Clinical pharmacology

Tanezumab עשוי להוות אפשרות טיפולית לכאב ברך אוסטאוארתריטי (מתוך כנס ה- EULAR)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- EULAR, עולה כי Tanezumab הינו בעל יעילות גבוהה בהפחתת כאבי ברכיים בחולי אוסטאוארתריטיס (OA osteoarthritis).

לדברי החוקרים, כל שלושת המינונים של Tanezumab היו יעילים יותר מפלצבו עבור כל מטרת המחקר הראשוניות בשבוע 16 למחקר.  בנוסף, עבור רוב ההערכות, Tanezumab היה עדיף על פלצבו בכל נקודות הזמן בחל משבוע מתחילת המחקר.  התועלת המירבית נצפתה בשימוש במינון של 10 מ”ג.

Tanezumab הינו נוגדן מונוקלונאלי ניסיוני המכוון לגורמי גדילה עצביים, ובשלב זה הינו נחקר ב- OA ובמצבים נוספים הכרוכים בכאב משמעותי.

במחקר הנוכחי נכללו 690 נבדקים עם OA חמור של הברך, אשר חולקו אקראית ל- 4 קבוצות: 172 נבדקים שקיבלו פלצבו, 172 נבדקים שטופלו בזריקות Tanezumab במינון של 2.5 מ”ג, 172 נבדקים שטופלו בזריקות Tanezumab במינון של 5 מ”ג, ו 174 נבדקים שטופלו במינון של 10 מ”ג.  הזריקות ניתנו בתחילת המחקר, וכל 8 שבועות לאחר מכן, עד לשבוע 24.  המחקר הסתיים לאחר 32 שבועות.

לכל הנבדקים היה ניקוד של 5 נקודות ומעלה במדד הכאב של WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities OA Index), עם מדד תפקוד גופני של 4 נקודות ומעלה, והערכה עצמית כללית עבור OA שדורגה כסבירה, גרועה או גרועה מאוד.  אף אחד מהנבדקים לא הגיב למשככי כאבים לא-אופיאטיים, וכולם היו מועמדים להתערבויות פולשניות.

60% מהנבדקים היו נשים.  בין 10% עד 18% היו בעלי דירוג KellgrenLawrence של OA שעמד על 4.

58% מנבדקי קבוצת הפלצבו השלימו טיפול עד שבוע 24, בהשוואה ל- 69% 80% בקבוצות הטיפול.  שליש מקבוצת הפלצבו לא השלימה טיפול, לעומת 12% – 20% בקבוצות הטיפול.

מתוצאות המחקר עולה כי בשבוע 16, נבדקים בכל קבוצות ה- Tanezumab הדגימו ירידות משמעותיות בניקוד הכאב של WOMAC בהשוואה לניקוד הבסיסי, לעומת קבוצת הפלצבו (P = .015 עבור מינון 2.5 מ”ג; P = .005 עבור מינון 5 מ”ג; P < .001 עבור מינון 10 מ”ג).

תוצאות דומות נראו במדד התפקוד הגופני של WOMAC בהשוואה לבסיס (P = .009, P < .001, P < .001, בהתאמה, עבור שלושת המינונים לעומת פלצבו).  ניקוד הערכת החולה הכוללת היה משמעותית טוב יותר עבור כל המינונים בהשוואה לפלצבו (P = .001, P < .001, P < .001, בהתאמה).

תופעות לוואי מכל סוג דווחו ע”י 55% עד 59.8% מהנבדקים מקבוצות ה-Tanezumab , וע”י 49.3% מנבדקי קבוצת הפלצבו.  תחושות בלתי תקינות, כולל פרסתזיה והיפואסתזיה דווחו ע”י 3% עד 5% מקבוצות הטיפול וע”י 1.2% עד 1.7% מקבוצת הפלצבו.

החוקרים מציינים כי הנבדקים שדיווחו על תופעות לוואי אלו הופנו לנוירולוג.  לדבריהם, הייתה עדות מסוימת לנוירופתיה פריפרית בחולים אלו.

תופעות לוואי נפוצות אחרות (שהופיעו ביותר מ- 5% מהקבוצה) היו כאבי מפרקים (2.9% עד 72% בקבוצות ה- Tanezumab לעומת 44.1% בקבוצת הפלצבו), בצקת פריפרית (1.7% עד 6.3% לעומת 0.6%, בהתאמה), כאבי גפיים (0.6% עד 5.2% לעומת 2.9%, בהתאמה), וזיהומי מערכת נשימה עליונה (4.0% עד 6.4% לעומת 4.1%).

יחד עם זאת, המומחים מתייחסים בכובד ראש לתופעות הלוואי שדווחו במחקר זה, ומציינים כי תדירותן הייתה גבוהה, וכן נראתה תגובה תלוית מינון בקבוצות הטיפול, ממצאים אשר דורשים התייחסות נוספת.

מתוך כנס ה- EULAR (European League Against Rheumatism), שנערך ביוני 2010 ברומא, איטליה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב- Adalimumab בשילוב עם קורטיקוסטרואידים נמצא עדיף על Cyclosporine בשילוב עם קורטיקוסטרואידים במניעת התלקחות דלקת ענביה לצד פרופיל בטיחות חיובי בחולים עם מחלת בכצ’ט חמורה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Rheumatology. מנגד, טיפול ב-Interferon Alfa-2a אינו יעיל יותר מ-Cyclosporine. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את היעילות והבטיחות של שלושה תכשירים אימונו-מודולטוריים: […]

  • איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון אופטימאלי של לחץ הדם, המוגלובין מסוכרר, LDL, הפרשת אלבומין בשתן, הפסקת עישון והקפדה על פעילות גופנית עשויים להפחית את הסיכון המוגבר להתפתחות מחלת כליות כרונית על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההשפעה המגנה של איזון ששת גורמי סיכון אלו בולטת יותר בגברים, באלו עם הרגלי תזונה לא-בריאים […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • טיפול ב-Hydroxychloroquine עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולי לופוס (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Hydroxychloroquine עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולי לופוס (JAMA Netw Open)

    טיפול ב- Hydroxychloroquine מלווה בסיכון מופחת לאוטם לבבי, אירוע מוחי ואירועים תרומבואמבוליים אחרים בחולים עם אבחנה של לופוס, השפעה מגנה זו פוחתת לאחר הפסקת הטיפול התרופתי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין חשיפה ל- Hydroxychloroquine ובין הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולי לופוס. מדגם המחקר כלל 52,883 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה