Cholesterol/Lipid disorders

הפתעה ! כולסטרול גבוה בקשישים דווקא קשור לתוחלת חיים ארוכה יותר (בי”ח בילינסון)

כולסטרול עורק

מקור: דוברות בי”ח בלינסון

מחקר שנערך בראשותו של ד”ר אברהם וייס, סגן מנהל המחלקה הגריאטרית בבילינסון, בדק האם יש קשר בין רמת הכולסטרול של קשישים מאושפזים לבין תוחלת חייהם.

לאור ממצאי מחקר נוסף בו נמצא כי, קשישים עם עודף משקל, שרדו יותר מכיוון שהיו להם מאגרי אנרגיה שסייעו להם להתמודד במצבי דחק, הוחלט לבדוק את סוגיית הכולסטרול הגבוה בקשישים מתוך הנחה שיתכן כי גם הקשר ה’מסורתי’ בין רמות כולסטרול גבוהות ותמותה הנכון ביחס לאנשים בגיל הביניים, אינו בהכרח נכון בקשישים.

במשך 5 שנים נבדקו כ- 500 קשישים מאושפזים בגיל ממוצע של 82 שנים שתפקדו באופן עצמאי במחלקה הגריאטרית. באמצעות בדיקת דם נבדקה רמת הכולסטרול ורמת החלבון (אלבומין) בעת האשפוז. צירוף המדדים יכול לשקף מצב תזונתי תקין. בנוסף, האחיות דיווחו על תפקודם של הנבדקים בתחומים של: עצמאות תפקודית, חיוניות כללית, עלייה ו/או ירידה במשקל ורמת התקשורת.

משתתפי המחקר לא טופלו לפני ובמהלך המחקר בתרופות להורדת הכולסטרול (הואיל ואלה לא היו עדיין בשימוש נרחב), ולכן ניתן היה לאמוד במדויק את השפעותיו של רמת הכולסטרול בדם על בריאותם ובהמשך – גם על שרידותם של הנבדקים.

רמת כולסטרול גבוהה ידועה כגורם סיכון בריאותי לתחלואה ותמותה בעיקר בגין טרשת עורקים  הגורמת למחלות לב, ולמחלות כלי דם עם פגיעות מוחיות, כליתיות, בגפיים ובאברים נוספים, בעיקר בגילאי הבינים, כאמור (64-35).

ממצאי המחקר הפתיעו כיוון שמסתבר שבקשישים הממצאים מראים אחרת:

ככל שרמת הכולסטרול הייתה גבוהה יותר בדמם של הקשישים, כך האריכו ימים יותר מעמיתיהם עם רמות כולסטרול נמוכות או אף תקינות ביחס לנורמה המקובלת!

ד”ר אבי וייס… :” ממצאי המחקר מפתיעים, אנו משערים כי ברמה מסוימת של כולסטרול, מעל הרמה התקנית המקובלת (200 מ”ג% בדם) ישנו, אצל חלק מן הקשישים, במקטע הכולסטרול המוכר כ”כולסטרול הרע” מעין “כולסטרול צף”. זהו כולסטרול המסייע להגנה מפני הסתיידות העורקים, בקרב קשישים המאריכים ימים. הסבר חלופי נוגע למצב התזונתי. הן רמת הכולסטרול והן רמת האלבומין ידועים כמדדים תזונתיים טובים בכלל  וגם בקשישים. העובדה שבקרב הקשישים ששרדו זמן רב יותר במשך תקופת המעקב,  הן רמות האלבומין והן רמות הכולסטרול היו גבוהות יותר מרמזת על כך שהמצב התזונתי ואף הבריאותי-רפואי היו טובים ומשופרים יותר בקרב השורדים. כך יכולים היו להתמודד ביתר הצלחה עם מצבי חולי ודחק “.

לדברי ד”ר וייס הכולסטרול ה”רע” הוא לא בהכרח כזה, כיוון שיכול, אצל מקצת מן הקשישים, לסייע במניעת הסתיידות העורקים. בנוסף, בעת מצבים של חולי ומצוקה, הגוף מנצל אנרגיה זמינה, היכולה אז לסייע לו. ייתכן, שבמצב בו קיימת רמת כולסטרול, הגבוהה במעט מן הנורמה המקובלת, יהיה צורך לשקול שיקולים מעמיקים יותר ביחס לטיפול. ממחקר זה לא ניתן להסיק האם טיפול להורדת רמת הכולסטרול בקשישים אינו עוזר להם או אף מיותר. הדבר מחייב, כמובן, מחקרים נוספים, רחבי היקף, באוכלוסיה זו.

הערת המערכת: המימצא מעניין אבל נראה שיהיה זה מוקדם מידי להסיק מסקנות אופרטיביות באשר להפסקת או מניעת טיפול בחולים קשישים עם LDL גבוה, ויש ודאי מקום למחקר התערבותי שישווה בין מתן טיפול להמנעות מטיפול או פלצבו באוכלוסיה זו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • צריכת אלכוהול קבועה לאחר גיל 60 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    צריכת אלכוהול קבועה לאחר גיל 60 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    במבוגרים מעל גיל 60 שנים הנוהגים לשתות אלכוהול על-בסיס קבוע ייתכן סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, בעיקר בעקבות מחלות ממאירות או מחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לאחרונה מומחים חשפו פגמים בביצוע מחקרים קודמים שהובילו לטענה הרווחת לפיה צריכת אלכוהול מתונה של […]

  • תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

    תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

    תסמינים חמורים של מנופאוזה, דוגמת גלי חום ומצב רוח דיכאוני, מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי קל בנשים לאחר-מנופאוזה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חשוב לזהות גורמי סיכון אפשריים התורמים להתפתחות ליקוי קוגניטיבי, דוגמת תסמיני מנופאוזה. זיהוי מוקדם של גורמי סיכון אלו עשוי לסייע במניעה וטיפול בזמן בהפרעות […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה