Clinical pharmacology

Rizatriptan מהווה אופציה טיפולית בסובלים ממיגרנה אשר אינם מגיבים ל- Sumatriptan (מתוך כנס ה- American Headache Society)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- American Headache Society, עולה כי חולים הסובלים ממיגרנה שאינה מוקלת בנטילת sumatriptan (Imitrex), עשויים להגיב לתרופה אחרת ממשפחת ה- 5-hydroxytryptamine receptor agonists.

לדברי החוקרים ל- Rizatriptan (Rizalt, Maxalt) זמינות ביולוגית פומית טובה יותר בהשוואה ל- sumatriptan (47% לעומת 14%), וכן ל- Rizatriptan הגעה מהירה יותר לריכוז מקסימאלי בגוף (Tmax מהיר יותר).

Rizatriptan זמין במינונים של 5 ו 10 מ”ג.  מוצרים דומים דוגמת almotriptan, naratriptan ו eletriptan הראו יעילות במטופלים עם מיגרנה שלא הגיבה ל- sumatriptan.  Rizatriptan הינו טריפטן מדור שני.

החוקרים מציינים כי כ- 30% עד 40% מן המטופלים ב- sumatriptan מדווחים על חוסר שביעות רצון לאור העדר יעילות.

המחקר הנוכחי מדגים כי Rizatriptan הינו יעיל יותר בהשוואה לפלצבו בנבדקים שניסו טיפול ב- sumatriptan 100 מ”ג.  יש לציין כי לא בוצעה השוואה בין התרופה ובין טריפטנים נוספים במחקר זה.

במחקר זה מסוג מחקר רב מוסדי, כפול סמיות בבחירה אקראית נכללו 109 נבדקים מבוגרים הסובלים ממיגרנה.  כל הנבדקים נטלו sumatriptan ללא הקלה במידת הכאב לאחר שעתיים מנטילת התרופה. 

במסגרת המחקר הנבדקים טופלו ב- Rizatriptan פומי במינון של 10 מ”ג בלפחות שני התקפי מיגרנה.  הטיפול נמשך עד 4 חודשים.

המטרה העיקרית הייתה השגת הקלה בכאב לאחר שעתיים מנטילת התרופה.  הקלה נחשבה כהעדר כאב או כאב שפחת לכאב קל.  מטרה משנית הייתה חופשיות מכאב לאחר שעתיים.

באופן בלתי מפתיע, החוקרים מצאו כי Rizatriptan עדיף על פלצבו בהקלה על הכאב ובחופשיות מכאב.  באופן כללי התרופה נסבלה היטב ע”י הנבדקים.

בין תופעות הלוואי של Rizatriptan יש לציין כאב בטן עליונה, בחילה, סחרחורת, נימול וישנוניות.  כל התופעות הללו היו שכיחות יותר בשימוש ב- Rizatriptan בהשוואה לפלצבו.

יש לציין כי אין לתת Rizatriptan לחולי מחלת לב איסכמית או מחלות קרדיו-וסקולאריות נוספות.  כמו כן, היות ו Rizatriptan מעלה לחץ דם, אין להשתמש בו בחולים עם יתר לחץ דם בלתי מאוזן.

אין ליטול Rizatriptan במהלך 24 שעות מנטילת תרופות מסוג – 5-hydroxytryptamine receptor agonist, ergotamine-containing drug או ergot-type medication.

בנוסף יש להמנע משימוש בתרופה באלו הסובלים ממיגרנה המיפלגית או בזילארית.

במאמר סקירה שפורסם לאחרונה ב- Expert Review of Neurotherapeutics נכתב כי שבעת הטריפטנים הזמינים נכון להווה, מראים מאפיינים דומים באופן כללי, אך קיימים גם הבדלים פרמקולוגיים בעלי חשיבות קלינית בין התרופות.

לדברי הכותבים, Rizatriptan במינון של 10 מ”ג הדגים שיעורי תגובה גבוהים יותר וכן תחילת פעילות מהירה יותר בהשוואה ל-  sumatriptan במינון של 100 מ”ג.  כמו כן הודגם פרופיל סבילות טוב יותר בנוכחות Rizatriptan.

לאור היעילות המוגבל של sumatriptan, טיפול בטריפטן יעיל יותר נחוץ עבור רוב החולים עם התקפי מיגרנה חריפים. 

המומחים טוענים כי על אף שקיימים מאפיינים פרמקוקינטיים שונים ואינטראקציות שונות בין הטריפטנים השונים, לחמישה טריפטנים תכונת תחילת פעילות מהירה, והם כוללים את Rizatriptan ואת sumatriptan ביניהם.  לאור זאת, המומחים מתקשים לקבוע כי אחת מהתרופות הנ”ל הינה יעילה יותר מהשניה בהיבטים קליניים.  לדבריהם, יש לקבוע את הטיפול המתאים ביותר לשביעות רצון החולה.

הם מוסיפים כי טיפול להקלת מיגרנות יכול להתבצע באמצעות תרסיסים אפיים או זריקות ולא רק במתן פומי.  כמו כן חלק מן החולים זקוקים למתן סימולטני של תרופת NSAID (nonsteroidal anti-inflammatory drug) על מנת לשפר את יעילות הטיפול ולהפחית חזרה של התקפי מיגרנה.

מתוך הכנס השנתי ה- 52 של ה- AHS (American Headache Society), שנערך ביוני 2010, בלוס אנג’לס, ארה”ב.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון אופטימאלי של לחץ הדם, המוגלובין מסוכרר, LDL, הפרשת אלבומין בשתן, הפסקת עישון והקפדה על פעילות גופנית עשויים להפחית את הסיכון המוגבר להתפתחות מחלת כליות כרונית על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההשפעה המגנה של איזון ששת גורמי סיכון אלו בולטת יותר בגברים, באלו עם הרגלי תזונה לא-בריאים […]

  • טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול מוקדם ב- Ubrogepant(אוברלוי) במינון 100 מ”ג מלווה במצב תפקודי טוב יותר, פחות הגבלות בפעילות ושביעות רצון גבוהה יותר לאחר 24 שעות בחולים עם מיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעות של Ubrogepant במהלך שלב פרודרומלי של מיגרנה על תוצאים לפי דיווח מטופלים במחקר PRODROME, […]

  • טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת סאנופי דווח על תוצאות מחקר בשלב 3, מהן עולה כי טיפול ב- Tolebrutinib דחה הופעת התקדמות מוגבלות בהשוואה לפלסבו בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא התלקחויות. מחקר HERCULES הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, להערכת הבטיחות והיעילות של Tolebrutinib – מעכב Bruton’s Tyrosine Kinase, בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא-התלקחויות, בהשוואה […]

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה