Clinical pharmacology

האם החיסון כנגד פנאומוקוק קשור לסיבוכים ריאתיים חמורים? (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר בן פודה שקד 

                              

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון Pediatrics עולה כי החיסון כנגד פנאומוקוק (Heptavalent Pneumococcal Conjugate Vaccine, PCV7), המגן ביעילות על ילדים מפני החיידק Streptococcus Pneumoniae, קשור בעלייה במספר האשפוזים בשל אמפיאמה.

החוקרים מסבירים כי על אף שחיסון ה-PCV7 הוריד בצורה ברורה את ההיארעות של מחלה פנאומוקוקלית, השפעתו על ההיארעות של אמפיאמה נותרה פחות ברורה. לדבריהם, מחקרים אודות ההיארעות של אמפיאמה אשר נערכו לאחר התחלת השימוש בחיסון הראו תוצאות סותרות: לצד דיווחים על עלייה בהיארעות של אמפיאמה (ב-88% ביוטה וב-400% בקליפורניה) היו גם מחקרים אשר דיווחו על ירידה בהיארעות (ב-55% בטקסס) או על היעדר שינוי (בקוויבק, קנדה).

החוקרים מזכירים כי דלקת ריאות הינה הסיבה המובילה לאשפוז ילדים בארצות הברית. החיידק Streptococcus Pneumoniae הינו הגורם השכיח ביותר של דלקת ריאות חיידקית (בין 17-28% מהמקרים) ושל אמפיאמה, אשר מביאה להיווצרות של כיסי מוגלה סביב הריאות. בנוסף, קשורה אמפיאמה ב-3% מסך האשפוזים עקב דלקת ריאות, ובקרוב לשליש מהאשפוזים בשל דלקת ריאות פנאומוקוקלית. הם מציינים כי האישור לחיסון PCV7 והתחלת השימוש בו בארצות הברית אירעו בחודש פברואר 2000.

על מנת לקבוע שמא העלייה באמפיאמה הקשורה בחיסון ה-PCV7 אכן קיימת ברמה הלאומית, עשו החוקרים שימוש במידע מה-Kids’ Inpatient Database על מנת להעריך את מספר הילדים שאושפזו עם אמפיאמה בשנים 1997, 2000, 2003 ו-2006. אומדנים אלו חושבו כשיעורי ההיארעות השנתיים לכל 100,000 ילדים באמצעות מידע ממרשם האוכלוסין האמריקאי.

לאחר השוואת שיעורים אלו בין התקופות השונות שנבדקו, מצאו החוקרים כי כ-2,898 ילדים מתחת לגיל 18 שנים  (95% CI = 2,532-3,264) אושפזו עם אמפיאמה בשנת 2006, משמע שיעור אשפוזים מחושב של 3.7 ל-100,000 (95% CI = 3.3-4.2). ממצא זה מדגים לדבריהם עלייה של קרוב ל-70% לעומת השיעור לשנת 1997 שעמד על 2.2 ל-100,000 (95% CI = 1.9-2.5). עלייה של 44%, לערך של 5.5 ל-100,000 (95% CI = 4.8-6.1) נצפתה בשיעור של כל סיבוכי דלקת הריאות לרבות אמפיאמה, תפליט ריאתי או דלקת ריאות חיידקית אשר הצריכה הכנסת נקז חזה או דה-קורטיקציות.

לטענת החוקרים, שינויים אלו אירעו על אף ששיעור דלקות הריאה החיידקיות דווקא ירד ב-13%, ל-244.3 ל-100,000 (95% CI = 231.1-257.5), ושיעור המחלות הפנאומוקוקליות החודרניות ירד ב-50% לכדי 6.3 ל-100,000 (95% CI = 5.7-6.9).

החוקרים משערים כי יתכן ותוצאותיהם אלו ניתנות להסבר על ידי ההיעדר של סרוטיפים פנאומוקוקליים מסוימים בחיסון. כך למשל, חיסון ה-PCV7 כולל את הסרוטיפים 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F ו-23F, אולם אינו כולל את הסרוטיפ 1, אשר אחראי אמנם רק לכ-4-7% ממקרי דלקות הריאה החיידקיות, אולם הינו הגורם המוביל לאמפיאמה (24-50%). בנוסף, מזכירים החוקרים כי מקרי אמפיאמה הנגרמים על ידי סטאפילוקוק עשויים להיות בעלייה בשל העלייה ב-Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus.

על אף ממצאיהם אלו, החוקרים עודם בעד ההתחסנות. לדבריהם, אחוז מקרי דלקת הריאות אשר נגרמים באמפיאמה נותר נמוך, כך שישנה תועלת עצומה מביצוע החיסון.

בין מגבלות המחקר מציינים החוקרים את האפשרות של סיווג שגוי של מידע, לפיו מקרי תפליט פלאוראלי עלולים היו להיות מסווגים בשוגג כאמפיאמה. בנוסף, הם מצהירים כי עלייה שחלה לאחרונה בהתערבויות הטיפוליות עשויה הייתה להוביל להטיה לעבר עלייה בשיעור מקרי דלקות הריאה המסובכות. לבסוף, הם מזכירים כי יתכן וקידוד האבחנה של מחלות חיידקיות בילדים לא תוקף.

החוקרים מוסיפים כי בימים אלו מצוי חיסון הכולל סרוטיפים רבים יותר תחת פיתוח. חיסון זה יכלול חיסון  10-valent המכיל את הסרוטיפים 1, 5 ו-7F וכן חיסון 13-valent המכיל את הסרוטיפים 1, 3, 5, 6A ו-19A. לדבריהם, ברגע שהחיסון החלופי ייכנס לשימוש יהיה צורך במחקרים נוספים. הם מביעים תקווה כי מרגע שיאושר וייכנס לשימוש תתגלה ירידה בהיארעות של אמפיאמה.

Pediatrics. 2010;125:26-33

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול אנטי-פסיכוטי לסכיזופרניה או הפרעות פסיכוטיות אחרות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום COVID-19 חמור או זיהום נשימתי אחר ואשפוז נלווה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lancet Psychiatry. עם זאת, לא תואר קשר בין טיפול אנטי-פסיכוטי ובין הסיכון לזיהום קל. החוקרים בחנו את הנתונים ממספר מאגרים בדנמרק שכללו 85,083 משתתפים (גיל חציוני של 45.8 […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון אופטימאלי של לחץ הדם, המוגלובין מסוכרר, LDL, הפרשת אלבומין בשתן, הפסקת עישון והקפדה על פעילות גופנית עשויים להפחית את הסיכון המוגבר להתפתחות מחלת כליות כרונית על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההשפעה המגנה של איזון ששת גורמי סיכון אלו בולטת יותר בגברים, באלו עם הרגלי תזונה לא-בריאים […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה