Cholesterol/Lipid disorders

חשיבות ערכי כולסטרול שאינו-HDL בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (JAMA)

ממטה-אנליזה של שמונה מחקרים שפורסמה בכתב העת JAMA עולה כי רמות גבוהות יותר של כולסטרול שאינו-HDL (High-Density-Lipoprotein) בחולים המטופלים בסטטינים, מלוות בסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כולל התקף לב או שבץ מוחי, קשר הדוק יותר מזה שתואר עם רמות LDL ו-apoB (Apolipoprotein B).

כאמור, הסקירה כללה שמונה מחקרים, עם סך כולל של למעלה מ-62,000 משתתפים. במסגרת הסקירה ביקשו החוקרים להעריך את עוצמת הקשר בין כולסטרול מסוג LDL, כולסטרול שאינו-HDL (מחושב לפי סך הכולסטרול פחות ערכי HDL) ו-apoB ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולים המטופלים בסטטינים.

הסקירה בחנה נתוני חולים פרטניים ממחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת הטיפול בסטטינים, שפורסמו בין 1994 ועד 2008. כל המשתתפים במחקר קיבלו תרופות קונבנציונאליות כנגד שומנים בדם ורמות Apolipoprotein בדם נבחנו בתחילת המחקר ולאחר שנת מעקב אחת.

מבין 38,153 החולים שחולקו באקראי לטיפול בסטטינים, 158 (0.4%) אובחנו במהלך תקופת המעקב עם אוטם לבבי פטאלי ו-1678 (4.4%) עם אוטם לבבי לא-פטאלי. תמותה עקב מחלה כלילית אחרת תוארה ב-615 משתתפים (1.6%), ואירועים מוחיים פטאליים ולא-פטאליים תוארו ב-1029 משתתפים (2.7%).

בנוסף, 2806 חולים (7.4%) אושפזו בבתי חולים בשל אנגינה לא-יציבה ו-6286 אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים תועדו ב-5387 משתתפים (שיעור אירועים של 14.1%).

מהסקירה עולה כי קשר בין כל מדדי השומנים ו-Apolipoprotein שנמדדו במהלך המחקר ובין הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים וכי קשרים אלו היו מובהקים סטטיסטית.

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי ההבדל בין ערכי LDL וערכי כולסטרול שאינו-HDL בניבוי הסיכון לאירועים וסקולאריים מג’וריים עבור עליה של סטיית תקן אחת היה מובהק סטטיסטית (p=0.00). ההבדל בין ערכי apoB וערכי כולסטרול שאינו-HDL היה גם הוא מובהק סטטיסטית (p=0.02), אך לא כך היה עם ההבדל בין LDL ו-ApoB (p=0.21).

מאחר שחלק גדול מהטיעונים באשר לשימוש הקליני בערכי LDL ו-Non-HDL הם זהים, החוקרים מאמי נים כי מתאים יותר לקבוע את יעד הטיפול בסטטינים באופן ברור יותר, מהתבססות על ערכי LDL בלבד.

JAMA. 2012;307:1302-1309

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    מתן זריקה חד-שבועית של Tirzepatide הפחיתה באופן דרמטי את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בחולים עם טרום-סוכרת ועודף-משקל או השמנת-יתר, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר SURMOUNT 1, כפי שדווח על-ידי חברת אלי לילי. מחקר SURMOUNT 1 כלל 2,539 מבוגרים עם השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 30 ק”ג/מ2 ומעלה) או עודף-משקל עם לפחות סיבוך אחת משנית […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה