Cholesterol/Lipid disorders

עישון פוגם בהשפעה החיובית של צריכת אלכוהול מתונה על סיכון לשבץ (מתוך כנס ה- American Academy of Neurology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בכנס ה- American Academy of Neurology, עולה כי עישון פוגם בהשפעה החיובית של צריכת אלכוהול מתונה על הסיכון ללקות בשבץ.

החוקרים מסבירים כי הקשר הפוטנציאלי בין צריכת אלכוהול ובין סיכון לשבץ אינו ברור.  על אף שצריכה קיצונית של אלכוהול מגבירה את הסיכון ללקות בשבץ, הקשר בין צריכה קלה עד מתונה של אלכוהול אינו חד משמעי ומשתנה בין תוצאות מחקרים שונים.  צריכת אלכוהול מתונה הוגדרה כ 2 – 3 כוסות יין אדום ביום.

במחקר הנוכחי נכללו 10,171 גברים ו 12,353 נשים שהשתתפו במחקר ה- European Prospective Investigation into CancerNorfolk.  גילאי המשתתפים נעו בין 39 79 שנים.  לכל המשתתפים לא היה סיפור ידוע של אוטם לבבי, שבץ או סרטן בעת כניסתם למחקר בין השנים 1993 1997.  החוקרים עקבו אחר המשתתפים להופעת שבץ במשך 12 שנים.

מתוצאות המחקר עולה כי 864 מקרי שבץ נצפו במהלך המחקר.  לדברי החוקרים, אומתה ההיפותזה לפיה צריכת אלכוהול מתונה מקטינה סיכון לשבץ, בעוד שצריכה מוגזמת מגבירה את הסיכון.

בטבלה הבאה מוצגים הסיכונים ללקות בשבץ לפי צריכת האלכוהול השבועית –

























– יחס הסיכון Hazard Ratio (95% CI)


מספר היחידות לשבוע


0.72 (0.60 0.86)


0.1 3


0.56 (0.45 0.70)


3.1 7


0.55 (0.44 0.70)


7.1 14


0.71 (0.53 0.95)


14.1 21


0.82 (0.55 1.21)


21.1 28


0.96 (0.67 1.39)


>28

יחד עם זאת, עפ”י ממצאי המחקר, השפעה מגנה זו נעלמת בעקבות עישון.

בהשוואה לנבדקים שאינם שותים ומעולם לא עישנו, יחסי הסיכון המתוקננים לגיל עבור נבדקים שותי אלכוהול שלא עישנו מעולם, נבדקים שאינם שותי אלכוהול שעישנו בעבר, נבדקים שותי אלכוהול שעישנו בעבר, ונבדקים שותי אלכוהול מעשנים היו 0.75 (0.52 1.09), 0.62 (0.22 1.75), 0.88 (0.61 1.26), 0.73 (0.18 3.06), ו 1.75 (1.17 2.62), בהתאמה.

החוקרים מדגישים כי שתית אלכוהול קלה-מתונה עשויה להקטין סיכון לשבץ, אולם עפ”י ממצאיהם שתיינים כבדים עשויים דווקא להראות סיכון מוגבר לשבץ.  כמו כן נראה כי לעישון יש השפעה שלילית על היתרון שמופיע עקב שתית אלכוהול מתונה.

המומחים מציינים כי עפ”י המחקר הנוכחי ומחקרים שבוצעו בעבר, שתייה מתונה היא ללא ספק גורם מגן מפני שבץ.  יחד עם זאת במחקרים קודמים לא הודגמה השפעה של עישון על הקשר המגן, ויתרה מזאת, נמצא כי שתית אלכוהול מתונה הינה מגנה ללא קשר לעישון.

עוד מוסיפים המומחים, כי המחקר הנוכחי מדגיש את נזקי העישון בצורה ברורה, בכך שמראה כי עישון עשוי לנטרל השפעה מגנה של גורמים אחרים, ע”י נזק טוקסי ישיר לאנדותל בכלי הדם.

מתוך הכנס השנתי ה- 62 של ה- American Academy of Neurology, שנערך באפריל 2010 בטורונטו, קנדה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה