Clinical pharmacology

השימוש בתכשירים צמחיים בקרב נשים הרות (מתוך American Journal of Obstetrics and Gynecology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של הירחון American Journal of Obstetrics and Gynecology עולה כי השימוש בתכשירים צמחיים לקראת ובמהלך תקופת ההיריון הינו שכיח בקרב נשים אמריקאיות. עם זאת, מאחר וידוע כה מעט אודות ההשפעות של תכשירים אלו על העובר המתפתח, טוענים החוקרים כי על הרופאים לייעץ למטופלותיהם לנקוט במידה של זהירות ולהימנע מהשימוש בהם.

החוקרים מסבירים כי השימוש בתכשירים צמחיים סביב ההיריון מעלה חששות מסוימות, וזאת במיוחד משום שתכשירים צמחיים רבים משווקים באופן ספציפי עבור תסמינים אשר מופיעים לעיתים שכיחות בהיריון, כגון בחילה והקאות. חשוב מכך, לצד היעדר הידע הקיים היום אודות הסיכונים האפשריים לאישה ההרה, הרי שקיימת בורות גדולה אף יותר לדבריהם בכל הנוגע להשפעותיהם האפשריות של תכשירים אלו על בטיחות העובר המתפתח.

לפיכך, ביקשו החוקרים להעריך את ההימצאות ואת תבניות השימוש בתכשירים צמחיים בקרב נשים אמריקאיות לקראת ובמהלך ההיריון. לשם כך, עשו שימוש במידע ממאגר ה-National Birth Defects Prevention Study, מחקר מקרה-ביקורת מבוסס-אוכלוסיה הנמשך כיום, ובו כלולים תינוקות עם מומים מולדים מבניים רציניים וכן תינוקות ללא מומים כאלו (כקבוצת ביקורת), מתוך 10 מרכזים רפואיים ברחבי ארה”ב. בניתוח הנוכחי נכללו 4,239 נשים אשר ילדו תינוקות ללא מומים מולדים רציניים בין השנים 1998 ו-2004.

החוקרים ביצעו ראיון טלפוני בסיוע מחשב על מנת לאסוף מידע מהאמהות בנוגע לחשיפה לחומרים שונים במהלך שלושת החודשים שקדמו להיריון ובמהלך ההיריון עד ללידה. הנשים נשאלו אם עשו שימוש בתכשירים צמחיים או עממיים (מסורתיים) על מנת לטפל במצבים רפואיים שונים, על מנת לרדת במשקל או על מנת לשמור על הבריאות.

החוקרים מציינים כי 462 נשים (10.9%) דיווחו על שימוש בתכשיר צמחי במהלך שלושת החודשים שקדמו להיריון או במהלכו. במהלך ההיריון, ההימצאות הכוללת עמדה על 9.4% והייתה הגבוהה ביותר במהלך השליש הראשון (6.9%). בנוסף, מספר נכבד מהנשים דיווחו על נטילת תכשירים צמחיים במהלך השליש השני (5.1%) והשליש השלישי (5.2%) להיריון.

השימוש בתכשירים צמחיים עלה עם הגיל, עם הימצאות גבוהה יותר הקשורה בגיל למעלה מ-30 שנה. כמו כן, היה השימוש בתכשירים אלו גבוהה ביותר בקרב נשים עם השכלה על-תיכונית ובכאלו עם הכנסה משפחתית של 20 אלף דולר לשנה ומעלה.

החוקרים מוסיפים כי התכשירים הצמחיים אשר היו בשימוש הנרחב ביותר בשלבים המוקדמים של ההיריון היו ג’ינג’ר- אשר מאמינים כי מסייע בהקלת בחילה והקאות- ואפדרה. מאוחר יותר במהלך ההיריון התכשירים השכיחים היו תה צמחי וקמומיל. תכשירים צמחיים נוספים אשר היו נפוצים בשימוש היו תמצית חמוציות, עלי פטל, מנטה או נענע חריפה (Peppermint), וכן שמן נר הלילה.

לדברי החוקרים, העובדה כי השימוש בתכשירים צמחיים היה הגבוה ביותר במהלך השליש הראשון להיריון מעלה חששות אודות בטיחות העובר, מאחר והמדובר בתקופה קריטית להתפתחות איבריו. הם מציינים בנוסף כי ה-Food and Drug Administration (FDA) האמריקאי הוריד את התכשיר אפדרה מן המדפים בחודש אפריל 2004 בעקבות חששות לגבי השפעותיו הקרדיווסקולאריות לרבות לחץ דם גבוה יותר והפרעות קצב במבוגרים, השפעות אשר לטענתם עלולות להיות בעלות השלכות לעובר.

בין מגבלות המחקר, מציינים החוקרים כי איסוף המידע אודות חשיפת האמהות לתכשירים היה באמצעות דיווח-עצמי. מגבלה נוספת הינו מועד הראיון הטלפוני אשר נבדל בין הנשים שנכללו במחקר, כאשר כחמישית מהן רואיינו בין 12-24 חודשים לאחר תאריך הלידה המשוער. הבדלים אלו עלולים היו להוביל לסיווג שגוי של חשיפה או להיעדר סגוליות בעת הגדרת החשיפה של הנשים, מאחר והראיונות הסתמכו על זכרונן של הנשים אודות חשיפות שונות עד לשלוש שנים מוקדם יותר.

לטענת החוקרים, הכרת ההשפעות של תכשירים צמחיים על העובר הינה מוגבלת במידה ניכרת. כמו כן, קשה לדבריהם לקבוע את מרכיביהם עם מידה של מהימנות וזאת בשל מבנה תעשיית התכשירים הצמחיים, אשר עשויה שלא לדייק בתווית המוצר או לשנות את מרכיביו. לבסוף, על אף השימוש הנרחב בתכשירים צמחיים, נשים הרות רבות העושות שימוש בהם אינן מספרות על כך לרופאיהן.

לפיכך, חיוני לדברי החוקרים כי ייחקרו הסיכונים והבטיחות היחסית תכשירים צמחיים בהיריון, וכי ייאסף מידע רב יותר אודות הסיכונים לעובר הכרוכים בשימוש בהם. עד אז, הם מציעים כי אנשי הצוות הרפואי ישאלו את המטופלות אודות השימוש שלהן במוצרים צמחיים באופן רוטיני ולא-שיפוטי, וכן ייעצו להן כי עובדת היותו של חומר זה או אחר ממקור צמחי אין פירושה בהכרח כי הוא בטוח עבור העובר המתפתח.

בנוסף, מציעים החוקרים כי על הרופאים לייעץ למטופלותיהם לנקוט במידה של זהירות ביחס לשימוש במוצרים אלו במהלך וסביב ההיריון, מאחר וידוע מעט בלבד אודות הסיכונים האפשריים הכרוכים בהם.

Am J Obstet Gynecol

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Atezolizumab תת-עורי כנגד מגוון מחלות ממאירות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Atezolizumab תת-עורי כנגד מגוון מחלות ממאירות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Atezolizumab ו-Hyaluronidase (טיסנטריק) כזריקה תת-עורית למבוגרים לכלל ההתוויות המאושרות של הפורמולה התוך-ורידית של התכשיר. ההתוויות המאושרות כוללות סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer), SCLC (או Small-Cell Lung Cancer), סרטן כבד, מלנומה וסרקומה אלבאולרית. מדובר במעכב PD-L1 הראשון שקיבל אישר כטיפול הניתן […]

  • סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בחשיבות סמנים בדם טבורי לחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס, כאשר ביילודים שפיתחו מאוחר יותר את מחלת העור תועדו ריכוזי גבוהים יותר של TEWL (או Transepidermal Water Loss), CCL17 או TARC ((Thymus and Activation-Regulated Chemokine)) ו-IL-31 בדם טבורי. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הערך […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה