האם קיימים הבדלים בין המינים בתועלת של סטטינים כמניעה ראשונית של תחלואה קרדיווסקולארית? (Circulation )

נטילת סטטינים ע”י נשים מפחית את הסיכון לאירועי תחלואה קרדיווסקולארית בכשליש, ירידה בסיכון הדומה לזו שתועדה בגברים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהדורת 9 במרץ של Circulation.

לדברי החוקרים, קיימת מחלוקת בנוגע לטיפול בסטטינים בנשים ללא מחלה קרדיווסקולארית, לאור העדר עדויות המצביעות על תועלת. החוקרים ניתחו את תוצאות מחקר JUPITER, תוך הערכת התוצאות הספציפיות לפי מגדר, וערכו מטה-אנליזה של מחקרים להערכת הטיפול בסטטינים, שהתמקדו בנשים.

מחקר JUPITER כלל 6801 נשים בגיל 60 ומעלה, ו-1,101 גברים בגיל 50 ומעלה. בכולם תועד רמות גבוהות של C-Reactive Protein (לפחות 2 מ”ג לליטר) וערכים תקינים-עד-נמוכים של LDL (עד 130 מ”ג לד”ל). המשתתפים נטלו Rosuvastatin (קרסטור) או פלסבו בכל יום.

מטה האנליזה כללה 7 מחקרים למניעה ראשונית, עם 13,154 נשים עם 240 אירועי תחלואה קרדיווסקולארית ו-216 מקרי תמותה.

בהשוואה לגברים במחקר JUPITER, בנשים תועד שיעור אבסולוטי נמוך יותר של אירועים קרדיווסקולאריים, ל-100 שנות-אדם (0.57 לעומת 0.88 בקבוצת Rosuvastatin ו-1.04 לעומת 1.54 בקבוצת הפלסבו) אך בשני המינים תועדה ירידה של כ-44% בסיכון היחסי.

מניתוח נוסף של הממצאים עולה כי טיפול בסטטינים הביא לירידה משמעותית בשיעורי רה-וסקולריזציה ואנגינה לא-יציבה בנשים, אך לא השפיע על אירועים קרדיווסקולאריים אחרים.

במטה האנליזה, טיפול בסטטינים בנשים הפחית את שיעורי האירועים הקרדיווסקולאריים הראשוניים ב-37% (p<0.001), אך ללא השפעה משמעותית על התמותה הכוללת.

לאחר שהתייחסו לממצאי מחקר JUPITER ומטה האנליזה, החוקרים סיכמו וכתבו כי טיפול בסטטינים הביא לירידה יחסית של כשליש באירועי תחלואה קרדיווסקולארית ראשונית בנשים, תועלת דומה לזו שתועדה במחקרים קודמים בגברים.

Circulation2010;121:1069-1077

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

מקור: Journal of the American College of Cardiology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|24/11/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אי־ספיקת לב טיפול באמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) מפעיל באופן משמעותי את ציר האריתרופואזיס, מפחית דלקת ומוביליזציה של ברזל, משפר אנמיה ומסייע לתפקוד הלב אפילו בחולים עם חסר ברזל או עם תפקוד כלייתי ירוד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן