ע”פ מחקר חדש שהוצג בכנס השנתי ה-45 של החברה האמריקאית לנפרולוגיה מטופלים עם מחלת כליה על רקע יתר לחץ דם, אשר הפחיתו צריכת מזונות חומציים באמצעות צריכת פירות וירקות בסיסיים או סודה לשתייה, הצליחו לשמור על מדד ה-GFR שלהם.
הוספת מזונות בסיסיים או סודה לשתייה לדיאטה הפחיתה גם את רמות האנגיוטנסינוגן, שהוא סמן לפעילות כלייתית של אנגיוטנסין II , אשר קשורה להרעה בתפקוד כלייתי.
החוקרים מעירים כי מזונות תעשייתיים רבים הם חומציים.
המשתתפים במחקר טופלו תרופתית בחוסמי ACE ליעד מטרה של 130/80 מ”מ כספית. רמת החומציות בתזונה הוערכה באמצעות יומני תזונה וריכוז חומצה בשתן.
קבוצה אחת במחקר קיבלה ירקות ופירות שלהם פוטנציאל להפחתת עומס חומצה ב-50% , או לקבל NaHCO פומי בכדי להשיג הפחתה דומה, או קבוצת ביקורת ללא התערבות.
לאחר 3 שנות מעקב נמצא שבכל שלושת הקבוצות הייתה ירידה בלחץ הדם הסיסטולי (P<0.05), כשבקבוצת הבקרה הירידה הייתה מרמה של 166-157 מ”מ כספית ל–137 מ”מ כספית בקבוצת הביקורת, ל-136 מ”מ כספית בקבוצת ה-NaHCO ול-130 מ”מ כספית בקבוצת הירקות+פירות.
בנוסף לכך יחס האנגיוטנסינוגן לקריאטינין בשתן עלה במהלך 3 השנים בקבוצת הביקורת, אך ירד בשתי קבוצות הטיפול באופן מובהק סטטיסטי.
מדד הGFR המוערך שהיה דומה ב-3 הקבוצות בתחילת המחקר (39 מ”ל/דקה לכל 1.73 מ”ר) ירד בכל שלושת הקבוצות, אך בשיעור קטן יותר בקבוצות ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת.
החוקרים מסכמים כי לדיאטה המפחיתה רמת חומציות יכולת לשמר את ה-GFR בחולי כליות כרוניים על רקע של יל”ד.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!