Cholesterol/Lipid disorders

טיפול בסטטינים מפחית את הסיכון לגלאוקומה בחולים עם היפרליפידמיה (Ophthalmology)

בחולים עם היפרליפידמיה, טיפול בסטטינים במשך שנה אחת הפחית את הסיכון להתפתחות גלאוקומה פתוחת-זווית בשיעור של 5%, כאשר טיפול בן שנתיים הביא להפחתת הסיכון בהיקף של 9%, כך עולה מתוצאות מחקר חדש פורסמו במהדורת אוקטובר של כתב העת Ophthalmology.

עוד מציינים החוקרים כי בחולים שטופלו בסטטינים נרשמה ירידה בסיכון להתקדמות מחשד לגלאוקומה לגלאוקומה פתוחת-זווית וצורך בטיפול תרופתי להפחתת לחץ תוך-עיני.

החוקרים מצאו כי בניגוד לסוכרת ולחץ דם גבוה, המלווים בסיכון מוגבר לגלאוקומה פתוחת-זווית, נוכחות היפרליפידמיה לוותה בסיכון מופחת לגלאוקומה. לאור זאת, הם ביקשו לבחון אם ייתכן כי הטיפול התרופתי הניתן לטיפול במצבים אלו (בעיקר תרופות ממשפחת הסטטינים), ולא ההפרעה עצמה, מספקים הגנה מפני הופעת גלאוקומה פתוחת-זווית.

לשם כך, הם בחנו את הנתונים אודות למעלה מחצי מיליון משתתפים עם היפרליפידמיה, כאשר כ-300,000 קיבלו מרשם אחד לטיפול בסטטינים, כ-20,000 קיבלו מרשם לטיפול תרופתי שאינו-סטטינים להפחית כולסטרול, וכ-190,000 חולים שלא קיבלו מרשם לטיפול בתרופות להפחתת רמות כולסטרול.

כ-92,000 מטופלים בסטטינים מילאו גם מרשם נוסף לטיפול להפחתת רמות כולסטרול, שאינו ממשפחת הסטטינים. מבין כ-240,000 זמינים להערכת אבחנה של גלאוקומה פתוחת-זווית, כ-10,000 אובחנו לפחות פעם אחת עם גלאוקומה פתוחת-זווית.

עם כל חודש טיפול נוסף בסטטינים, הסיכון להתפתחות גלאוקומה פתוחת-זווית ירד ב-0.3% (יחס סיכון מתוקן של 0.9997), לאחר תקנון לגורמים סוציו-דמוגרפיים ומחלות רפואיות ועיניות.

בחולים שנטלו סטטינים למשך שנה במהלך השנתיים הקודמות נרשמה ירידה של 4% בסיכון לגלאוקומה פתוחת-זווית, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים בשנתיים הקודמות, במידה וכל יתר המאפיינים היו דומים.

בדומה, באלו שטופלו בסטטינים ברציפות למשך שנתיים נרשמה ירידה של 8% בסיכון (יחס סיכון מתוקן של 0.9222) לגלאוקומה פתוחת-זווית, בהשוואה לחולים שלא טופלו בסטטינים במהלך השנתיים הקודמות.

לא נמצא קשר בין טיפול בתרופות שאינם סטטינים להפחתת כולסטרול ובין התפתחות גלאוקומה פתוחת-זווית.

לאחר שהוצאו מהסקירה חולים שאובחנו עם גלאוקומה פתוחת-זווית במהלך השנתיים הראשונות למחקר, כ-7,000 חולים (14%) פיתחו גלאוקומה פתוחת-זווית מבין כ-50,000 חולים בהם עלה חשד לגלאוקומה מוקדם יותר.

לאחר תקנון לערפלנים שונים, הסיכון להתקדמות מחשד לגלאוקומה לגלאוקומה פתוחת-זווית ירד ב-0.4% (p=0.0062) עם כל חודש טיפול נוסף בסטטינים.

בחולים שנטלו סטטינים למשך שנתיים במהלך השנתיים הקודמות נרשמה ירידה של 5% בסיכון להתקדמות מחשד לגלאוקומה לגלאוקומה פתוחת-זווית, בהשוואה לחולים עם חשד לגלאוקומה שלא טופלו בסטטינים בשנתיים הקודמות.

בחולים שנטלו סטטינים ברציפות למשך שנתיים נרשמה ירידה של 9% בסיכון לגלאוקומה פתוחת-זווית, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים בשנתיים הקודמות.

לא נמצא הבדל בסיכון בחולים שנטלו תרופות אחרות להפחתת רמות כולסטרול.

הסיכון לקבלת מרשם לטיפול בגלאוקומה ירד ב-0.4% עם כל חודש טיפול נוסף בסטטינים, לאחר תקנון לערפלנים. הטיפול בסטטינים למשך שנה אחת במהלך השנתיים הקודמות לווה בירידה של 5% בסיכון לצורך בטיפול בתרופות להפחתת לחץ תוך-עיני, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים בשנתיים הקודמות.

בחולים שנטלו סטטינים ברציפות במשך שנתיים נרשמה ירידה של 10% בסיכון לצורך בטיפול להפחתת לחץ תוך-עיני, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים בשנתיים הקודמות.

הטיפול בתרופות להפחתת כולסטרול, שאינן ממשפחת סטטינים, למשך שנה אחת במהלך השנתיים הקודמות, לווה בירידה של 7% בסיכון למתן מתרשם לטיפול בגלאוקומה פתוחת-זווית. הטיפול בתרופות להפחתת כולסטרול שאינן ממשפחת סטטינים במשך שנתיים לווה בירידה של 14% בסיכון למתן מרשם לטיפול תרופתי בגלאוקומה.

כ-8,000 חולים עם אבחנה חדשה של גלאוקומה פתוחת-זווית לא נדרשו להתערבות ניתוחית לטיפול בגלאוקומה לפני אותה אבחנה. מבין אלו, 12.3% נדרשו מאוחר יותר לטיפולי לייזר או התערבות ניתוחית. הסיכון לצורך בטיפולי לייזר או התערבות ניתוחית לא היה שונה משמעותית עם כל חודש טיפול נוסף בסטטינים, לאחר תקנון לערפלנים. הממצאים היו דומים עם טיפול בתרופות שאינן ממשפחת סטטינים.

Ophthalmology. 2012;119:2074-2081

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • בעשורים האחרונים חלה ירידה בשיעורי אנדופתלמיטיס לאחר פרוצדורות תוך-עיניות (JAMA Ophthalmol)

    בעשורים האחרונים חלה ירידה בשיעורי אנדופתלמיטיס לאחר פרוצדורות תוך-עיניות (JAMA Ophthalmol)

    ממחקר המבוסס על מאגר נתונים גדול בארצות הברית לאורך למעלה מעשרים שנים עולה כי בשני העשורים האחרונים חלה ירידה עקבית בשיעורי אנדופתלמיטיס לאחר פרוצדורות תוך-עיניות, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology.  מהנתונים עולה עוד כי שיעורי ניתוחי זגוגית מיידיים כטיפול העיקרי ירדו בהדרגה לאורך הזמן. המחקר כלל נתונים ממאגר Clinformatics Data Mart […]

  • גורמי סיכון לאובדן ראיה חמור בחולים עם גלאוקומה ניאווסקולארית (Clin Ophthalmol)

    גורמי סיכון לאובדן ראיה חמור בחולים עם גלאוקומה ניאווסקולארית (Clin Ophthalmol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Ophthalmology עולה כי ישנם מספר גורמי סיכון אפשריים להתקדמות ירידה בראיה בקרב חולים עם גלאוקומה ניאווסקולארית, כולל שלב המחלה באבחנה, גיל, מין, היסטוריה של סוכרת מסוג 2 ומצב ביטוחי. מניעה ואבחנה מוצלחת של גלאוקומה ניאווסקולארית, העלולה להוביל לעליה בלחץ תוך-עיני ואובדן ראיה משמעותי, כוללות הבנה מעמיקה של הגורמים […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • ההשפעה של IOLs מסננות אור כחול על התפתחות אטרופיה מקולרית בחולי AMD נאווסקולרי, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    ההשפעה של IOLs מסננות אור כחול על התפתחות אטרופיה מקולרית בחולי AMD נאווסקולרי, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    אטרופיה מקולרית מחמת גיל (AMD) הינה הגורם המוביל לעיוורון בלתי הפיך לאחר גיל 65 שנים.  ב- AMD נאווסקולרי (nAMD) קיימת אטרופיה מקולרית נלווית המאופיינת בהתפתחות אזורים אטרופיים ששטחם גדל עם הזמן והם גורמים לסקוטומות ואיבוד ראייה כתוצאה מהמעורבות הפובאלית. מחקרים in vitro של תאי פיגמנט אפיתל של הרשתית (RPE) הראו שחשיפה לאור כחול גורמת להתחלת […]

  • נבוסים של הדמית בילדים, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    נבוסים של הדמית בילדים, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    חשוב לחקור התפתחות נבוסים בדמית (choroidal nevus) היות והם עלולים להתפתח למלנומה של הדמית. מקור המלנובלסטים ב- Neural crest והם נודדים לאורך הענף הראשון של העצב הקרניאלי הטריגמינלי, וחודרים לעין לאחר מכן לאורך העצבים הסיליאריים אל הדמית. נדידת המלנובלסטים הכורואידליים מהחלק האחורי קדימה תוך כדי השתנותם למלנוציטים, עשויה להשפיע על הפיזור של הנבוסים של הדמית. […]

  • טכנולוגיית בינה מלאכותית עשויה לסייע בזיהוי מחלות עיניים בילדים על-סמך תמונות במכשיר הנייד (JAMA Netw Open)

    טכנולוגיית בינה מלאכותית עשויה לסייע בזיהוי מחלות עיניים בילדים על-סמך תמונות במכשיר הנייד (JAMA Netw Open)

    טכנולוגיית בינה מלאכותית עשויה לסייע בזיהוי מחלות עיניים בילדים בדרגת דיוק גבוהה על-בסיס תמונות במכשירים הניידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך נערך בבית חולים בשנחאי בין תחילת אוקטובר בשנת 2022 ועד סוף ספטמבר בשנת 2023 וכלל 476 ילדים עם אבחנה של קוצר ראיה (251 ילדים), פזילה (180 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה