Clinical pharmacology

התכשיר Alitretinoin עשוי לשפר תסמינים של אקזמה כרונית של כף היד (מתוך כנס American Academy of Dermatology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

משלושה מחקרים חדשים בשלב III אשר הוצגו בכנס השנתי ה-68 של ה-American Academy of Dermatology (AAD) עולה כי התכשיר Alitretinoin (9-cis retinoic acid), שהינו רטינואיד פיזיולוגי אנדוגני, מצמצם בצורה משמעותית את התסמינים של אקזמה כרונית של כף היד (Chronic Hand Eczema, CHE).

החוקרים מסבירים כי מתן פומי יומי של Alitretinoin הינו יעיל מאוד בטיפול באקזמה כרונית וחמורה של היד בקרב חולים שאינם מגיבים לקורטיקוסטרואידים טופיקליים פוטנטיים, ומשיג כפות ידיים ‘נקיות’ או ‘כמעט נקיות’ בכמחצית מהם. לדבריהם, אקזמה של היד מופיעה בכ-10% מהאוכלוסייה, לרבות בקרב רופאים, אחיות, רופאי שיניים, שרתים, כבאים, ספרים ואנשי מקצוע אחרים העושים שימוש בכימיקלים, חומרי ניקוי ומוצרים אחרים במסגרת עבודתם.

החוקרים מוסיפים כי סטרואידים טופיקליים היו מזה זמן הבסיס המקובל לטיפול במצב עורי זה, ואולם בפועל אינם עובדים בצורה טובה דיו, אם כי לא היה ברשות הקלינאים טיפול אחר להציע לחולים אלו. כעת, נראה שהרטינואיד האמור משיג טיפול מוצלח בטווח הארוך של CHE, וזאת באמצעות פעולה יעילה ואינטרמיטנטית.

במחקר הראשון שהוצג בהקשר זה בכנס, נכללו 1,032 חולים אשר טופלו באחד מ-111 מרכזים רפואיים באירופה ובקנדה, והוקצו אקראית לקבל טיפול ב-Alitretinoin במינון של 10 מ”ג (כך ב-418 חולים) או 30 מ”ג (409 חולים) פעם ביום, או לחילופין בתרופת דמה (205 חולים). לטענת החוקרים המדובר במחקר הגדול ביותר שבוצע עד כה ביחס לדרמטיטיס של כף היד.

החוקרים מדווחים כי בתום 24 שבועות של מעקב, 48% מהחולים שטופלו ב-Alitretinoin חוו תגובה לטיפול (שהוגדרה ככף יד כמעט נקייה או נקייה לחלוטין מאקזמה), כפי שהוערכה על פי ה-Physician’s Global Assessment, בהשוואה ל-17% בלבד בקרב אלו שקיבלו את תרופת הדמה (p < 0.001), וכן נרשמה ירידה של 75% בסימני המחלה ותסמיניה. במילים אחרות, מסבירים החוקרים, באותם חולים נעלמו הגרד, הסדקים, היובש והאדמומיות של העור.

החוקרים מוסיפים כי פרק הזמן עד לתגובה לטיפול היה קצר משמעותית בחולים אשר קיבלו את המינון של 30 מ”ג לעומת אלו שקיבלו את תרופת הדמה (פרק הזמן החציוני, 85 ימים לעומת 141 ימים;  p < 0.001).

במחקר השני סקרו החוקרים249 חולים אשר טופלו ב-Alitretinoin במינון 30 מ”ג ליום למשך 24 שבועות לכל היותר. תוצאות המחקר הראו תגובה לטיפול ב-47% מהחולים, בפרק זמן חציוני של 87 ימים, ועם ירידה חציונית של 82% בסימני ותסמיני המחלה.

במחקר השלישי נכללו 117 חולים אשר הגיבו לטיפול ב-Alitretinoin במסגרת המחקר הראשון אולם חוו הישנות של המחלה תוך 24 שבועות. חולי םאלו הוקצו אקראית לקבל את אותו הטיפול בשנית או לחילופין תרופת דמה. החוקרים מדווחים כי 80% מהחולים אשר טופלו מחדש ב-Alitretinoin חוו תגובה לטיפול, בהשוואה ל-8-10% בלבד מאלו שקיבלו תרופת דמה. החוקרים טוענים כי מחקר זה הינו בעל חשיבות מאחר ומדגים כי חולים אשר חוו הישנות לאחר הטיפול הראשוני יכולים ליהנות מטיפול חוזר יעיל בתכשיר Alitretinoin.

לדברי החוקרים, השורה התחתונה הינה כי על אף שלא כל החולים שטופלו בתרופה הראו תגובה לטפול, התוצאות היו מבטיחות ביותר, כשהמינון של 30 מ”ג פעל טוב יותר מזה של 10 מ”ג. הם מוסיפים כי התכשיר מאושר כעת לשימוש באירופה ומשווק שם, אושר לשימוש בקנדה וכעת מצוי תחת מספר ניסויים בארצות הברית.

החוקרים מסכמים כי המסר העיקרי עבור הקלינאים הינו כי ישנה תקווה בנושא דרמטיטיס של כף היד. לדבריהם, מדובר במחלה אשר סברו בעבר כי איננה ניתנת לריפוי, ואולם התכשיר Alitretinoin הינו טיפול שעשוי להיות יעיל מאוד בחולים אלו.

מומחית בתחום הדרמטולוגיה אשר נכחה בכנס ונתבקשה להגיב לפרסום הדברים, טוענת כי מדובר במחקר גדול עם תוצאות מרשימות. היא מסבירה כי אקזמה של כף היד הינה פעמים רבות מולטיפקטוריאלית, כשבין הגורמים המעורבים בהופעתה מצויים גירוי העור שנוצר עקב מחזורים של לחות ויובש, חשיפה לכימיקלים איריטנטיים בחולים הרגישים להם, היפרקרטוזיס הנוצרת מחיכוך, זיהומים משניים בסדקים שבעור וכן דרמטיטיס אלרגית ממגע.

המומחית מציינת כי תת-ניתוח של הנתונים ביחס ליעילות התכשיר על פי סוג האקזמה של כף היד הייתה עשויה להועיל. לדבריה, קשה יהיה לאפיין את כל הגורמים הללו במדגם כה גדול של חולים, ואולם סיווגם על פי האקזמה בקרב החולים שהגיבו לטיפול לעומת אלו שלא הגיבו לו יתכן ותשפוך אור נוסף בנוגע למנגנון הפעולה של התכשיר, וכן תסייע בבחירה נכונה ויעילה יותר כלכלית של החולים המתאימים לקבל טיפול זה.

מתוך הכנס השנתי ה-68 של ה-American Academy of Dermatology (AAD), שנערך בחודש מרץ 2010 במיאמי, פלורידה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה