Clinical pharmacology

האם נטילת תוספי סידן על ידי האם במהלך ההיריון משפיעה על לחץ הדם של הילד בהמשך? (מתוך American Journal of Clinical Nutrition)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אוגוסט של ירחון American Journal of Clinical Nutrition עולה כי תוספי סידן הניטלים במהלך ההיריון אינם משפיעים על ערכי לחץ הדם של הילד בגילאי 5 עד 10 שנים.

החוקרים מסבירים כי בגמביה, בה נערך המחקר, נשים באזורים הכפריים צורכות באופן טיפוסי 300 עד 400 מ”ג של סידן ליום במהלך ההיריון. לדבריהם, לאור הצריכה הנמוכה הזו של סידן בקרב נשים כפריות בגמביה, הממצא לפיו נטילת תוספי סידן במהלך ההיריון לא הייתה בעלת השפעה על לחץ הדם של ילדיהם איננה ניתנת להכללה ישירה ביחס לאוכלוסיות אחרות. עם זאת, הם טוענים כי כאשר מתייחסים לממצא זה יחד עם אלו של שלושה מחקרי מעקב נוזפים של נטילת תוספי סידן בהיריון, מתקבלת אט אט תמונה מלאה יותר של ההשפעה של סידן הנצרך בהיריון על לחץ הדם בילדים. על סמך סך הראיות אשר הצטברו בנושא עד כה, לרבות עבודתם הנוכחית, סבורים החוקרים כי אין רושם שקיימת השפעה חשובה בהקשר זה.

החוקרים מציינים כי ערכו מחקר קודם באותה מדינה תוך הקצאה אקראית של הנשים על מנת לבחון שמא צריכה יומית של תוספי סידן במינון 1500 מ”ג החל מהשבוע ה-20 להיריון תשפיע על לחצי הדם הסיסטוליים של האם לקראת הלידה.

במחקר הנוכחי התמקדו החוקרים ב-350 תינוקות אשר נולדו במועד, אשר כיום הינם בגילאי 5 עד 10 שנים, ואשר נולדו לנשים שנכללו במחקר. הם מציינים כי תינוקות אלו מהווים כ-64% מכלל הלידות שנרשמו במחקרם.

החוקרים מציינים כי ידוע שלחץ הדם של גיל הבגרות מושפע מזה של גילאי הילדות, כך שכל גורם אשר משפיע על ערכי לחץ הדם מוקדם בחיים עשוי להיות בעל השלכות חשובות בחיים המאוחרים יותר, וזאת גם אם השפעתו בגיל הילדות הינה מתונה. עם זאת, החוקרים מצאו כי תוספי סידן באם לא היו בעלי השפעה משמעותית על לחצי הדם הסיסטוליים או הדיאסטוליים של הילד או על מדד מסת הגוף (BMI).

החוקרים מדווחים כי ההבדל הממוצע המתוקנן בין הקבוצות עמד על 0.29 mmHg עבור לחץ הדם הסיסטולי ו-0.38 mmHg עבור לחץ הדם הדיאסטולי. בסך הכל, לחצי הדם הסיסטולי והדיאסטולי הממוצעים עמדו על 97.6 ו-mmHg 57.2 בבנים, בהתאמה, ועל 98.6 ו-58.7 mmHg בבנות, בהתאמה.

החוקרים מוסיפים כי רק 4% מהילדים במחקר הראו לחץ דם הגבוה מאחוזון 95 לגילם ולגובהם, וכי לא נצפה קשר בין לחץ דם גבוה ובין נטילת תוספי סידן על ידי האם במהלך ההיריון.

תוצאות אלו נבעו מניתוח נתונים מסוג Intent-to-treat. לדברי החוקרים, ההיענות הממוצעת בשתי קבוצות המחקר עמדה על 98%, ללא הבדל בין השתיים. ניתוח הנתונים מסוג as-treated לא הראה אף הוא השפעה של ההתערבות על לחצי הדם של הילדים.

עם זאת, החוקרים מציינים כי נצפה קשר משמעותי בין לחץ הדם הבסיסי שנמדד באם ובין השפעת ההתערבות על לחצי הדם הסיסטוליים בילד. לדבריהם, עבור נשים עם לחץ דם סיסטולי נמוך בתחילת המעקב, נטילת תוספי הסידן הייתה קשורה בלחץ דם סיסטולי נמוך יותר בילד בהשוואה לתרופת דמה, בעוד שעבור נשים עם לחץ דם התחלתי גבוה, נצפה קשר הפוך.

החוקרים טוענים כי המקורות המוקדמים של מחלה בגיל הבגרות מהווים תחום חדש ומלהיב למחקר, וכי טרם פורסמו מחקרים רבים העושים שימוש במידע קליני מבוקר ובהקצאה אקראית של הנבדקים על מנת להשיב לשאלות אודות השפעת התזונה במהלך ההיריון על הבריאות של הילד בהמשך חייו. לפיכך, הם סבורים כי עבודתם זו הינה תוספת חשובה לגוף הידע ההולך ומצטבר, אף על פי שלא הדגימו קשר במקרה זה.

Am J Clin Nutr 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Atezolizumab תת-עורי כנגד מגוון מחלות ממאירות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Atezolizumab תת-עורי כנגד מגוון מחלות ממאירות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Atezolizumab ו-Hyaluronidase (טיסנטריק) כזריקה תת-עורית למבוגרים לכלל ההתוויות המאושרות של הפורמולה התוך-ורידית של התכשיר. ההתוויות המאושרות כוללות סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer), SCLC (או Small-Cell Lung Cancer), סרטן כבד, מלנומה וסרקומה אלבאולרית. מדובר במעכב PD-L1 הראשון שקיבל אישר כטיפול הניתן […]

  • סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בחשיבות סמנים בדם טבורי לחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס, כאשר ביילודים שפיתחו מאוחר יותר את מחלת העור תועדו ריכוזי גבוהים יותר של TEWL (או Transepidermal Water Loss), CCL17 או TARC ((Thymus and Activation-Regulated Chemokine)) ו-IL-31 בדם טבורי. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הערך […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: שימור הכליה בניתוחי לב: תפקידן של חומצות אמינו במניעת אי ספיקת כליות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: שימור הכליה בניתוחי לב: תפקידן של חומצות אמינו במניעת אי ספיקת כליות

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא חשוב ביותר – כיצד ניתן לשמור על תפקוד הכליה ולהימנע מאי ספיקת כליות אקוטית לאחר ניתוחי לב. מחקרים חדשים מצביעים על כך שחומצות אמינו עשויות לשחק תפקיד חשוב במניעת אי ספיקת כליות כתוצאה מניתוחי לב. בפרק הזה נבחן את המנגנונים הפועלים, נדון בתוצאות המחקרים, […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה