Cholesterol/Lipid disorders

ניתוח ממצאי מחקר JUPITER להערכת הסיכון לסוכרת עם טיפול בסטטינים (Lancet)

מתוצאות מחקר JUPITER עלה כי הסיכון להתפתחות סוכרת עם טיפול בסטטינים מוגבל לחולים בסיכון גבוה מלכתחילה להתפתחות סוכרת, דוגמת חולים עם הפרעה ברמות הסוכר בצום, תסמונת מטבולית, השמנה חמורה, או ערכי HbA1c מוגברים. עם זאת, בחולים אלו בסיכון גבוה, כמו גם בכלל מדגם המחקר, התועלת של טיפול בסטטינים עולה על הסיכון לסוכרת ויש להרגיע רופאים אודות השימוש בסטטינים כמניעה ראשונית להפחתת שיעורי אוטם לבבי, אירועים מוחיים ותמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Lancet.

לדברי הכותבים, מדובר בסוגיה קלינית בעלת חשיבות רבה, בעיקר בשל הכיסוי התקשורתי הנרחב מוקדם יותר השנה, שהעלה חשש בנוגע לטיפול בסטטינים וסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת, שבעקבותיו חולים רבים בחרו להפסיק את הטיפול התרופתי.

מחקר JUPITER היה המחקר מבוקר-פלסבו הראשון שתיעד באופן רשמי סיכון מוגבר לסוכרת בחולים המטופלים בסטטינים. מבין אלו שטופלו ב-Rosuvastatin (קרסטור), זוהו 270 מקרים חדשים של סוכרת, זאת בהשוואה ל-216 מקרים חדשים בקבוצת המטופלים בפלסבו, הבדל מובהק סטטיסטית עם עליה יחסית של 27% בסיכון.

בנוסף, מספר מטה-אנליזות קודמות אישרו את הסיכון המוגבר עם סטטינים במחקר JUPITER, כאשר סקירת נתוני WHI (Women’s Health Initiative) הדגימה עליה של 48% בסיכון לסוכרת בנשים, בעוד שסקירות PROVE-IT, A to Z, TNT, IDEAL ו-SEARCH הדגימו עליה של 12% בסיכון לסוכרת עם טיפול בסטטינים במינון גבוה. בנוסף, מטה-אנליזה דומה הדגימה עליה של 9% בסיכון לסוכרת עם טיפול בסטטינים.

בעקבות מחקרים אלו, מנהל התרופות והמזון האמריקאי שינה את התווית לכל משפחת התרופות, עם אזהרה לרופאים לפיה סטטינים עשויים להביא לעליה ברמות הסוכר בדם ובערכי HbA1c.

ריבוד החולים על-פי הסיכון הבסיסי לסוכרת

מחקר JUPITER כלל כ-17,000 גברים ונשים ללא מחלת לב וכלי דם קודמת, או סוכרת ברקע. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בקרסטור במינון 20 מ”ג, או פלסבו, והיו במעקב ממוצע של 1.9 שנים. מהנתונים עלה כי הטיפול הביא לירידה של 44% בתוצא הסיום העיקרי, מדד משולב של אוטם לבבי לא-פטאלי, אירוע מוחי לא-פטאלי, אנגינה לא-יציבה, רה-וסקולריזציה ותמותה מסיבות קרדיווסקולאריות. בסקירה הנוכחית, החוקרים ריבדו את החולים לשתי קבוצות: חולים עם גורם סיכון מג’ורי אחד, לכל הפחות, להתפתחות סוכרת (כ-11,000 חולים) ואלו ללא גורמי סיכון (כ-6,000 חולים).

בחולים ללא גורמי סיכון לסוכרת, טיפול בסטטינים לווה בירידה מובהקת סטטיסטית של 52% בסיכון לתוצא הסיום העיקרי, ירידה של 53% בסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי וירידה משמעותית של 22% בשיעורי התמותה הכוללים. בדומה, טיפול בקרסטור בחולים עם גורם סיכון אחד ומעלה לסוכרת, הביא לירידה משמעותית של 39% בתוצא הסיום העיקרי. למרות שנרשמה ירידה של 36% ו-17% בסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי ותמותה כוללת, אלו לא היו מובהקות סטטיסטית.

במונחים של סיכון לסוכרת, טיפול בסטטינים הביא לעליה משמעותית של 28% בסיכון, בהשוואה לפלסבו, בחולים עם גורמי סיכון לסוכרת. מנגד, לא נרשם סיכון מוגבר לסוכרת בקרב אלו ללא גורמי סיכון לסוכרת.

החוקרים מסבירים כי לממצאים חשיבות קלינית : בחולים עם גורם סיכון מג’ורי אחד, או יותר, להתפתחות סוכרת, נרשמה ירידה של 134 אירועים לבביים, אירועים מוחיים ואירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים אחרים עם טיפול בסטטינים, אך זאת בליווי 54 מקרים חדשים של סוכרת. קבוצה זו כבר מצויה בסיכון גבה להתפתחות סוכרת, קבוצה שמראש מוגדרת ככזו המועמדת לטיפול בסטטינים.

השורה התחתונה הינה די פשוטה, התועלת הקרדיווסקולארית של טיפול בסטטינים עולה על הסיכון להתפתחות סוכרת, גם בקרב אלו בסיכון הגבוה ביותר לסוכרת.

Lancet 2012; 380: 565-571

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    מתן זריקה חד-שבועית של Tirzepatide הפחיתה באופן דרמטי את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בחולים עם טרום-סוכרת ועודף-משקל או השמנת-יתר, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר SURMOUNT 1, כפי שדווח על-ידי חברת אלי לילי. מחקר SURMOUNT 1 כלל 2,539 מבוגרים עם השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 30 ק”ג/מ2 ומעלה) או עודף-משקל עם לפחות סיבוך אחת משנית […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    בהשוואה לתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם מחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון וסוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווים בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה