Cardio Thoracic Surgery

פגיעה קוגניטיבית משפיעה על הסיכון לתמותה לאחר ניתוח לב (מתוך כנס ה- American Neurological Association)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- American Neurological Association, עולה כי בריאות קוגניטיבית, בייחוד בהיבטים של שפה וזיכרון חזותי, הינה בעלת חשיבות בניבוי הסיכון לתמותה לאחר ניתוח לב, גם 8 שנים לאחר מכן ומעלה.

ממצאי המחקר הצביעו על כך שלאחר מעקב ממוצע של 8.8 שנים, שרידות כללית לאחר ניתוח מעקפים הייתה פחות טובה בקרב אלו בעלי הציונים הנמוכים ביותר במבחנים קוגניטיביים.

לדברי החוקרים, אלו עם התפקוד הקוגניטיבי הטוב ביותר הדגימו שיעורי שרידות טובים ביותר, כך שיש להתייחס ליכולות קוגניטיביות בעת הערכת פרוגנוזה.

דיווחים אנקדוטיים הראו כי אלו עם פגיעה קוגניטיבית העוברים ניתוחים לבביים נוטים למות מוקדם יותר מאלו ללא פגיעה כזו.  לאור זאת עלתה השאלה האם הסיבה לכך נעוצה בגיל מבוגר יותר או שקיים מצב בריאותי נוסף שמשפיע על התמותה.

במסגרת המחקר שכלל 388 נבדקים, מבחנים קוגניטיביים של 8 תחומים בוצעו לחולים שעברו ניתוח מעקפים לפני הניתוח, לחולי מחלת לב כלילית שטופלו תרופתית ולנבדקי ביקורת ללא מחלה לבבית.

שיעורי תמותה כלליים שבוססו על רבעונים של תפקוד קוגניטיבי כללי עמדו על 34%, 26%, 25% ו 20% עבור המדדים הקוגניטיביים הנמוכים ביותר עד הגבוהים ביותר.

תפקוד נמוך במשימות זיכרון חזותי (P = .0003) ובשפה (P = .01) היה בעל סיכוי רב יותר להשפיע על שרידות. ציונים נמוכים במהירות מוטורית (P = .08) ופסיכו מוטורית (P = .06) הדגימו מגמה לסיכון מוגבר לתמותה, על אף שתוצאות אלו לא היו מובהקות סטטיסטית.

בניתוח של כל משתתפי המחקר, כולל נבדקי הביקורת, נמצאה היארעות גבוהה של יתר לחץ דם (51%) ושל אוטם לבבי (41%).  גילם הממוצע של המשתתפים בתחילת המחקר היה 64.4 שנים.

על מנת להבין לעומק מנגנונים מאחורי הקשר שבין פגיעה קוגניטיבית ותמותה, החוקרים מתכננים לנתח את נתוני התצפית לערפלנים אפשריים, כגון מחלה צרברו-וסקולארית.

המומחים מציינים כי על אף שהמחקר מעלה שאלות מעניינות, הוא אינו חף ממגבלות.

לדבריהם, אלו החולים במחלה אתרו-סקלרוטית אינם סובלים רק מבעיה לבבית אלא ממחלה מערכתית שעלולה לפגוע בכלי הדם המוחיים, ועל כן ממצאי המחקר אינם מפתיעים.

יחד עם זאת, השוואה של חולים שעברו ניתוח מעקפים עם חולים שעברו התערבויות כירורגיות אחרות הייתה עשויה להיות יותר אינפורמטיבית, וכן פירוט של סוג ניתוח המעקפים במחקר הנוכחי היה חסר ועשוי היה להשפיע על התוצאות.

מתוך הכנס השנתי של ה- American Neurological Association, שנערך בספטמבר 2010, בסן פרנסיסקו, ארצות הברית.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה