Cholesterol/Lipid disorders

הנחיות חדשות לטיפול בכולסטרול מרחיבות את חשיבות הגדרת יעדי LDL (מתוך J Am Coll Cardiol)

עולם הטיפול בכולסטרול ומניעת מחלה כלילית עבר כברת דרך ארוכה משנת 2013 וכעת הנחיות חדשות מטעם ה-AHA/ACC (American Heart Association/American College of Cardiology) אודות הטיפול ברמות השומנים בדם מספקות הנחיות ברורות אודות השימוש במעכבי PCSK9 (Proprotein Convertase Subtilisin/Kexin Type 9), בפרט Evolocumab (רפאטה) ו-Alirocumab (פראלואנט).

ההנחיות העדכניות שמרו על אחד הפיתוחים השנויים ביותר במחלוקת מההנחיות שפורסמו בשנת 2013, מערכת ניקוד של הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשר שנים, אך שינו את המדד כך שיכלול יותר נתונים מבוססי-אוכלוסיה. אך חשוב מכך, נראה כי ההנחיות האלו חיסלו את ההשפעה של מחשבוני סיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית כטריגר לטיפול בסטטינים.

המסמך החדש כולל פירוט הרבה יותר נרחב מההנחיות משנת 2013, בפרט בארבע קטגוריות עיקריות של חולים עם צרכי טיפול שונים, בהם ניתן לשקול טיפול בסטטינים:

·       מניעה ראשונית: כלומר, חולים ללא מחלה קרדיווסקולארית טרשתית קלינית או סוכרת, אך ריכוז LDL של 70 מ”ג/ד”ל ומעלה וסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית על-בסיס המחשבון של לפחות 7.5% בתוך עשר שנים.

·       העדר עדות למחלה קרדיווסקולארית טרשתית קלינית,, אך עדות לסוכרת וריכוז LDL של 70 מ”ג/ד”ל ומעלה.

·       מניעה שניונית: כלומר, מחלה קרדיווסקולארית טרשתית ללא אי-ספיקת לב.

·       היפרכולסטרולמיה ראשונית חמורה ריכוז LDL של לפחות 190 מ”ג/ד”ל, לעיתים קרובות קרוי FH (Familial Hypercholesterolemia).

מניעה ראשונית

במטרה לסייע בהחלטות הטיפול במצבים אלו, המסמך מפרט מספר גורמים המעלים את הסיכון ואינם נכללים במחשבון הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. בנוכחות גורמים אלו ייתכן ותהיה העדפה למתן סטטינים, במידה והחולה מסכים לכך.

גורמי הסיכון הללו כוללים את הבאים: ריכוז LDL של לפחות 160 מ”ג/ד”ל, CRP של 2.0 מ”ג/ליטר ומעלה, Apolipoprotein B של 130 מ”ג/ד”ל ומעלה, או ריכוז מוגבר של Lipoprotein a. עוד נכללים מדד ABI (Ankle Brachial Index) של פחות מ-0.9; מחלות רקע (תסמונת מטבולית, מחלת כליות כרונית, הפרעות דלקתיות כרוניות; או מנופאוזה מוקדמת); סיפור משפחתי של מחלה קרדיווסקולארית טרשתית מוקדמת; מוצא דרום-אסייתי; סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולארית טרשתית במהלך החיים.

המסמך קובע כי בחולים עם סיכון גבולי למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, כלומר סיכון בתוך 10 שנים של 5-7.5%, נוכחות גורמי סיכון אלו תומכת במתן סטטינים (המלצה IIb). נוכחות גורמים אלו תתמוך בסטטינים בהמלצה גבוהה יותר (המלצה I) בחולים בסיכון בינוני של 7.5%-20%. באלו בסיכון גבוה (20% ומעלה), ישנה העדפה למתן סטטינים בעצימות גבוהה (המלצה בדרגה 1).

מדד CAC (Coronary Artery Calcium) מהווה אפשרות חשובה בפרט בחולים בסיכון בינוני. במידה והמדד אפסי, כפי שצפוי במחצית מהנבדקים הללו, אזי סביר להימנע מסטטינים. בנוכחות מדד של 100 יחידות ומעלה באחוזון 75 מתוקן לגיל ומין, אזי ברור מאוד כי החולים ייהנו מהטיפול בסטטינים.

סוכרת ללא מחלה קרדיווסקולארית טרשתית

ההנחיות ממליצות כי כל החולים עם סוכרת בגילאי 40-75 שנים עם ריכוז LDL של 70 מ”ג/ד”ל ומעלה ייטלו טיפול בסטטינים בעצימות בינונית, ללא צורך בהערכת הסיכון הקרדיווסקולארי בתוך עשר שנים. יש לשקול סטטינים בעצימות גבוהה בחולים עם גורמי סיכון רבים.

מניעה שניונית: מחלה קרדיווסקולארית טרשתית

בקבוצה זו, ההנחיות ממליצות על סטטינים במינון הנסבל המקסימאלי, עם המלצה לשקול Ezetimibe באלו בהם ריכוז LDL אינו יודע בלפחות 50%, או אל מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל.

היפרכולסטרולמיה ראשונית חמורה, או FH

בחולים בקטגוריה זו, בהם ריכוז LDL עולה על 190 מ”ג/ד”ל, אין צורך לחשב את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית בתוך עשר שנים, ידוע כי הם זקוקים לטיפול. לכן, מומלץ טיפול בסטטינים במינון הנסבל המקסימאלי לכולם.

                                       

במידה ולא חלה ירידה של לפחות 50% בריכוז LDL ואם ריכוז LDL נותר מעל 100 מ”ג/ד”ל, אזי סביר להתחיל ב-Ezetimibe, ואם לא משיגים יעד זה, לשקול מעכב PCSK9.

 J Am Coll Cardiol. Published online November 10, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

  • שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שונות רבה יותר בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לתסחיף סיסטמי/אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה בחולים עם פרפור פרוזדורים, ללא תלות בנוכחות סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין שונות בריכוזי המוגלובין מסוכרר ובין הסיכון לסיבוכים […]

  • תרופות ביולוגיות עשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

    תרופות ביולוגיות עשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open עולה קשר בין מדדי דלקת ופעילות דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ובין סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים שאינם תחת טיפול ביולוגי, אך בקרב אלו תחת טיפול ב-Biologic DMARDS, רמז להשפעה מגנה אפשרית של טיפול ביולוגי מפני מחלות לב וכלי דם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, גם במקרים בהם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה