Cholesterol/Lipid disorders

עד כמה נמוך כדאי לרדת – רמת LDL והסיכון למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

מסקירה חדשה של פרויקט JUPITER (Justification for the Use of Statins in Primary Prevention: An Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin) שפורסמה ב-Journal of the American College of Cardiology עולה ירידה גדולה עוד יותר בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים במטופלים עם ערכי LDL נמוכים מאוד.

במקרה זה, בנבדקים עם ערכי hs-CRP (High Sensitivity C-Reactive Protein) עם ערכי LDL מתחת ל-50 מ”ג לד”ל תחת טיפול ב-Rosuvastatin (קרסטור), חלה ירידה של 65% בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים וירידה של 46% בשיעורי התמותה הכוללים, בשני המקרים מדובר בירידה גדולה יותר מזו שתועדה בכלל המדגם. חשוב מכך, לא תועד סיכון מוגבר לתופעות לוואי באלו עם ערכי LDL נמוכים מאוד, למרות שההיארעות של סוכרת חדשה הייתה נפוצה יותר, מגמה שלא הייתה מובהקת סטטיסטית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר JUPITER הינו מחקר מניעה-ראשונית להערכת ההשערה לפי גישת טיפול בחולים בסיכון בינוני עם ערכי LDL תקינים, אך רמת CRP מוגברת, צפויה להפחית משמעותית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים. הטיפול ב- Rosuvastatin במינון 20 מ”ג הפחית משמעותית את תוצא הסיום העיקרי מדד משולב של אוטם לבבי לא-פטאלי, שבץ מוחי לא-פטאלי, אשפוזים בשל אנגינה לא-יציבה, רה-וסקולריזציה ותמותה מסיבות קרדיווסקולאריות כאשר נרשמה ירידה של 44% בהשוואה לקבוצת הפלסבו.

בסקירה החדשה, החוקרים מדווחים כי הטיפול ב- Rosuvastatin בחולים עם ערכי LDL מתחת ל-50 מ”ג לד”ל חלה ירידה של 65% בתוצא הסיום העיקרי, בהשוואה למטופלי פלסבו (יחס סיכון של 0.35). במטופלים בהם לא חלה ירידה בערכי LDL למתחת ל-50 מ”ג לד”ל, חלה ירידה קטנה יותר בתוצא הסיום העיקרי, עם ירידה של 24% בסיכון בהשוואה למטופלי פלסבו (יחס סיכון של 0.76).

בדומה, באלו שטופלו לערכי LDL של מתחת ל-50 מ”ג לד”ל חלה ירידה גדולה יותר בסיכון לאוטם לבבי, שבץ מוחי, או תמותה קרדיווסקולארית, בהשוואה למטופלים שלא הגיעו לערכי ה-LDL הנמוכים. באשר לתמותה הכללית, נרשמה ירידה של 46% בקרב אלו שטופלו לערכי LDL של מתחת ל-50 מ”ג לד”ל, ירידה גדולה יותר מירידה של 20% שתועדה במדגם כולו.

החוקרים הציגו נתונים לפיהם הירידה בסיכון היחסי לתוצא הסיום העיקרי לא הייתה תלויה בערכי LDL הבסיסיים, עם ירידה דומה בסיכון בחולים עם ערכי LDL של 130 מ”ג לד”ל ומטה, 100 מ”ג לד”ל ומטה, 70 מ”ג לד”ל ומטה, בין ערכי הסף האחרים.

לא תועדו הבדלים בשיעורי מיאלגיה, חולשת שרירים ומיופתיה באלו עם ערכי מטרה נמוכים יותר של LDL ואלו שלא השיגו יעדים אלו. סוכרת הייתה נפוצה יותר בקרב חולים עם ערכי LDL של מתחת ל-50 מ”ג לד”ל, אך עליה זו לא הייתה מובהקת סטטיסטית.  שיעור מקרי הסוכרת היה 1.6 ל-100 שנות-אדם באלו עם ערכי LDL של מתחת ל-50 מ”ג לד”ל, ו-1.2 ל-100 שנות-אדם באלו שלא השיגו את ערכי המטרה הנמוכים. שיעור האירועים הפסיכיאטריים, הממאירויות, פרוטאינוריה, המטוריה ואי-ספיקת כליות, בין יתר הסיבוכים, לא היו שונים בין הקבוצות השונות. באשר לסיכון לשבץ המורגי, שלא היה נפוץ במחקר JUPITER, החוקרים לא מצאו עליה בסיכון עם Rosuvastatin, גם בחולים עם ערכי LDL מתחת ל-50 מ”ג לד”ל.

J Am Coll Cardiol 2011; 57: 1666-1675

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    מתן זריקה חד-שבועית של Tirzepatide הפחיתה באופן דרמטי את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בחולים עם טרום-סוכרת ועודף-משקל או השמנת-יתר, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר SURMOUNT 1, כפי שדווח על-ידי חברת אלי לילי. מחקר SURMOUNT 1 כלל 2,539 מבוגרים עם השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 30 ק”ג/מ2 ומעלה) או עודף-משקל עם לפחות סיבוך אחת משנית […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה