Cholesterol/Lipid disorders

מדוע שעות הבוקר המוקדמות (שעת היקיצה) מסוכנות? מחקר ישראלי (International Journal of Cardiology )

מחקר  ישראלי שהתקיים בשיבא בראשותו של פרופ’ מיכאל שכטר (בתמונה), מנהל היחידה למחקרים קלינים ,  ואשר פורסם כעת ב-International Journal of Cardiology מדווח על כך שנמצא הגורם שיכול לנבא בצורה החזקה ביותר את אירועי הלב העתידיים . במחקר שארך ארבע שנים ובמהלכו נבדקו 268 נבדקים, התגלה כי תפקוד השכבה הפנימית של כלי הדם (אנדותל) בשעות הבוקר המוקדמות הוא גרוע באופן מובהק בהשוואה ליתר שעות היממה.

רוב אירועי הלב (התקפי לב, שבץ מוחי ותמותה ממחלות לב) קורים בשעות הבוקר המוקדמות, מה שמכונה “שעת היקיצה” בין השעות 6 ל-9 בבוקר.

בשעות אלה מתרחשים רוב אירועי הלב. ההסברים לכך מגוונים וכוללים פעילות יתר של המערכת העצבית האוטונומית בשעות היקיצה.

השערת החוקרים, בראשותו של פרופ’ מיכאל שכטר, מנהל יחידת מחקרים קליניים במרכז הלב בשיבא, הייתה שיתכן ותפקוד השכבה הפנימית של כלי הדם, ה”אנדותל” אינו תקין בשעות הבוקר המוקדמות, דבר שמסביר את התופעה.  שכבה זו של כלי הדם אחראית כידוע על וויסות תפקוד כלי הדם בלב, במוח ובכל איברי הגוף. היא זו שאחראית על מניעת קרישיות יתר, מניעת כיווץ כלי הדם, מניעה של פירוק שומני הדם ושל חדירת הזיהומים לגוף.

ואכן, כשבדקו החוקרים באופן עקבי  268 נבדקים בריאים ללא מחלות ושאינם נוטלים כל תרופות את תפקוד האנדותל, חילקו אותם לנבדקים בריאים שנבדקו משעה 6 בבוקר ועד 10 בבוקר (קבוצה 1) ולאלה שנבדקו אחרי שעה 10 בבוקר   (קבוצה 2), נמצא שאלה שנבדקו מוקדם בבוקר, משעה 6 ועד 10 בבוקר, תפקוד האנדותל היה באופן מובהק גרוע יותר מאשר אלה שנבדקו אחרי שעה 10 בבוקר, למרות ששתי הקבוצות היו דומות מבחינת מין הנבדקים, גורמי סיכון למחלות לב, גיל הנבדקים, משקל וכד’.

החוקרים עקבו אחרי הנבדקים לאורך ארבע שנים ומצאו שתפקוד האנדותל היה הערך שניבא הכי חזק את אירועי הלב העתידיים כולל אשפוזים בשל אי ספיקת לב, תעוקת חזה ומוות במשך 4 שנים (גם כשמכניסים למודל הניבוי גיל, מין, רמות שומני הדם וגורמי סיכון אחרים למחלות לב). אצל נבדקים שתפקוד האנדותל שלהם היה נמוך מערך החציון נמצאו פי 5 יותר אירועי לב מאשר אצל נבדקים עם תפקוד אנדותל מעל החציון.

לפיכך סבורים החוקרים שמצאו את ההסבר לתופעה של עליה בשכיחות אירועי הלב בבוקר – הפרעה בתפקוד האנדותל בשעות הבוקר המוקדמות.

העבודה התבצעה במרכז הלב בשיבא שהוא אחד המובילים בעולם בבדיקות להערכת תפקוד האנדותל.  בדיקה זו היא חלק משירות קליני ומחקרי הקיים בבית החולים של הערכת תפקוד האנדותל בנבדקים בריאים ובנבדקים חולי לב.

International Journal of Cardiology 151 (2011) 342347

הערת המערכת: שאלנו את פרופ’ שכטר לגבי המשמעות הקלינית של מימצאי המחקר (לתומנו חשבנו שאולי כדאי להתעורר יותר מאוחר…-)  ותשובתו להלן:

המשמעות היא שכדאי ל”טייב” (מלשון של טוב) את תפקוד האנדותל כמו הורדה של גורמי הסיכון למחלת לב, הליכה, פעילות גופנית, הורדת שומני הדם, הורדת משקל, הפסקת עישון, איזון לחץ הדם וכד’.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה