Cholesterol/Lipid disorders

מהי חשיבות רמות Lp(a) בדם? (מתוך אתר מדסקייפ)

רופאים שאינם מעורבים לעומק במחלוקת בנוגע לכולסטרול עשויים להעדיף להתעלם מנושא Lipoprotein (a) [Lp(a)], שכן כבר עתה קשה לעמוד ביעדים המוצבים בהנחיות לטיפול בכולסטרול וחולים רבים אינם מצליחים להגיע ליעד רמות LDL (Low Density Lipoprotein) וכל הזמן צצים יעדים חדשים לטיפול, דוגמת רמות Apolipoprotein B או Non-HDL Cholesterol. לכן, עולה השאלה אם יש חשיבות רבה לרמות Lp(a) בדם.

מחקרים הראו באופן ברור כי רמות Lp(a) גבוהות יותר מלוות בסיכון מוגבר למחלת לב, אך נתונים אלו אינם יכולים לקבוע אם מדובר בקשר סיבתי או רק בסמן לסיכון מוגבר. הדבר דומה לסיפור בעבר עם רמות C-Reactive Protein, אשר נקשרו עם סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, אך בסופו של דבר נראה כי מדובר רק בסמן לגורם סיכון גבוה ולא קשר סיבתי.

מחקרים גנטיים הראו כי רמות Lp(a) מוגברות באופן גנטי מלוות בסיכון מוגבר למחלת מסתם הוותין. מחקרי GWAS (Genome-Wide Association Studies) זיהו תחילה קשר בין רמות Lp(a) ובין היצרות מסתם וותין והחלפת מסתם וותין, כאשר מחקרים הדמייתיים בהמשך אישרו כי רמות גבוהות יותר של Lp(a) מלוות בהתקדמות חמורה יותר של היצרות מסתם וותין, רמז לקשר סיבתי ישיר.

לאור המספר הרב של מחקרים והיקף הנתונים בנוגע לרמות Lp(a), עולה השאלה מדוע לא משתמשים במדד זה לחיזוי הסיכון. לרוע המזל, אין מחקרים רבים המסייעים בהנחיית החלטות טיפול. למרות עדויות המציעות כי רמות Lp(a) גבוהות מעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם, אין הוכחות כי הפחתת רמות Lp(a) אכן מובילה להפחתה בסיכון זה.

מומחים טוענים כי גם בהעדר נתונים אלו, אין המשמעות כי אין דבר הניתן לעשות בנוגע לרמות Lp(a) בדם. יש הנוהגים לאזן באופן אגרסיבי את אורחות החיים ופרופיל השומנים בחולים בהם מזהים רמות Lp(a) גבוהות.

יש עדויות מסוימות לפיהן איזון אופטימאלי של גורמי הסיכון עשוי לסייע במצבים אלו. אחד המחקרים מצא כי הסיכון המוגבר על-רקע רמות גבוהות של Lp(a) הצטמצם עם רמות נמוכות יותר של חלקיקי LDL, רמז לכך שאיזון אגרסיבי של רמות LDL עשוי לסייע בהפחתת הסיכון משנית ל-Lp(a). מנתוני Women’s Health Study עלה כי בנשאים של אלל בסיכון תועדה תועלת רבה לאספירין להפחתת נטל מחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.44), בעוד שבאלו שאינם נשאים לא תועדה תועלת דומה.

עם זאת, החשיבות של הפחתת רמות Lp(a) עצמה אינה מוכחת ואין אפשרויות רבות לעשות זאת. סטטינים ו-Ezetimibe אינם משפיעים רבות על רמות Lp(a) ו-Bezafibrate הינה התרופה היחידה ממשפחת פיבראטים המפחיתה את רמותיו, אך זו אינה מאושרת לשימוש בארצות הברית.

התרופה היחידה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי לאיזון רמות כולסטרול בדם, אשר מפחיתה את רמות Lp(a), היא חומצה ניקוטינית, או Niacin. עם זאת, ההתלהבות סביב התרופה שככה לאחר ממצאי המחקרים AIM-HIGH ו-HPS2-THRIVE, אשר לא הדגימו תועלת קרדיווסקולארית לטיפול זה וסימנים לנזק אפשרי ממחקר HPS2-THRIVE הובילו לכך שרופאים רבים נמנעו ממתן התרופה. עם זאת, לא היה סמן לסיכון מוגבר לתמותה במחקר AIM-HIGH ומניתוח חוזר של נתוני המחקר עלה כי הסיכון המוגבר במחקר HPS2-THRIVE עשוי היה לנבוע ממרכיב Laropiprant בתכשיר ולאו דווקא מ-Niacin עצמו.

אפשרות טיפול נוספת ל-Lp(a) היא טיפול חליפי באסטרוגן, אשר עשוי להפחית את רמות Lp(a) בעד 37% ולשמש כטיפול פוטנטי, לפחות בנשים לאחר-מנופאוזה. עם זאת, בדומה ל-Niacin, גם טיפול הורמונאלי חליפי אינו משמש עוד באופן שגרתי.

עדויות מוקדמות העידו כי תרופות ממשפחת מעכבי PCSK9 עשויות להביא להפחתת רמות Lp(a) ובאופק ישנה גם משפחה חדשה של תרופות, Antisense Oligonucleotide, המצויים בשלבי פיתוח ועשויים להביא להפחתת רמות Lp(a).

לאור סך העדויות בספרות הרפואית מומחים רבים סבורים כי ישנה חשיבות ל-Lp(a) וכי יש הוכחות כי ייתכן ומדובר בגורם הקשור באופן סיבתי עם מחלות לב וכלי דם והיצרות מסתם הוותין.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

  • שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שונות רבה יותר בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לתסחיף סיסטמי/אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה בחולים עם פרפור פרוזדורים, ללא תלות בנוכחות סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין שונות בריכוזי המוגלובין מסוכרר ובין הסיכון לסיבוכים […]

  • תרופות ביולוגיות עשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

    תרופות ביולוגיות עשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open עולה קשר בין מדדי דלקת ופעילות דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ובין סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים שאינם תחת טיפול ביולוגי, אך בקרב אלו תחת טיפול ב-Biologic DMARDS, רמז להשפעה מגנה אפשרית של טיפול ביולוגי מפני מחלות לב וכלי דם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, גם במקרים בהם […]

  • ריאיון עם ד

    ריאיון עם ד"ר אביטל פורטר ופרופ' אלון אייזן לקראת כנס לב האישה הקרוב

    לפניכם ראיון קצר בהשתתפות ד”ר אביטל פורטר, מנהלת מרפאת לב האישה במרכז הרפואי ע”ש רבין ומייסדת כנס לב האישה ופרופ’ אלון אייזן, מזכיר האיגוד הקרדיולוגי בישראל, לציון עשור לכנס לב האישה. הכנס יתקיים בין התאריכים 12 עד 14 בספטמבר 24 במלון נבל דוד, כפר נחום. לפרטים ולהרשמה לחצו כאן

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה