Chronic Kidney Disease

מחלת כליות כרונית המלווה ברמות נמוכות של מגנזיום קשורה לעלייה בסיכון לתמותה קרדיווסקולרית ולתמותה מכל סיבה (J Nephrol)

כליות

ע”פ סקירת ספרות שיטתית עולה שמטופלים עם הפרעות בתפקודי כליה, עם רמות נמוכות של מגנזיום בסרום, נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה קרדיווסקולרית ולתמותה מכל סיבה.

ברקע מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו כבר על כך שמחסור במגנזיום קשור להסתיידות בכלי הדם, לטרשת עורקים ולמחלות לב וכלי דם, אשר עשויים לשחק תפקיד פתוגני בלתי תלוי במחלת כליות כרונית (CKD) ובמטופלים עם מחלת כליות סופנית (ESRD). עם זאת, מדגישים המחברים, הקשר שנמצא ב מחקרים אלה לא היה מובהק מספיק מבחינה סטטיסטית ולא חד משמעי.

במחקר הנוכחי ביצעו המחברים סקירת ספרות שיטתית באמצעות חיפוש מאמרים ב- PubMed, EMBASE, Web of Science והרשם המרכזי של ניסויים מבוקרים במאגר קוקריין.

באנליזה שביצעו החוקרים נכללו מחקרים שחקרו את הקשר בין מגנזיום בסרום עם סיכון לתמותה בחולי CKD ו- ESRD ובוצע חישוב של יחסי סיכון לא מותאמים ומתואמים .

החוקרים מדווחים כי באנליזה נכללו 20 מחקרים שכללו 200,934 משתתפים בסה”כ. התוצאות הראו כי קיים קשר חזק בין חסר במגנזיום ( ( hypomagnesemia לבין הסיכון לתמותה מכל סיבה בחולים עם CKD ו-ESRD : יחס סיכון מובהק ( p <0.00001, 95%CI 1.19-1.47) של 1.32 בין חסר במגנזיום לרמה תקינה, בניתוח רב משתנים , לאחר התאמה לגורמי סיכון נוספים.

לעומת זאת, עודף מגזניום (hypermagnesemia ) מדגישים המחברים , היה קשור באופן הפוך לתמותה מכל הסיבות בחולים עם CKD ו- ESRD עם יחס סיכון מובהק (CI 0.79-0.94, p = 0.001) של 0.86 (כלומר ירידה של 14% בסיכון לתמותה מכל סיבה) עבור על עלייה ביח’ מגנזיום אחת בסרום.

יתר על כן, נמצא גם קשר מובהק בין hypermagnesemia לבין ירידה בסיכון לתמותה קרדיווסקולארית (HR 0.71, 95% CI 053-0.97, p = 0.03) במודל המותאם.

בנוסף, ניתוח תת-קבוצות מצא כי היפומגנסמיה קשורה באופן מובהק לתמותה מוגברת של כל המטופלים בחולי המודיאליזה (HR 1.29, 95% CI 1.12-1.50, p = 0.0005) לעומת מטופלים עם רמות מגנזיום תקינות או hypermagnesemia).

החוקרים מסכמים כי התוצאות מראות ש- hypomagnesemia קשורה באופן מובהק עם תמותה קרידיווסקולרית ותמותה מכל סיבה , בחולים עם CKD ו ESRD.

החוקרים ממליצים על עריכת מחקרים נוספים להערכת היתרונות הקליניים של תיקון רמות מגנזיום בחולי CKD וחולי דיאליזה עם חסר במגנזיום.

J Nephrol. 2019 Mar 19. 

הערת המערכת: חשוב גם להדגיש שהמחקר מצביע על כך שככל הנראה עדיף להיות במצב של היפרמגנסמיה מאשר היפומגנסימה. צריך כמובן לחכות למחקרים ההתערבותיים בכדי לקבוע באופן חד משמעי אם טיפול בתוספי מגנזיום יוביל לירידה בתמותה קרדיווסקולרית ותמותה מכל סיבה בחולי CKD ו-ESRD , אבל נראה שיש בהחלט מקום לוודא שחולים אלה, שממילא נמצאים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה יהיו לפחות מאוזנים מבחינת רמות מגנזיום.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה