Cholesterol/Lipid disorders

מחקר ה-UMPIRE : שימוש ב”פוליפיל” במטופלים בסיכון קרדיווסקולרי משפר היענות וגורמי סיכון לאורך זמן (JAMA , ESC)

במחקר שהוצג השבוע בכנס החברה האירופאית לקרדיולוגיה באמסטרם ופורסם במקביל ב-JAMA שבו נבדקה האפקטיביות של שימוש ב”פוליפיל” (תרופת קומבינציה המשלבת מינונים קבועים של אספירין, סימבסטטין, ליסינופריל ואתנולול או תיאזיד) בקרב מטופלים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולרית (CVD) נמצא שהיה שיפור מובהק ומשמעותי בהיענות לטיפול, אך התועלת מבחינת שיפור רמות לחץ דם וכולסטרול היה אמנם מובהק אך צנוע.

המחברים מציינים ברקע למחקר כי מרבית המטופלים עם מחלה קרדיווסקולרית אינם נוטלים את התרופות שנרשמו להם באופן מלא לאורך זמן. השימוש בתרופות קומבינציה (FDC-FIX DOSE COMBINATION) נמצא כמשפר היענות בתחומים בריאותיים רבים, ומחקרים קודמים של FDC למניעה קרדיווסקולרית העריכו אפקט לטווח הקצר בהשוואה לפלציבו או לאי טיפול כלל. מטרת החוקרים הייתה להעריך אם FDC המכיל אספירין, שתי תרופות להורדת יתר לחץ דם וסטטין משפרות היענות ארוכת טווח ומשפיעות על גורמי הסיכון של לחץ דם, ו-LDL כולסטרול  .

המחקר, שנקרא מחקר ה-UMPIRE , היה רנדומלי, פתוח תווית, עם יעדי מחקר סמויים שבו השתתפו 2,004 משתתפים עם מחלת לב ידועה, או בסיכון למחלה קרדיווסקולרית, אשר גוייסו בין יולי 2010 עד יולי 2011 , בהודו ובאירופה.

המשתתפים חולקו באופן רנדומלי שווה לקבלת FDC שהכיל  75 מ”ג אספירין, 40 מ”ג סימבסטטין, 10 מ”ג ליסינופריל ו-50 מ”ג אתנולול, או קבוצה מקבילה שקיבלה 75 מ”ג אספירין, 40 מ”ג סימבסטטין, 10 מ”ג ליסינופריל ו-12.5 מ”ג של הידרוכלורותיאזיד.

יעד המחקר המרכזי היה ההיענות לטיפול, אשר הוגדר כדיווח עצמי של שימוש בנוגדי טסיות, סטטין ו-2 תרופות לפחות להורדת לחץ דם, ושינויים בלחץ הדם הסיסטולי וה-LDL כולסטרול מתקופת הבסיס.

החוקרים מדווחים כי בתחילת המחקר ערכי לחץ הדם הממוצעים היו 137/78 מ”מ כספית, ו-LDL כולסטרול של 91.5 מ”ג/ד”ל, כש-1,233 מתוך ה-2,004 (61.5%) המשתתפים דיווח על שימוש בנוגדי טסיות, סטטינים, ו-2 תרופות לפחות להורדת לחץ דם.

חציון תקופת המעקב היה 15 חודשים (בטווח בין 12-18 חודשים).

קבוצת ה-FDC השיגה היענות משופרת לטיפול : 86% לעומת 65% בקבוצת הביקורת, כלומר הסיכוי להשגת היענות בקבוצת ה-FDC היה 1.33 (ברווח בר סמך של בין 1.26-1.41 , p<0.001 ).

מבחינת השפעה על לחץ דם סיסטולי, ההפחתה בקבוצת ה-FDC הייתה גדולה יותר ב- 2.6 מ”מ כספית (ברווח בר סמך של בין 1.1-4 מ”מ כספית, p<0.001 ) , ומבחינת LDL כולסטרול, ירידה גדולה יותר של 4.2 מ”ג/ד”ל (ברווח בר סמך של בין 6.6-1.9 מ”ג/ד”ל, p<0.001 ).  

ניתוח לפי תת קבוצות הראה עקביות ותועלת ל-FDC בכל תתי הקבוצות, אך נמצא שהתועלת הגדולה ביותר הייתה בקרב הקבוצה שהייתה עם היענות נמוכה בתקופת הבסיס של המחקר. בקבוצה זו שמנתה 727 מטופלים, 77% מהקבוצה שטופלה ב-FDC השיגה היענות בהשוואה ל-23% בלבד בקבוצת הביקורת,  סיכוי יחסי להשגת היענות של פי 3.35 (ברווח בר סמך של בין 2.74-4.09, p<0.001 לאינטרקציה) בקבוצת ה-FDC.

בתת קבוצה זו לחץ הדם הסיסטולי ירד יותר ב-4.9 מ”מ כספית (ברווח בר סמך של בין 2.6-7.3 , p=0.01 ), וה-LDL כולסטרול ירד יותר ב-6.7 מ”ג/ד”ל (ברווח בר סמך של בין 2.8-10.5 , p=0.11 לאינטרקציה).

לא נמצאו הבדלים מובהקים בין אירועים קרדיווסקורלים בין שתי הקבוצות : 5% מקבוצת ה-FDC לעומת 3.5% מקבוצת הביקורת, יחס סיכון של 1.45 , ברווח בר סמך של בין 0.94-2.24 , עם p=0.09 .

מסקנת החוקרים היא שמבין המטופלים עם סיכון גבוה ל-CVD , שימוש ב-FDC כטיפול ביתר לחץ דם, כולסטרול, וטסיות, בהשוואה לטיפול רגיל מתבטא בשיפור מובהק בהיענות לטיפול לאחר 15 חודשי מעקב, ושיפור שהוא אמנם מובהק סטטיסטי, אך צנוע בגודלו,  בערכי לחץ דם וכולסטרול.  

JAMA. 2013;310(9):918-929. doi:10.1001/jama.2013.277064

הערת המערכת: צריך לשים לב לכך שכבר בתקופת הבסיס המטופלים היו באופן כללי ברמת איזון לא רעה (לחץ דם סיסטולי של מתחת ל-140 מ”מ כספית, ורמות LDL כולסטרול מתחת ל-100 מ”ג/ד”ל), מה שיכול להסביר את העובדה שעל אף השיפור בהיענות וברמות לחץ הדם והכולסטרול לא היו הבדלים, בטווח הזמן של  15 חודשי מעקב, באירועים הקרדיווסקולרים. סביר להניח שבמעקב ארוך יותר ניתן יהיה לראות גם הבדלים בתוצאות הקליניות, כלומר הפחתה בסיכון לאירועים קרדיווסקולרים בקבוצת ה-FDC . מנגד, חשוב יהיה לבחון אם לא היו מטופלים בקבוצת ה-FDC שעבורם טיפול זה  היה בגדר “תת טיפול” , כלומר, שרמות לחץ הדם והכולסטרול הבסיסיות שלהם היו גבוהות מהממוצע  ודרשו טיפול אינטנסיבי יותר מבחינת סוג התרופה ו/או המינון שניתנו במסגרת ה-FDC.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה