Cirrhosis

האם כבד שומני שכיח בילדים? (Pediatrics)

ממחקר חדש, שפורסם בגליון אוקטובר של Pediatrics, עולה כי שכיחות כבד שומני בילדים ובני נוער עומדת על 1 מכל 10 ילדים, המציבה אותו כהפרעה הכבדית השכיחה ביותר בקבוצת גילאים זו.

השכיחות העולה של השמנת-יתר בילדים, הביאה למחקרים רבים בנושא שכיחות מצבים הקשורים בהשמנת-יתר, כולל יל”ד, היפרכולסטרלמיה, וסינדרום מטבולי. חלה עליה במספר הדיווחים אודות Fatty Liver ו-Steatohepatitis בילדים הסובלים מהשמנת-יתר, עם דיווחים על צירוזיס והשתלת כבד.

החוקרים בחנו את השכיחות של כבד שומני בילדים, כפי שאובחן בבדיקה היסטולוגית. בניתוח הרטרוספקטיבי נכללו 742 משתתפים (בגילאי 2-19 שנים), שעברו אוטופסיה בין 1993 ו-2003. החוקרים הגדירו כבד שומני במקרים שלפחות 5% מתאי הכבד הכילו שומן מאקרווסיקולרי.

שכיחות כבד שומני באוכלוסית המחקר עמדה על 13% (97 ילדים), ולדברי החוקרים, שכיחות כבד שומני בילדים ומתבגרים בגילאי 2-19 עומדת על 9.6% לאחר תיקנון לגיל, מין, גזע ומוצא אתני.

לא נרשמה אבחנה של כבד שומני בילדים בתת-משקל, אך החוקרים מציינים כי 5% מהילדים במשקל תקין, 16% מהילדים עם עודף משקל ו-38% מהילדים הסובלים מהשמנת-יתר, אובחנו עם כבד שומני. מבין 97 המשתתפים עם כבד שומני, 22 (23%) אובחנו עם Steatohepatitis.

שכיחות כבד שומני עולה עם הגיל (0.7% בגילאי 2-4,  17.3% בגילאי 15-19), וקיים הבדל משמעותי על בסיס גזע ומוצא אתני (היספנים 11.8%, אסייאתים 10.2%, לבנים 8.6%, שחורים 1.5%).

לאור השכיחות הגבוהה בילדים, החוקרים מאמינים שיש להבין טוב יותר את המהלך הטבעי של כבד שומני בילדים, לא רק מבחנית ההתקדמות של מחלת הכבד, אלא גם בכל הקשור לקשר האפשרי עם מחלות נלוות, דוגמאת סוכרת מסוג 2 ומחלות קרדיווסקולריות.

Pediatrics 2006;118:1388-1393.


לידיעה במדסקייפ

 

הערת מערכת:

במסגרת הג’ורנאל קלאב הפדיאטרי הקרוב תוצג סקירה מקיפה של מאמר זה בלווי הערות עורך המגזין, הפרופ’ זרם פריאר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכים הבאים לפינה נוספת של שבירת מיתוסים ברפואה. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אומנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי. עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בילדים, ונקשר לעלייה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  בחסות […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה