Cardio Thoracic Surgery

יתרונות רה-וסקולריזציה דרך עורק התרדמה בחולים עם היצרות עורקי תרדמה (JAMA)

רה-וסקולריזציה דרך עורקי התרדמה לוותה בסיכון נמוך יותר משמעותית לאירוע מוחי ותמותה, בהשוואה להכנסת תומכנים לעורקי התרדמה דרך העורק הפמוראלי בחולים עם היצרות עורקי התרדמה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רה-וסקולריזציה דרך עורקי התרדמה ובין הכנסת תומכנים לעורקי התרדמה דרך העורק הפמוראלי. הם השלימו ניתוח נתונים שנאספו באופן פרוספקטיבי ממחקר Vascular Quality Initiative Transcarotid Artery Surveillance Project ומאגר Carotid Stent Registry של מטופלים מארצות הברית וקנדה בהם בוצעה רה-וסקולריזציה דרך עורקי התרדמה והשתלת תומכנים בעורקי התרדמה דרך העורק הפמוראלי לטיפול בהיצרות עורקי התרדמה, בתקופה שבין ספטמבר 2016 ועד אפריל 2019.

התוצאים שנבחנו כללו תוצא סיום משולב של אירוע מוחי או תמותה באשפוז, אירוע מוחי, תמותה, אוטם לבבי, כמו כן, החוקרים בחנו את שיעורי הופעת אירוע מוחי באות צד או תמותה לאחר שנה אחת.

במהלך תקופת המחקר, 5,251 חולים השלימו רה-וסקולריזציה דרך עורק התרדמה ו-6,640 חולים השלימו השתלת תומכנים בעורקי התרדמה דרך העורק הפמוראלי. לאחר התאמה בין הקבוצות החוקרים בחנו את התוצאות ב-3,286 זוגות חולים.

מהנתונים עולה כי רה-וסקולריזציה דרך עורקי התרדמה לוותה בסיכון מופחת לתמותה או אירוע מוחי באשפוז (1.6% לעומת 3.1%, בהתאמה; סיכון יחסי של 0.51, p<0.001), אירוע מוחי (1.3% לעומת 2.4%; סיכון יחסי של 0.54; p=0.001) ותמותה (0.4% לעומת 1.0%; סיכון יחסי של 0.44, p=0.008). החוקרים לא זיהו הבדל מובהק סטטיסטית בסיכון לאוטם לבבי בתר-ניתוחי בין שתי הקבוצות (0.2% לאחר פרוצדורה דרך עורקי התרדמה, לעומת 0.3% לאחר פרוצדורה דרך העורק הפמוראלי; סיכון יחסי של 0.70, p=0.47).

לאחר שנה אחת, הפרוצדורה דרך עורק התרדמה לוותה בסיכון נמוך יותר לאירוע מוחי באותו צד או תמותה (5.1% לעומת 9.6%; יחס סיכון של 0.52, p<0.001). רה-וסקולריזציה דרך עורק התרדמה לוותה בסיכון מוגבר לסיבוכים באתר הגישה, אשר הובילו לצורך בהתערבות (1.3% לעומת 0.8%, סיכון יחסי של 1.63, p=0.04), בעוד שהכנסת תומכנים דרך העורק הפמוראלי לוותה בחשיפה רבה יותר לקרינה (חציון זמן שיקוף של 5 דקות, בהשוואה ל-16 דקות, בהתאמה, p<0.001) ונפח גדול יותר של חומר ניגוד (חציון של 30 מ”ל, לעומת 80 מ”ל, בהתאמה, p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקרב חולים עם היצרות עורקי תרדמה, רה-וסקולריזציה דרך עורקי התרדמה, בהשוואה להכנסת תומכנים דרך העורק הפמוראלי, לוותה בסיכון נמוך יותר לתמותה או אירוע מוחי.

JAMA 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה