Cholesterol/Lipid disorders

סקירה חדשה מעוררת מחלוקת בנוגע לטיפול בסטטינים למניעה ראשונית (Cochrane Database Syst Rev)

סקירה חדשה עוררה מחלוקת לאחר שקבעה כי אין די עדויות כדי להמליץ על טיפול נרחב בסטטינים למניעה ראשונית של מחלות לב.

החוקרים פרסמו הודעה לעיתונות בה הם מטילים ספק ביתרונות של סטטינים למניעה ראשונית, ורומזים כי ייתכן והנתונים הקודמים שהדגימו תועלת סבלו מהטיה שכן המחקרים מומנו ע”י חברות תרופות. הדבר הוביל לכותרות בעיתונים רבים בבריטניה, לפיהן ישנו שימוש יתר בתרופות וכי מיליוני מטופלים בעולם חושפים עצמם ללא-צורך לתופעות הלוואי האפשריות.

התוצאות עוררו את כעסם של חוקרים שערכו מטה-אנליזות גדולות אחרות בנושא ומצאו כי התרופות יעילות, גם במטופלים בסיכון הנמוך ביותר, וכי תופעות הלוואי זניחות.

בסקירה הנוכחית נכללו 14 מחקרים עם 34,272 משתתפים. התוצאות בחולים שטופלו בסטטינים היו דומות לתוצאות במטופלי פלסבו או אלו שקיבלו טיפול סטנדרטי. למרות שמהתוצאות עולה כי חלה ירידה בשיעורי התמותה עם סטטינים, החוקרים סבורים כי ההשפעה אינה גדולה דיו להצדיק את יחס עלות/תועלת והסיכון לתופעות לוואי.

מהסקירה עולה כי בשמונת המחקרים שדיווחו על תמותה כוללת, לא הייתה עדות מוצקה לירידה בתמותה הכוללת באף אחד מהמחקרים הפרטניים, אך כאשר אספו את הנתונים יחד, תועדה ירידה של 17% בסיכון היחסי עם טיפול בסטטינים. תשעה מחקרים דיווחו על מדד משולב של אירועים כליליים פטאליים ולא-פטאליים והדגימו ירידה יחסית של 28%. שבעה מחקרים דיווחו על אירועי שבץ פטאלי ולא-פטאלי והטיפול בסטטינים לווה בירידה יחסית של 22%.

לא דווח על עליה בשיעור תופעות לוואי, ממאירויות או סמנים ביוכימיים ספציפיים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסקירה הנוכחית מדגישה את החסרונות של המחקרים שפורסמו בנוגע למתן סטטינים למניעה ראשונית.

בחולים בסיכון גבוה לאירועים קרדיווסקולאריים (20% ומעלה במהלך 10 שנים), לא סביר כי התועלת של טיפול בסטטינים עולה על הנזקים האפשריים בטווח הקצר, למרות שהשפעות ארוכות טווח עדיין אינן-ידועות. לדברי החוקרים, כל החלטה בנוגע למתן סטטינים במסגרת מניעה ראשונית חייבת לקחת בחשבון את פרופיל הסיכון הקרדיווסקולארי הכולל של החולה. אין תמיכה למתן טיפול נרחב בסטטינים בחולים בסיכון נמוך לאירועים קרדיווסקולאריים (סיכון לתמותה של פחות מ-1% בשנה, או פחות מ-2% אירועים קרדיווסקולאריים בשנה).

Cochrane Database Syst Rev 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה