Clinical pharmacology

שימוש ב- PPI נקשר לזיהום ב- Clostridium Difficile (מתוך ה- Archives of Internal Medicine)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות שני מחקרים שפורסמו בירחון Archives of Internal Medicine ב- 10 במאי, עולה כי שימוש ב- PPIs (proton pump inhibitors) קשור לזיהום ב- Clostridium difficile.

החוקרים מתריעים כי היארעות זיהומים ב- Clostridium difficile וחומרתם גוברות.  לדבריהם, טיפולים מדכאי חומצה הוצעו בעבר כגורמי סיכון לזיהום ב- Clostridium difficile, אולם הדבר נותר שנוי במחלוקת.

במחקר הראשון מחקר עוקבה פרמקו-אפידימיולוגי – החוקרים ביצעו ניתוח משני של מידע שנאסף באופן פרוספקטיבי מ- 101,796 חולים ששוחררו מבתי חולים שלישוניים במהלך תקופה של 5 שנים.  חשיפה לטיפול מדכא חומצה היוותה משתנה עיקרי לבדיקה, וסווגה עפ”י עוצמה, כלומר, העדר טיפול, טיפול ב- H2RA (histamine2-receptor antagonist), טיפול אחת ליום ב- PPI, וטיפול תכוף יותר ב- PPI.

מתוצאות מחקר זה עולה כי הסיכון לזיהום נוזוקומיאלי ב- Clostridium difficile גבר ככל שעלתה רמת דיכוי החומצה.  הסיכון עמד על 0.3% (95% CI, 0.21% – 0.31%) בחולים שלא טופלו בסותרי חומצה, 0.6% (95% CI, 0.49% – 0.79%) באלו שטופלו ב- H2RA, 0.9% (95% CI, 0.80% – 0.98%) באלו המטופלים ב- PPI אחת ליום, ו 1.4% (95% CI, 1.15% – 1.71%) בנבדקים הנוטלים PPI יותר מאחת ליום.

הקשר נשמר גם לאחר תקנון לתחלואות נלוות, גיל, שימוש באנטיביוטיקה ונטייה להעדר סיכוי לקבלת מדכאי חומצה.  יחס הסיכויים (odds ratio) היה 1 עבור העדר טיפול סותר חומצה (נקודת ייחוס), 1.53 עבור טיפול ב- H2RA (95% CI, 1.12 – 2.10), 1.74 עבור שימוש אחת ליום ב- PPI (95% CI, 1.39 – 2.18), ו 2.36 עבור שימוש תכוף יותר ב- PPI (95% CI, 1.79 – 3.11).  ניתוח מותאם ושיטות מקרי ביקורת הדגימו תוצאות דומות.

החוקרים מסיקים רמות גבוהות של דיכוי חומצה קשורות בסיכון מוגבר לחלות בזיהום נוזוקומיאלי על רקע Clostridium difficile.  העדות להשפעה תלוית מינון תומכת עוד יותר באופי הסיבתי של דיכוי חומצה יטרוגני בהקשר של התפתחות זיהום נוזוקומיאלי ב- Clostridium difficile.

בין מגבלות המחקר יש לציין אופי תצפיתי, הטיות בחירה וערפלנים אפשריים, והעדר מידע בנוגע לשימוש בתרופות לדיכוי חומצה ובאנטיביוטיקה טרם האשפוז.

במחקר השני מחקר עוקבה רטרוספקטיבי נעשה שימוש במאגרי מידע של ה- New England Veterans Healthcare System.  במהלך 5 שנים נבדקו 1,166 חולי מרפאה וחולים מאושפזים שטופלו במטרונידזול או ונקומיצין הידרוכלוריד עקב מקרי זיהום ב- Clostridium difficile.

מתוך כלל הנבדקים, 527 (45.2%) טופלו ב- PPIs פומיים במהלך 14 יום סביב האבחנה.  החוקרים בדקו את יחס הסיכון (hazard ratio) עבור זיהום חוזר ב- Clostridium difficile, שהוגדר כתוצאת טוקסין חיובית בתקופה של 15 עד 90 יום לאחר הופעת הזיהום הראשוני.

מתוצאות מחקר זה עולה כי הנבדקים שטופלו ב- PPIs היו מועדים יותר לזיהום חוזר ב- Clostridium difficile בהשוואה לנבדקים שלא טופלו בתרופה (25.2% מול 18.5%), עם יחס סיכון מותאם של זיהום חוזר שעמד על 1.42 (95% CI, 1.11 – 1.82), בהתבסס על שיטות Cox proportional survival.

בין הנבדקים שנחשפו ל- PPIs, סיכון לזיהום חוזר ב- Clostridium difficile היה הגבוה ביותר בקרב אלו מעל גיל 80 שנים (יחס סיכון 1.86; 95% CI, 1.15 – 3.01?) ובקרב אלו שטופלו באנטיביוטיקה שלא נועדה לטיפול ב- Clostridium difficile במהלך המעקב (יחס סיכון 1.71; 95% CI, 1.11 – 1.64).

החוקרים מסכמים כי שימוש ב- PPI במהלך אירוע זיהום ב- Clostridium difficile היה כרוך בסיכון מוגבר ב- 42% לחזרה של הזיהום.  הם מוסיפים כי ממצאיהם מהווים בסיס להמשך מחקר בנושא ועריכת שיקולים זהירים בכל הנוגע לאינדיקציות לשימוש ב- PPIs בעת טיפול ב- Clostridium difficile.

בין מגבלות המחקר יש לציין את השימוש במידע תצפיתי, סיווג חשיפה שאינו בהכרח מדויק, וטעויות פוטנציאליות בסיווג תוצאות בדיקות חיוביות לטוקסין החיידק כמדד יחיד לחזרת הזיהום.

במאמר מערכת נלווה, נכתב כי העלייה בסיכון ללקות בזיהום ב- Clostridium difficile תוך שימוש ב- PPIs הינה ניכרת, ומשקפת את החשיבות של חומצות הקיבה בהגנה מפני פתוגן זה.

עוד נכתב כי מחקרים בסדר גודל כה גדול הדגימו הן השפעה תלוית מינון בין מידת דיכוי החומצה והסיכון ללקות בזיהום ב- Clostridium difficile, והן קשר בין טיפול ב- PPI בעת זיהום ב- Clostridium difficile ובין סיכון לזיהום חוזר בחיידק.

Arch Intern Med. 2010;170:747-748, 772-778, 784-790

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול אנטי-פסיכוטי לסכיזופרניה או הפרעות פסיכוטיות אחרות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום COVID-19 חמור או זיהום נשימתי אחר ואשפוז נלווה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lancet Psychiatry. עם זאת, לא תואר קשר בין טיפול אנטי-פסיכוטי ובין הסיכון לזיהום קל. החוקרים בחנו את הנתונים ממספר מאגרים בדנמרק שכללו 85,083 משתתפים (גיל חציוני של 45.8 […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון אופטימאלי של לחץ הדם, המוגלובין מסוכרר, LDL, הפרשת אלבומין בשתן, הפסקת עישון והקפדה על פעילות גופנית עשויים להפחית את הסיכון המוגבר להתפתחות מחלת כליות כרונית על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההשפעה המגנה של איזון ששת גורמי סיכון אלו בולטת יותר בגברים, באלו עם הרגלי תזונה לא-בריאים […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפול אנטי-פיברוטי מעלה את סיכויי ההישרדות של חולים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד (BMC Pulm Med)

    טיפול אנטי-פיברוטי מעלה את סיכויי ההישרדות של חולים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד (BMC Pulm Med)

    בקרב חולים עם כשל נשימתי חד משנית ל-COVID-19 תועדו שיעורי הישרדות גבוהים יותר לאחר שנה אחת עם טיפול אנטי-פיברוטי ב-Nintedanib או Pirfenidone, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Pulmonary Medicine. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים מבוגרים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד במטרה להשוות את שיעורי התמותה לאחר שנה אחת ב-167 חולים (גיל […]

  • בדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס ה-EASD)

    בדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס ה-EASD)

    רמות IL-6 מוגברות מלוות בסיכון מוגבר לממאירויות על-רקע השמנה בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כך שבדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בזיהוי חולים בסיכון מוגבר לממאירות, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכון מוגבר […]

  • Baveno VI להערכת דליות בסיכון גבוה (CGH)

    Baveno VI להערכת דליות בסיכון גבוה (CGH)

    קריטריוני Baveno VI עשויים להיות שיטה לא פולשנית וחסכונית להערכת דליות בסיכון גבוה בחולים עם שחמת Child-Pugh A, בהשוואה לאנדוסקופיה, כך על פי מחקר שפורסם ב-Clinical Gastroenterology and Hepatology

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה