmeterol במינון 50 µg פעמיים ביום, או לחילופין Beclomethasone במינון 80 µg יחד עם Tiotropium Bromide במינון 18 µg פעם ביום. בנוסף, קיבלו כל החולים תקופת הרצה של Beclomethasone במינון 80 µg בלבד למשך 4 שבועות.

החוקרים מסבירים כי ממצאיהם מעידים על כך שהשימוש ב-Tiotropium Bromide היה עדיף על פני הכפלת מינון הגלוקוקורטיקואיד הנשאף כפי שהוערך על פי ה-PEF בשעות הבוקר של חולים בהם האסתמה לא נשלטה בצורה טובה קודם לכן באמצעות Beclomethasone נשאף במינון 80 µg פעמיים ביום. לדבריהם, ההבדל הממוצע בין הקבוצות עמד על 28.5 L/min (p<0.001).

בנוסף, עדיפות של Tiotropium יחד עם Beclomethasone במינון נמוך הודגמה גם ביחס למרבית היעדים המשניים, לרבות PEF בשעות הערב, עם הבדל של 35.3 L/min (p<0.001) ואחוז הימים בהם הושגה שליטה באסתמה, עם הבדל של 0.079 (p=0.01).

כאשר החולים החלו את השתתפותם במחקר, עמד מספר הימים הממוצע בהם הושגה שליטה באסתמה על 77 ימים לשנה. החוקרים מדווחים כי הכפלת מינון הקורטיקוסטרואידים סיפקה לחולים 19 ימים נוספים ללא תסמינים בממוצע, וכי הוספת Tiotropium Bromide למינון נמוך של Beclomethasone הגבירה מספר זה ב-48 ימים נוספים.

מדדים משניים נוספים, ובהם ה-FEV1 לפני הרחבת סימפונות וציוני התסמינים בשעות היום, הראו הבדל של 0.01 L (p=0.004) ו--0.11 נקודות (p<0.001), בהתאמה. בנוסף, נמצא כי Tiotropium Bromide לא היה נחות בהשוואה ל-Salmeterol עבור כל המדדים שנבדקו והגביר את ה-FEV1 שלפני הרחבת סימפונות יותר מאשר Salmeterol, עם הבדל של 0.11 L (p=0.003).

ראשית, מסכמים החוקרים, תוצאות המחקר מראות כי Tiotropium Bromide, כשמתווסף לקורטיקוסטרואיד נשאף, הינו טיפול יעיל עבור חולים אלו וכי למעשה היה עדיף על פני הכפלת מינון הקורטיקוסטרואיד הנשאף. שנית, נמצא לדבריהם כי הוספת Tiotropium הייתה יעילה באותה המידה כמו הוספת Salmeterol, אגוניסט-בטא ארוך טווח.

מנגנונים כולינרגיים וטיפולים אנטיכולינרגיים באסתמה נחקרים מזה עשורים רבים, מציינים החוקרים, ומזכירים כי Tiotropium Bromide אושר לשימוש בהתוויה של COPD אולם אינו מאושר לשימוש בטיפול באסתמה.

במאמר מערכת אשר פורסם באותו גיליון ומתייחס לדברים מציין מומחה בתחום כי המחקרים הקליניים הגדולים הראשונים של Tiotropium התמקדו בחולים עם COPD, בה היה צורך תרופתי רציני שלא זכה למענה. עם זאת, ישנו לדבריו עניין הולך וגובר בשימוש בתכשיר זה בטיפול באסתמה, והמחקר הנוכחי הינו אחד מכמה מחקרים- גדולים וקטנים כאחד- אשר חוקרים את התפקיד שעשוי למלא Tiotropium בטיפול באסתמה.

מאידך, מציין מומחה אחר העומד בראש מחלקת מחלות הריאה של ה-NHLBI, כי זהו המחקר הראשון הבוחן הוספה של תכשיר אנטיכולינרגי בשאיפה למינון נמוך של קורטיקוסטרואיד נשאף. לדבריו, ה-Asthma Clinical Research Network נועד בדיוק להתייחס לסוגים אלו של שאלות טיפוליות מעשיות וחשובות, עם יעד אולטימטיבי של סיוע לחולי אסתמה.

לאחרונה, הועלו שאלות על ידי ה-Food and Drug Administration (FDA) האמריקאי ומומחים בתחום ביחס לבטיחות של תכשירי LABA, והחוקרים ביקשו לפיכך לבחון דרכים לצמצום השימוש בהם. החוקרים מציינים כי הועלו מאידך גם חששות ביחס ל-Tiotropium, ומזכירים בהקשר זה מחקרים אשר פורסמו לאחרונה המציעים כי קיים קשר בין השימוש בתכשיר זה ובין אירועים קרדיווסקולאריים. לאחר הערכת התוצאותש ל מחקר גדול, קבע ה-FDA כי Tiotropium אינו קשר בסיכון מוגבר שכזה.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי התכונות הברונכודילטוריות של התרופה (הדומים לאלו של תכשירי ה-LABA) הינן בעלות הפוטנציאל למסך דלקת של דרכי האוויר אשר איננה נשלטת בצורה טובה באמצעות גלוקוקורטיקואיד בשאיפה. באם יהפוך Tiotropium לתכשיר בשימוש רחב בהתוויה של טיפול באסתמה, הרי שיש לדבריהם מקום להערכה קפדנית של סיכון זה באוכלוסיית החולים הרלוונטית.

לסיכום, טוענים החוקרים כי הגישה אשר נבחנה במחקרם זה מייצגת שינוי בטיפול בחולים אלו, שכן לא קיים תכשיר אנטיכולינרגי ארוך טווח, כגון Tiotropium, המאושר כעת לשימוש בחולי אסתמה. מאחר ו-Tiotropium כבר מאושר לשימוש בחולי COPD על ידי ה-FDA, הם מוסיפים, הרי שתהליך קבלת האישור לשימוש בו בחולי אסתמה עשוי להיות קצר יותר מאשר השגת אישור לתכשיר חדש לגמרי בהתוויה זו.

מתוך הכנס השנתי של ה-European Respiratory Society (ERS) אשר נערך בספטמבר 2010 בברצלונה.


New England Journal of Medicine 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Atezolizumab תת-עורי כנגד מגוון מחלות ממאירות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Atezolizumab תת-עורי כנגד מגוון מחלות ממאירות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Atezolizumab ו-Hyaluronidase (טיסנטריק) כזריקה תת-עורית למבוגרים לכלל ההתוויות המאושרות של הפורמולה התוך-ורידית של התכשיר. ההתוויות המאושרות כוללות סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer), SCLC (או Small-Cell Lung Cancer), סרטן כבד, מלנומה וסרקומה אלבאולרית. מדובר במעכב PD-L1 הראשון שקיבל אישר כטיפול הניתן […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב- Adalimumab בשילוב עם קורטיקוסטרואידים נמצא עדיף על Cyclosporine בשילוב עם קורטיקוסטרואידים במניעת התלקחות דלקת ענביה לצד פרופיל בטיחות חיובי בחולים עם מחלת בכצ’ט חמורה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Rheumatology. מנגד, טיפול ב-Interferon Alfa-2a אינו יעיל יותר מ-Cyclosporine. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את היעילות והבטיחות של שלושה תכשירים אימונו-מודולטוריים: […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ribociclib כטיפול משלים כנגד סרטן שד בשלב מוקדם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ribociclib כטיפול משלים כנגד סרטן שד בשלב מוקדם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Ribociclib (קיסקלי) בשילוב עם מעכב ארומטז לטיפול בנשים מבוגרות עם סרטן שד בשלב II ו-III, חיובי לקולטנים להורמונים ושלילי ל-HER2 בסיכון גבוה להישנות לאחר ניתוח. הסוכנות אישרה גם את מתן Ribociclib ו-Letrozole כתכשיר משולב לאותה התוויה. בעבר אושר מתן Abemaciclib, מעכב CDK4/6 אחר להתוויה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה